Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbaan Australië
Kabelbaan Australië
Kabelbaan Australië

Kabelbaan Australië

  • Auteur: Ronald van den Berg

Australië heeft een aantal zeer interessante kabelbanen. Zo is er de Katoomba Scenic World kabelspoorweg uit 1880, de Scenic Skyway en de Skyrail Rainforest Cableway. Er zijn niet veel kabelbanen maar wil je toch een aantal uitproberen dan kun je het beste Scenic World in de blue mountains in het zuidoosten van Australië bezoeken. Dit park op 100 km van Sydney heeft maar liefst 3 kabelbanen. 

Katoomba Scenic Railway  - Katoomba

De Katoomba Scenic World kabelspoorweg in de blue mountains is een echte attractie die de toeristen goed weten te vinden. De kabelspoorweg is gebouwd in 1880 en diende oorspronkelijk voor het transporteren van kolen.  Toen in 1945 de koolmijn gesloten moest sluiten werd de kabelspoorweg een toeristische attractie. De kabelspoorweg met een lengte van 415 meter is een van de steilste kabelspoorwegen ter wereld. Tot aan de opening van de Stoosbahn in Zwitserland was het zelfs de steilste ter wereld. De kabelspoorweg is prive-bezit en behoort tot het Scenic World park.

Scenic Skyway – Katoomba

De Scenis Skyway behoort net zoals de Katoomba Scenic Railway tot het Scenic World park. De Scenis Skyway is een kabelbaan die zweeft tussen de toppen van 2 kliffen. Middels deze kabelbaan zweef je maar liefst 270 meter boven historische ravijnen. De 720 meter lange rit geeft je een geweldig uitzicht over de Katoomba watervallen, de 3 gezusters en de Jamison vallei. OM het allemaal extra spannen en mooi te maken is de bodem van de cabine een elektro-glas bodem. Hierdoor kun je dus recht naar beneden kijken. 

Scenic Cableway – Katoomba

Naast de Scenic Skyway en de Scenic Railway is er ook nog de Scenic Cableway. De Scenic cableway is een pendelkabelbaan die je naar de top brengt. De cabines hebben een capaciteit van 84 personen en de lengte van de kabelbaan is 545 meter. 

Skyrail Rainforest Cableway

De Skyrail Rainforest Cableway van Kuranda naar Cairns in het Barron George Nationale Park is een omloopkabelbaan die zweeft over de toppen van het regenwoud. De lengte van de baan is maar liefst 7,5 kilometer. De Skyrail Rainforest Cableway is geopend in 1995. In de eerste jaren hingen er 47 gondels aan de kabels maar twee jaar na de opening is dit verhoogd naar 144 gondels. Sinds 2013 hangen er tussen de normale gondels ook 11 Diamond view glasvloer gondels. In 2014 is er ook nog een open-ar gondel aan toegevoegd.

In ongeveer 2,5 uur ga je rond. Tussendoor bezichtig je ook nog eens 2 regenwoud tussenstations. Tijdens deze stops op de tussenstations heb je 20 minuten de tijd om met een ranger een kleine tour te lopen en kun je het rainforest interpretation centre bezoeken.

De Skyrail Rainforest Cableway heeft in de loop der jaren al tal van awards gewonnen. Het is een kabelbaan waarvan je beslist een keer gebruik gemaakt moet hebben. 

Arthurs Seat Eagle – Dromana

De omloopkabelbaan Arthurs Seat Eagle is een kabelbaan in Dromana, in het zuiden van Australië. In 15 minuten word je naar de top gebracht op 314 meter hoogte. Aangezien de top ook zo ongeveer het hoogste punt in de omgeving is heb je van hieruit een fantastisch uitzicht over Mornington Peninsula.

Mocht ik toch nog wat bijzondere of leuke kabelbanen zijn vergeten laat mij dit dan weten. 

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.