Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL

Kabelbanen

FAQ kabelbanen

Wat zijn kabelbanen? Hoe functioneren kabelbanen? Zijn kabelbanen gevaarlijk? Bekijk de antwoorden op deze en andere vragen die betrekking hebben op kabelbanen. Een kabelbaan is een vervoersmiddel dat gebruik maakt van kabels om een bepaalde route af te leggen. Deze kabels zijn gespannen tussen verschillende stations en worden onderweg ondersteunt door diverse steunen of pilaren. 

Kabelbaan Frankrijk

Frankrijk, favoriet vakantieland van ons Nederlanders, en dan vooral in de zomer. Maar ook in de winter weten we het land te vinden voor een heerlijke wintersport. Voordeel van Frankrijk als wintersportland ten opzichte van Oostenrijk en Zwitserland is dat de Fransen vaak speciale skidorpen bij de pistes gebouwd hebben. Je kunt zo vanuit je appartement de piste op skiën. Nadeel is weer dat het niet de mooiste dorpjes zijn, veel beton en puur functioneel maar als het je puur om het skiën gaat dan mag dat niets uitmaken. 

Kabelbaan Nederland

De hoogste berg in Nederland is de Vaalserberg met 322 meter en dan nemen we de Mount Scenery op Saba even niet mee.  Het zal je dan dus ook niet verbazen dat wij geen land van kabelbanen zijn. Er zijn momenteel nog 2 stoeltjesliften in Nederland in gebruik. Eén daarvan staat in Valkenburg. De stoeltjeslift in Valkenbrug brengt je vanuit het dorp naar het “bergstation” 68 meter hoger. De andere stoeltjeslift vind je in Attractiepark Slagharen. Middels deze stoeltjeslift word je van de ene naar de andere kant van het park gebracht.

Standseilbahn

Een Standseilbahn of Kabelspoorweg, is een kabelbaan waarbij het vervoermiddel over een spoor middels een kabel in beweging wordt gezet. Een Standseilbahn wordt vaak gebruikt om een hoogteverschil te overwinnen. 

In de bergachtige gebieden rijden er dan 2 treintjes op het kabelspoor die met middels een kabel met elkaar verbonden zijn. De kabel loopt in het bergstation rond een kabelschijf. Het gewicht van de treintjes is ongeveer gelijk aan elkaar waardoor ze elkaar in evenwicht houden.

Eten in een kabelbaan

Wat dacht je ervan om lekker uitgebreid te ontbijten, te lunchen of te dineren hoog boven een stad of zwevend boven een diepe afgrond?  Een kabelbaan als transportmiddel om van A naar B te komen dat kennen wij allemaal wel. In de winter willen wij zo snel mogelijk de berg op om vervolgens weer naar beneden te kunnen skiën. Een gondel zien wij als puur functioneel. Maar waarom niet optimaal genieten van het geweldige uitzicht? Een kabelbaan vliegt over de mooiste plekjes en geeft je fantastische uitzichten. Dit uitzicht zie je alleen maar vanuit de lucht. 

Kabelbaan bouwen

Hoe verloopt het bouwproces van een kabelbaan? Welke stappen worden doorlopen voordat de kabelbaan in gebruik genomen kan worden? Het lijkt soms alsof een kabelbaan bouwen een routineklusje is. Zo staat er helemaal niets en een jaar verder staat er plots een complete kabelbaaninstallatie. In hetzelfde tempo worden kabelbanen vernieuwd. Naast de oude baan verschijnt een nieuwe of de oude baan wordt half gesloopt en de nieuwe kabelbaan verschijnt op dezelfde plaats. 

Algemene regels voor kabelbanen

Een stoeltjeslift, pendelkabelbaan of omloopkabelbaan hangt vaak hoog in de lucht. Stel dat een cabine of stoeltje niet goed vastgeklemd zit aan de kabel dan kan deze losschieten en naar beneden storten met alle gevolgen van dien. Dat mag beslist niet gebeuren en daarom zijn er regels waaraan de kabelbanen moeten voldoen. Zo mag een stoeltjeslift niet met 100km per uur zijn rondjes maken. Zeker bij banen met een vaste klem zou het in- en uitstappen dan lichtelijk een probleem gaan opleveren. Elk land heeft daarom eigen toezichthouders en ook eigen regels. 

Kabelbaan Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is de kabelbaan industrie niet zover ontwikkeld als in Europa. Alhoewel ook hier direct na de tweede wereldoorlog overal in de skigebieden sleepliften en stoeltjesliften gebouwd werden is met name het gebruik van pendelkabelbanen en omloopkabelbanen niet echt van de grond gekomen. 

Kabelbaan Italie

Het noorden van Italië is tevens de zuidkant van de Alpen. Hier liggen de Italiaanse regio’s Zuid-Tirol, Trente , Lombardije, Piemonte en het Aostadal. Vooral in Zuid-Tirol en Trente is het toerisme erg belangrijk, zowel in de zomer als in de winter. Hier bevinden zich dan ook de meeste kabelbanen. De één na grootste kabelbaanbouwer ter wereld, Leitner, komt uit Vipitino (Sterzing) in Zuid-Tirol. 

Kabelbaan Duitsland

Alhoewel Duitsland weinig echt hooggebergte heeft is het land wel erg belangrijk geweest in de ontwikkeling van kabelbanen. Met name Adolf Bleichert was een echte pionier op dit gebied.

Bekijk alle artikelen over kabelbanen