Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
FAQ kabelbanen
FAQ kabelbanen
FAQ kabelbanen

FAQ kabelbanen

  • Auteur: Ronald van den Berg

Wat zijn kabelbanen?

Een kabelbaan is een vervoersmiddel dat gebruik maakt van kabels om een bepaalde route af te leggen. Deze kabels zijn gespannen tussen verschillende stations en worden onderweg ondersteunt door diverse steunen of pilaren. Er zijn diverse soorten kabelbanen zoals de pendelkabelbaan, dit is een kabelbaan met vaak grotere cabines (1 of 2) met een hoge capaciteit, die heen en weer van station A naar B gaan. Daarnaast is er de omloopkabelbaan. De gondels aan een omloopkabelbaan gaan steeds rond in plaats van heen en weer. Er hangen vaak veel gondels aan een kabel. De capaciteit van een gondel is meestal lager dan de capaciteit van een cabine op een pendelkabelbaan.

Tot de kabelbanen behoren verder ook nog de stoeltjesliften, skiliften, korfliften en combinaties van al deze soorten liften.

Wil je meer weten over de verschillende types kabelbanen, bekijk dan ons kabelbaan type-overzicht

Hoe functioneren kabelbanen?

De cabines, gondels of stoeltjes hangen aan één of meerdere kabels. Deze kabels lopen helemaal rond en steunen daarbij op de pilaren. De kabelbaan kan met een klem zijn vastgeklemd aan de kabel die wordt rondgedraaid, in dat geval doet de kabel dienst als zowel draag- en trekkabel. Het kan ook zo zijn dat de kabelbaan over de draagkabel rijdt en wordt aangetrokken door een speciale trekkabel. Deze kabel die de kabelbaan trek, de trekkabel, wordt aangedreven door kabelschuiven die zich in de stations bevinden. Een motor laat de enorm schijven ronddraaien waardoor ook de kabel en daardoor ook de cabine in beweging komt. Indien een kabelbaan gebruik maakt van koppelbare klemmen dan wordt de gondel of het stoeltje in de station van de kabel gehaald met als voordeel dan iedereen rustig in- en uit kan stappen. Een kabelbaan met vaste klemmen kan niet van de kabel worden gehaald. 

Lees meer kabelbaan terminologie

Backpack Forclaz 70 Liter kaki
Backpack Forclaz 70 Liter kaki
Een eenvoudige, lichte rugzak, functioneel dankzij de vele zakken en gemakkelijke toegang, ideaal voor trektochten of reizen.
v.a. € 59.99

Hoe worden kabelbanen gebouwd?

Het bouwen van een kabelbaan is maatwerk en beslist geen routineklus. Zodra besloten is dat er ergens een kabelbaan gebouwd moet worden beginnen de werkzaamheden. Het landschap wordt in kaart gebracht, de stations worden gebouwd en de steunen worden daar neergezet waar nodig. Vervolgens wordt de kabel middels een hulpkabel over de steunen getrokken, Het begin- en het einde van de kabel worden met elkaar verbonden en tot slot kunnen de gondels, de stoeltjes of de cabines aan de kabels worden gehangen. Als alles uitgebreid getest is en de kabelbaan aan alle eisen voldoet kan deze worden opgeleverd.

Lees meer over kabelbaan bouwen 

Hoe worden kabelbanen aangedreven?

Een kabelbaan wordt aangedreven door een motor die de kabelschuiven laat ronddraaien. Deze kabelschuiven zorgen ervoor dat de kabel rondgaat en de kabelbaan in beweging kan komen.

Hoe zeker zijn kabelbanen? Hoe gevaarlijk zijn kabelbanen?

Voor kabelbanen gelden net zoals voor andere vervoersmiddelen bepaalde regels. Omdat kabelbanen in de lucht zweven zijn erg veel eisen en regels waaraan een kabelbaan moet voldoen. De regels omtrent de veiligheid verschillen per land. Een kabelbaan kan ook pas worden opgeleverd als aan alle regels is voldaan. Voordat een kabelbaan wordt opengesteld wordt deze uitgebreid getest. Bij de minste onvolkomenheden wordt de kabelbaan afgekeurd en moet het desbetreffende punt worden opgelost.

Elke dag worden de gondels en cabines gecontroleerd. De kabel wordt vaak gecontroleerd. Dit kan door een camera in het station maar ook door kabelinspecties. Daarnaast vindt er eens in de zoveel tijd een inspectie plaats. De veiligheid moet ten allen tijden worden gegarandeerd. Kortom een kabelbaan is erg zeker.

Lees meer over de algemene regels voor kabelbanen

Hoe beweegt een kabelbaan?

Een kabelbaan zit vastgeklemd aan een kabel. Doordat de kabel in beweging wordt gezet door de kabelschijven in de stations komen ook de gondels in beweging. 

Hoe wordt een kabelbaankabel verbonden?

Door middel van het zogenaamde kabelsplitsen, Duits: Seil Spleissen, worden de uiteinden van de kabel met elkaar verbonden. Het kabelsplitsen is werk voor specialisten. Als de kabels met elkaar verbonden zijn dan zie je geen begin- of eind van de kabel meer maar is het één geheel geworden. 

Hoe ziet een kabelbaan eruit?

Er zijn heel veel verschillende modellen en types kabelbanen. Er zijn kleine gondels met een capaciteit van slechts 2 personen tot aan cabines met een capaciteit van ver boven de 100 personen. Stoeltjesliften zijn er ook in diverse soorten en maten. Naast de eenpersoonsstoeltjeslift zijn er zelfs varianten voor 8 personen. Uiteraard zijn er een aantal standaardmodellen die veelal gebruik worden bij omloopkabelbanen. Dit zijn vaak de 8-persoonsgondels. 

Heb jij verder nog vragen over kabelbanen laat dan gerust een reactie achter

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.