Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbaan Nederland
Kabelbaan Nederland
Kabelbaan Nederland

Kabelbaan Nederland

  • Auteur: Ronald van den Berg

De hoogste berg in Nederland is de Vaalserberg met 322 meter en dan nemen we de Mount Scenery op Saba even niet mee.  Het zal je dan dus ook niet verbazen dat wij geen land van kabelbanen zijn. Er zijn momenteel nog 2 stoeltjesliften in Nederland in gebruik. Eén daarvan staat in Valkenburg. De stoeltjeslift in Valkenbrug brengt je vanuit het dorp naar het “bergstation” 68 meter hoger. De andere stoeltjeslift vind je in Attractiepark Slagharen. Middels deze stoeltjeslift word je van de ene naar de andere kant van het park gebracht.

Stoeltjeslift Valkenburg
Waar: Valkenburg – Limburg – Nederland
Meer informatie

Stoeltjeslift Attractiepark Slagharen
Waar: Slagharen – Overijssel – Nederland
Meer informatie

Geschiedenis kabelbanen Nederland

Er waren meer kabelbanen in Nederland maar deze zijn in de loop der tijd afgebroken. De meeste van deze kabelbanen werden gebruikt als attractie. In Westerbouwing was er tot aan het begin van de jaren 90 een speeltuin met daarin een echte stoeltjeslift. Dit was destijds echt een attractie waar mensen op af kwamen. In Speelland Beekse Bergen, bij het Safaripark, werd tot aan 1996 een stoeltjeslift gebruikt. Deze stoeltjeslift bracht de mensen over de recreatieplas.

Rotterdam was de eerste Nederlandse stad met een echte stoeltjeslift. In 1970 werd tijdens het evenement C70 een 2 kilometer lange stoeltjeslift geopend die mensen liet zweven over de Coolsingel, het Schouwburgplein en Weena. Helaas zag de stad Rotterdam het nut van de stoeltjeslift niet in en werd deze gesloopt. 

Een echte gondelbaan hebben wij in Nederland ook nog gehad. In 2012 stond er tijdens de Floriade in Venlo een kabelbaan met een lengte van 1 kilometer en 35 meter hoogte. Na afloop van de Floriade werd ook deze kabelbaan weer afgebroken. Deze gondelbaan wordt nu gebruikt in Montafon, Oostenrijk.

Toekomst kabelbanen Nederland

Is er een toekomst voor kabelbanen in Nederland? 
Er is Nederland al heel veel onderzoek gedaan naar kabelbanen in de stad maar tot nu toe heeft geen enkele stad het aangedurfd om ook daadwerkelijk een kabelbaan te laten bouwen.

Kabelbaan Groningen

Een van de steden die onderzoek heeft laten doen naar een kabelbaan als vervoermiddel in de stad is Groningen. De stad Groningen zocht in 2008 naar een oplossing voor de verkeersdrukte in de stad. De stad is te klein voor een metro en doordat de straten in de binnenstad te krap zijn is er niet echt ruimte voor nieuwe buslijnen of bijvoorbeeld een tram. Een oplossing had daarbij een kabelbaan kunnen zijn. Deze kabelbaan had dan vanaf een parkeerplaats aan de rand van de stads, via het ziekenhuis, naar het stadscentrum moeten lopen. Het doel was om 2000 personen per uur, per richting, te kunnen transporteren. Een kabelbaan in de stad had voor de stad Groningen een echter trekpleister kunnen zijn. Toeristen komen de stad bezoeken, onder andere vanwege de kabelbaan. Mensen die werken in de stad hadden gebruik kunnen maken van de kabelbaan en zodoende de verkeersdrukte kunnen verlagen. Erg jammer maar dit plan is helaas niet van de grond gekomen. 

Kabelbaan Zwolle

In 2004 had de gemeente Zwolle het plan opgevat om vanuit een transferium bij de afslag Zwolle centrum op de A28 een kabelbaan aan te leggen naar het centrum van de stad. Dit om de verkeersdrukte naar de binnenstad tegen te gaan. Ook dit idee is in de ideeënfase gestrand. Naar mijn idee is een kabelbaan vanaf de andere zijde van de Ijssel, bij Hattem (bouw hier ene transferium), via het station van Zwolle naar het centrum een beter alternatief.

Kabelbaan Utrecht

Ook in Utrecht kijkt men naar de mogelijkheid om een kabelbaan te gebruiken om zodoende de verkeersdrukte in de stad te ontlasten. Het doel is een kabelbaan die loopt vanaf een parkeerplaats buiten het centrum, via de Jaarbeurshallen naar het centrum van Utrecht. Het voordeel van deze route is dat de kabelbaan via het station loopt. Hierdoor kunnen dagjesmensen die met de trein komen gebruik maken van de kabelbaan richting het centrum. 

Kabelbaan Amsterdam

In Amsterdam zijn er plannen om een nieuwe verbinding aan te leggen over het IJ. In eerste instantie werd hier gedacht aan een brug of een tunnel maar in de nieuwste plannen is ook de mogelijkheid voor een kabelbaan onderzocht. Aangezien steeds meer toeristen Amsterdam Noord ontdekken is een extra verbinding geen luxe. De nieuwe kabelbaan zou moeten gaan lopen tussen de nieuwe wijk Amsterdam Haven Stad en Amsterdam Noord. Uit onderzoek is gebleken dat een dergelijke kabelbaan een goedkopere oplossing zou zijn dan een brug danwel tunnel. De nieuw aan te leggen kabelbaan zou minstens 80 meter hoog moeten zijn om de scheepvaart niet te hinderen. Deze kabelbaan zou beslist een nieuwe toeristische attractie voor de stad zijn. Hopelijk is dit een plan dat wel van tafel komt en ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Naast bovengenoemde kabelbaan initiatieven zijn er in nog veel meer steden onderzoeken geweest naar de haalbaarheid van een kabelbaan. Tot nog toe is er echter nog geen één gebouwd.

Is er een toekomst voor kabelbanen in Nederland?

Om terug te komen op de vraga of er een toekomst is voor kabelbanen in Nederland. Als het gaat om een kabelbaan als attractie dan denk ik van niet maar als echt transportmiddel dan denk ik dat het zeker een toekomst heeft. Veel steden lopen in de ochtend en avond vast door het verkeer dat van huis naar werk gaat en andersom. Het gebruik van het huidige openbaar vervoer is niet optimaal. Bussen staan in dezelfde files en wil je gebruik maken van de trein dan moet je geluk hebben dat er een station in de buurt zit. Kabelbanen kunnen in sommige gevallen uitkomt bieden.

Daarnaast denk ik dat de stad die het als eerste aandurft om een kabelbaan te bouwen een toeristische topattractie in huis heeft. Tot nu toe onderschatten alle steden de impact van een kabelbaan op het toerisme. Maar kijk naar een stad als La Paz in Bolivia. Deze stad maakt een enorme boost mee dankzij het gebruik van kabelbanen in de stad. 

Kortom, wie durft het aan om als eerste een echte kabelbaan te bouwen.

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.

Reacties

Frankie
19-02-2019 12:47
Lijkt me zo cool als er een kabelbaan in Nederland komt!