Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Stoeltjesliften
Stoeltjesliften
Stoeltjesliften

Stoeltjesliften

  • Auteur: Ronald van den Berg

Iedereen kent ze wel, de stoeltjes die je van A naar B brengen, sneller dan dat je kunt lopen. Naast het vervoer op- en af een berg wordt de stoeltjeslift ook vaak ingezet in bijvoorbeeld attractieparken. In veel berggebieden werden er in eerste instantie veel stoeltjesliften gebouwd omdat een stoeltjeslift goedkoper is dan een echte grote kabelbaan. Tegenwoordig worden er eigenlijk alleen nog maar nieuwe stoeltjesliften gebouwd in skigebieden om van onderaan de piste weer naar boven te kunnen gaan. Het vervoer naar de top gebeurt in de meeste gevallen met een gondelbaan of pendelkabelbaan. 

Stoeltjesliften toen en nu

De eerste stoeltjesliften waren niet veel meer dan stoeltjes gekoppeld aan een stalen stang. Van enig zitcomfort was beslist geen sprake. De zittingen waren in eerste instantie gemaakt van houten latjes. Later werd het hout omgewisseld voor glasvezelkunststof. Vaak was het wel mogelijk om de stoeltjes op te klappen zodat deze niet ondergesneeuwd werden als ze leeg waren. Ondersteuning voor je voeten was er niet, die bungelden lekker boven de grond. In een latere fase werden voetsteunen vaak gekoppeld aan de veiligheidsbeugel. Deze veiligheidsbeugel zorgt ervoor dat je niet vooruit uit het stoeltje kunt kieperen. Eigenlijk heel logisch dat elk stoeltje zo’n beugel heeft maar ook dat was vroeger wel anders. Met name in de Verenigde Staten namen ze het niet zo nauw met de veiligheid voor wat dat betreft en hadden stoeltjesliften vaak geen veiligheidsbeugels voor de stoeltjes.

Stoeltjesliften vallen altijd onder de omloopkabelbanen, ze draaien immers rond, naar boven en dan weer naar beneden. Vroeger werden er alleen stoeltjesliften met vaste klemmen gemaakt maar tegenwoordig is het merendeel van de stoetjeslift uitgerust met een koppelbare klem. Hierdoor kunnen er meerdere personen tegelijkertijd vervoerd worden en kan de lift sneller draaien.

Lees meer over vaste klemmen en koppelbare klemmen

Snelle stoeltjesliften

Waar de stoeltjesliften dankzij de vaste klemmen niet veel snelheid konden maken gaan deze tegenwoordig steeds sneller. Het doel is niet om te genieten van een ritje naar de top van de berg maar om zo snel mogelijk weer op de piste te kunnen staan. De 8-persoonsstoeltjeslift Jochbahn in SkiWelt Wilder Kaiser in het Brixental kan een snelheid van 21,6 km per uur behalen. De 8-persoonsstoeltjeslift Silvrettabahn in Montafon, Vorarlberg, behaalt een snelheid van 19,8 km per uur. Daarmee is deze stoeltjeslift 2 keer zo snel als zijn voorganger.

Wil je een leuke stoeltjeslift uitproberen, wat dacht je van de Kaiserlift in Kufstein, een echte aanrader.

 

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.