Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL

Kabelbanen

Kabelbaan Japan

De geschiedenis van kabelbanen in Japan gaat terug tot in ieder geval 1929 toen de Yoshino kabelbaan in gebruik werd genomen. Het interessante aan deze kabelbaan is dat deze nog steeds bestaat. Hoewel de totale lengte van de baan slechts 349 meter is geeft de Yoshino kabelbaan je wel het gevoel dat je even terug in de tijd gaat. 

Kabelbaan Australië

Australië heeft een aantal zeer interessante kabelbanen. Zo is er de Katoomba Scenic World kabelspoorweg uit 1880, de Scenic Skyway en de Skyrail Rainforest Cableway. Er zijn niet veel kabelbanen maar wil je toch een aantal uitproberen dan kun je het beste Scenic World in de blue mountains in het zuidoosten van Australië bezoeken. Dit park op 100 km van Sydney heeft maar liefst 3 kabelbanen. 

Stoeltjesliften

Iedereen kent ze wel, de stoeltjes die je van A naar B brengen, sneller dan dat je kunt lopen. Naast het vervoer op- en af een berg wordt de stoeltjeslift ook vaak ingezet in bijvoorbeeld attractieparken. In veel berggebieden werden er in eerste instantie veel stoeltjesliften gebouwd omdat een stoeltjeslift goedkoper is dan een echte grote kabelbaan. Tegenwoordig worden er eigenlijk alleen nog maar nieuwe stoeltjesliften gebouwd in skigebieden om van onderaan de piste weer naar boven te kunnen gaan. Het vervoer naar de top gebeurt in de meeste gevallen met een gondelbaan of pendelkabelbaan. 

Kabelbaanklemmen

Waarom vallen kabelbanen niet bij bosjes van de kabels? De cabines, gondels en stoeltjes hangen in vergelijking met het gewicht dat ze moeten dragen met een relatief klein draagvlak op een kabel. Toch blijven de gondels en cabines netjes op de juiste plaats hangen zonder dat ze over de kabel heen en weer schuiven. 

Kabelbanen in Noorwegen, Zweden en Finland

De Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland bieden veel mogelijkheden voor wat betreft wintersport. Zijn het echter ook landen waar je veel kabelbanen vindt? Vooral in Noorwegen en Zweden zou je dit mogen verwachten vanwege het hooggebergte. Het aantal kabelbanen in deze landen valt eigenlijk tegen, ze zijn op twee handen te tellen. Er zijn de laatste jaren wel wat nieuwe kabelbanen gebouwd dus dat is positief maar er is beslist ruimte voor meer. 

FAQ kabelbanen

Wat zijn kabelbanen? Hoe functioneren kabelbanen? Zijn kabelbanen gevaarlijk? Bekijk de antwoorden op deze en andere vragen die betrekking hebben op kabelbanen. Een kabelbaan is een vervoersmiddel dat gebruik maakt van kabels om een bepaalde route af te leggen. Deze kabels zijn gespannen tussen verschillende stations en worden onderweg ondersteunt door diverse steunen of pilaren. 

Kabelbaan Frankrijk

Frankrijk, favoriet vakantieland van ons Nederlanders, en dan vooral in de zomer. Maar ook in de winter weten we het land te vinden voor een heerlijke wintersport. Voordeel van Frankrijk als wintersportland ten opzichte van Oostenrijk en Zwitserland is dat de Fransen vaak speciale skidorpen bij de pistes gebouwd hebben. Je kunt zo vanuit je appartement de piste op skiën. Nadeel is weer dat het niet de mooiste dorpjes zijn, veel beton en puur functioneel maar als het je puur om het skiën gaat dan mag dat niets uitmaken. 

Kabelbaan Nederland

De hoogste berg in Nederland is de Vaalserberg met 322 meter en dan nemen we de Mount Scenery op Saba even niet mee.  Het zal je dan dus ook niet verbazen dat wij geen land van kabelbanen zijn. Er zijn momenteel nog 2 stoeltjesliften in Nederland in gebruik. Eén daarvan staat in Valkenburg. De stoeltjeslift in Valkenbrug brengt je vanuit het dorp naar het “bergstation” 68 meter hoger. De andere stoeltjeslift vind je in Attractiepark Slagharen. Middels deze stoeltjeslift word je van de ene naar de andere kant van het park gebracht.

Standseilbahn

Een Standseilbahn of Kabelspoorweg, is een kabelbaan waarbij het vervoermiddel over een spoor middels een kabel in beweging wordt gezet. Een Standseilbahn wordt vaak gebruikt om een hoogteverschil te overwinnen. 

In de bergachtige gebieden rijden er dan 2 treintjes op het kabelspoor die met middels een kabel met elkaar verbonden zijn. De kabel loopt in het bergstation rond een kabelschijf. Het gewicht van de treintjes is ongeveer gelijk aan elkaar waardoor ze elkaar in evenwicht houden.

Eten in een kabelbaan

Wat dacht je ervan om lekker uitgebreid te ontbijten, te lunchen of te dineren hoog boven een stad of zwevend boven een diepe afgrond?  Een kabelbaan als transportmiddel om van A naar B te komen dat kennen wij allemaal wel. In de winter willen wij zo snel mogelijk de berg op om vervolgens weer naar beneden te kunnen skiën. Een gondel zien wij als puur functioneel. Maar waarom niet optimaal genieten van het geweldige uitzicht? Een kabelbaan vliegt over de mooiste plekjes en geeft je fantastische uitzichten. Dit uitzicht zie je alleen maar vanuit de lucht. 

Bekijk alle artikelen over kabelbanen