Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL

Kabelbanen

Kabelbaan Japan

De geschiedenis van kabelbanen in Japan gaat terug tot in ieder geval 1929 toen de Yoshino kabelbaan in gebruik werd genomen. Het interessante aan deze kabelbaan is dat deze nog steeds bestaat. Hoewel de totale lengte van de baan slechts 349 meter is geeft de Yoshino kabelbaan je wel het gevoel dat je even terug in de tijd gaat. 

Kabelbaan Griekenland

Het berglandschap in Griekenland is over het algemeen indrukwekkend, droog en niet direct ingesteld op bergwandelaars. Om heel eerlijk te zijn vind ik kabelbanen en Griekenland daarom ook niet direct de meest logische combinatie. 

Kabelbaan Polen

Polen is voor veel bergliefhebbers misschien niet de eerste keuze om op vakantie te gaan voor leuke bergwandelingen maar vergis je niet, het land heeft ons bergfans erg veel te bieden. De hoogste berg van het land, de Rysy, is maar liefst 2.499 meter hoog en bevindt zich in het hoge tatra-gebergte op de grens met Slowakije.  

Kabelbanen door het seizoen

De lente komt er weer aan, de vogels beginnen vrolijk te kwetteren, de zon laat zich aanmerkelijk vaker zien en de dagen worden langer. Alles wijst erop dat de winter zo’n beetje voorbij is. Ook bij de bergliefhebbers begint het alweer te kriebelen. We hebben zin om de bergen in te gaan, om de heerlijke berglucht in te ademen en van de frisse Alpenweides te gaan genieten. 

Kabelbaan Slovenie

Slovenië, land in de Alpen naast onder andere Oostenrijk en Italië. Een land dat nog steeds niet echt ontdekt is door het massatoerisme alhoewel steeds meer mensen het land weten te vinden. Dat er steeds meer toeristen komen is meer dan terecht want Slovenië is echt een geweldig mooi land. 

Kabelbaan Tsjechie

Een land waar je niet direct aan denkt als je het hebt over kabelbanen dat is Tsjechië. Alhoewel Tsjechië net buiten het Alpengebied valt liggen er toch verschillende berggebieden binnen de landsgrenzen. De bekendste van deze gebergten is wel het Reuzengebergte in het noorden, met de Snezka van 1.602 meter als hoogste berg, aan de grens met Polen.  Daarnaast is verder nog het Ertsgebergte in het westen met als hoogte top de Klinovec van 1.244 meter en het Jeseniky. Het Jeseniky gebergte in het noordoosten is het één na hoogste gebergte van Tsjechie met de Praded, 1.492 meter, als hoogste berg.

Kabelbaan - informatie

Ben je geïnteresseerd in kabelbanen? Ik heb een mooi overzicht gemaakt van de meest interessante websites en artikelen over kabelbanen.

Kabelbaan Australië

Australië heeft een aantal zeer interessante kabelbanen. Zo is er de Katoomba Scenic World kabelspoorweg uit 1880, de Scenic Skyway en de Skyrail Rainforest Cableway. Er zijn niet veel kabelbanen maar wil je toch een aantal uitproberen dan kun je het beste Scenic World in de blue mountains in het zuidoosten van Australië bezoeken. Dit park op 100 km van Sydney heeft maar liefst 3 kabelbanen. 

Stoeltjesliften

Iedereen kent ze wel, de stoeltjes die je van A naar B brengen, sneller dan dat je kunt lopen. Naast het vervoer op- en af een berg wordt de stoeltjeslift ook vaak ingezet in bijvoorbeeld attractieparken. In veel berggebieden werden er in eerste instantie veel stoeltjesliften gebouwd omdat een stoeltjeslift goedkoper is dan een echte grote kabelbaan. Tegenwoordig worden er eigenlijk alleen nog maar nieuwe stoeltjesliften gebouwd in skigebieden om van onderaan de piste weer naar boven te kunnen gaan. Het vervoer naar de top gebeurt in de meeste gevallen met een gondelbaan of pendelkabelbaan. 

Kabelbaanklemmen

Waarom vallen kabelbanen niet bij bosjes van de kabels? De cabines, gondels en stoeltjes hangen in vergelijking met het gewicht dat ze moeten dragen met een relatief klein draagvlak op een kabel. Toch blijven de gondels en cabines netjes op de juiste plaats hangen zonder dat ze over de kabel heen en weer schuiven. 

Bekijk alle artikelen over kabelbanen