Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbaan Frankrijk
Kabelbaan Frankrijk
Kabelbaan Frankrijk

Kabelbaan Frankrijk

  • Auteur: Ronald van den Berg

Frankrijk, favoriet vakantieland van ons Nederlanders, en dan vooral in de zomer. Maar ook in de winter weten we het land te vinden voor een heerlijke wintersport. Voordeel van Frankrijk als wintersportland ten opzichte van Oostenrijk en Zwitserland is dat de Fransen vaak speciale skidorpen bij de pistes gebouwd hebben. Je kunt zo vanuit je appartement de piste op skiën. Nadeel is weer dat het niet de mooiste dorpjes zijn, veel beton en puur functioneel maar als het je puur om het skiën gaat dan mag dat niets uitmaken. 

In deze modernere wintersportplaatsen vind je uiteraard ook kabelbanen. Je zou verwachten dat er in Frankrijk, het land met één van de hoogste en bekendste bergen van Europa, de Mont Blanc, heel veel kabelbanen zouden zijn maar dat is dan weer niet het geval.

De meeste kabelbanen vind je in de omgeving van de Mont Blanc. In onderstaand overzicht vind je een selectie van een aantal noemenswaardige kabelbanen.

Kabelbaan Aiguille du Midi

De kabelbaan Aiguille du Midi is de bekendste kabelbaan van Frankrijk. De eerste versie was functioneel tussen 1924 en 1954. De huidige lift werd geopend in 1954.  Deze kabelbaan verbindt het centrum van Chamonix met de noordelijke top van de Aiguille du Midi. De route verloopt in twee delen. Vanuit het dalstation in Chamonix op 1.038 meter bereik je binnen 8 minuten het tussenstation Plan van de Aiguille op 2.317 meter hoogte. Vervolgens kun je van hieruit nog verder naar het bergstation Aiguille du Midi op 3.777 meter hoogte. Dit tweede gedeelte is gebouwd via een enkele overspanning zonder tussenliggende steunen. Zeker voor die tijd was dat een prestatie op zich. Lange tijd was dit het hoogste bergstation ter wereld. In totaal heeft de kabelbaan een lengte van 5.420 meter en overwint het een hoogteverschil van maar liefst 2.749 meter.

Eenmaal boven aangekomen heb je de mogelijkheid om met een lift nog 66 meter omhoog te gaan. Hier op 3.842 meter vind je een panoramisch terras waar je kunt genieten van een geweldig 360 graden uitzocht. 

Waar: Chamonix – Auvergne-Rhône-Alpes
Capaciteit cabine: 75 personen
Meer informatie

Tour of Mont Blanc
Tour of Mont Blanc
An essential guidebook for walking the Tour of Mont Blanc. The 170km route typically takes 11 days to trek around the Mont Blanc massif.
v.a. € 14.99

Panoramic Mont-Blanc

Vanaf de Aiguille du Midi is het de zomermaanden mogelijk om gebruik te maken van de Panorama gondelbaan Mont-Blanc. Het beginstation op de Aiguille du Midi ligt op 3.778 meter hoogte en het eindstation, de Pointe Helbronner ligt op 3.466 meter. De kabelbaan met een lengte van 5.093 meter laat je zweven over eeuwige sneeuwvelden. Vanuit de gondel heb je een geweldig uitzicht op de Mont Blanc, de Dom en de Matterhorn (mits je mooi weer hebt uiteraard).

Waar: Chamonix – Auvergne-Rhône-Alpes - Aiguille du Midi
Meer informatie

Kabelbaan Brest

In november 2016 is de stadskabelbaan in Brest geopend. Deze kabelbaan dient puur als openbaar vervoer. Door de stad Brest loopt de rivier Penfeld. Deze rivier splits de stad in tweeën. Aangezien de bruggen in de spits helemaal vaststaan moest er een oplossing gezocht worden om het verkeer in goede banen te kunnen leiden. De oplossing waarvoor men gekozen heeft is een kabelbaan. Vanuit de wijk capucins ben je binnen 3 minuten in het centrum van Brest dankzij de nieuwe kabelbaan. De kabelbaan heeft 2 cabines met elk een capaciteit van 60 personen. De lengte van de route is slechts 420 meter.  Om ruimte te besparen passeren de cabines elkaar niet zoals normaal naast elkaar maar boven elkaar. 

Waar: Brest – Bretagne

Grenoble Bastille kabelbaan

De kabelbaan Grenoble Bastille, ook wel de Grenoble bubbels genoemd, verbindt het centrum van Grenoble met het fort de Bastille. Het dalstation in het centrum ligt op 216 meter hoogte. Het bergstation bij het fort op 482 meter. In totaal overwint de 700 meter lange kabelbaan 266 hoogtemeters. 

De Grenoble Bastille kabelbaan is een groepspendelbaan bestaande uit 2 combinaties met elk 5 cabines. De capaciteit per cabine van 6 personen. Het is een korte rit, binnen 4 minuten sta je boven bij de Bastille. Ondanks het feit dat het een kort ritje is en het Bastille niet zo hoog ligt is het uitzicht erg mooi en zeker de moeite waard.

Waar: Grenoble – Isère - Auvergne-Rhône-Alpes

 

Uiteraard zijn er nog tal van andere kabelbanen maar dit zijn volgens ons kabelbanen die in ieder geval de moeite waard zijn om te bezoeken.

Heb jij nog leuke tips voor wat betreft kabelbanen in Frankrijk dan horen we dat graag.

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.