Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbanen in Noorwegen, Zweden en Finland
Kabelbanen in Noorwegen, Zweden en Finland
Kabelbanen in Noorwegen, Zweden en Finland

Kabelbanen in Noorwegen, Zweden en Finland

  • Auteur: Ronald van den Berg

De Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland bieden veel mogelijkheden voor wat betreft wintersport. Zijn het echter ook landen waar je veel kabelbanen vindt? Vooral in Noorwegen en Zweden zou je dit mogen verwachten vanwege het hooggebergte. Het aantal kabelbanen in deze landen valt eigenlijk tegen, ze zijn op twee handen te tellen. Er zijn de laatste jaren wel wat nieuwe kabelbanen gebouwd dus dat is positief maar er is beslist ruimte voor meer. 

Per land hebben we gekeken wat de leukste en meest interessante kabelbanen zijn. 

Kabelbanen Noorwegen

In Noorwegen vind je voldoende skiliften maar echte kabelbanen zijn er niet zoveel. Het land is wel bezig om berggebieden te ontsluiten middels kabelbanen, zie bijvoorbeeld de nieuwe Loen Skylift. Naast een aantal kabelbanen is er één kabelspoorweg, de Fløibahn in Bergen. 

Fløibahn - Bergen

In Bergen, Noorwegen, waren er in 1895 al plannen voor het bouwen van een transportverbinding tussen het centrum van de stad en de Fløyen op 320 meter hoogte. In 1914 werd er uiteindelijk begonnen met de bouw van een kabelspoorweg en 1918 werd deze geopend. Vanaf het in het centrum gelegen dalstation op 18 meter hoogte rijdt het treintje binnen 8 minuten over een lengte van 848 meter naar het bergstation op 320 meter. Op het traject bevinden zich 3 stations, Promsgate, Fjellveien und Skansemyren. De kabelspoorweg wordt ook veel gebruikt door bewoners van de stad. De Fløibahn maakt gebruik van één kabel waaraan beide wagens verbonden zijn. 

Eenmaal boven aangekomen heb je een geweldig uitzicht over de stad Bergen. Boven vind je onder andere een restaurant en een speeltuin. Van hieruit is het ook mogelijk om wandelingen te maken. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet.

Waar: Bergen, Noorwegen

Meer informatie

Loen Skylift – Loen

In 2017 is in Loen de Loen Skylift kabelbaan geopend, één van de steilste kabelbanen ter wereld. De kabelbaan brengt je in ongeveer 5 minuten naar het bergstation op de top van de Hoven op een hoogte van 1.011 meter. Hier vind je een bergrestaurant vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het Lovanet meer, de Jostedalsbreen gletscher en de berg Skala. Loen is een dorp in het westen van Noorwegen zo’n 300 kilometer boven de stad Bergen.

Type: Pendelkabelbaan
Fabrikant: Doppelmayr / Garaventa

Overige kabelbanen Noorwegen

Ulriksbanen – Bergen
Type: Pendelkabelbaan
Fabrikant: Van Roll
Bouwjaar: 1960
Hoogte dalstation: 44 m.
Hoogte bergstation: 643 m.
Lengte: 1130 m.

Hangursbanen – Voss
Type: 3S pendelkabelbaan
Fabrikant: Leitner
Momenteel wordt de kabelbaan omgebouwd.
Geplande opening: zomer 2019
Hoogte dalstation: 56 m.
Hoogte bergstation: 820 m.
Lengte: 2000 m.

Zweden

Over kabelbanen in Zweden is helaas weinig te zeggen, het zijn er niet zoveel. In Åre in het midwesten van Zweden vind je de Åre Kabinbana.

Åre Kabinbana – Åre

De in 1976 geopende Åre Kabinbana is een pendelkabelbaan die je vanuit het dalstation in Åre binnen 7 minuten naar het bergstation op 1274 meter hoogte brengt. De kabelbaan heeft 2 cabines met elk een capaciteit van 75 personen. 

Finland

Net zoals in Noorwegen en Zweden zijn er in Finland weinig kabelbanen te vinden. Je vindt er overigens wel de enige echte sauna gondel ter wereld. Wil je naar de sauna maar wil je tegelijkertijd ook met de gondel de berg op dan hoef je niet te kiezen het kan namelijk in de enige echte sauna gondel.

Ylläs kabelbaan - Sauna gondel

De Ylläs kabelbaan is een omloopkabelbaan met 8-persoonsgondels die je binnen 10 minuten naar de top van de Ylläs-Fjälls brengt op 718 meter hoogte. Dit is op zich niet zo uniek maar wel dat er ook een sauna gondel meezweeft. In 15 minuten kun je genieten van een mooi uitzicht terwijl je lekker in de sauna zit. De gondel behoort tot een sauna bij het bergstation waar je ook gebruik van mag maken.

Bron foto: HLM Arkitektur AS, Tegmark

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.