Hungerburgbahn Innsbruck
Hungerburgbahn Innsbruck
Hungerburgbahn Innsbruck

Hungerburgbahn Innsbruck

  • Auteur: Ronald

De Hungerburgbahn in Innsbruck is een kabelspoorbaan die het centrum van de stad verbindt met het hoger gelegen Hungerburg. Al in 1906 is men begonnen met de bouw van deze kabelspoorweg. Na de Mendlbahn in Bolzano (Bozen) is dit de tweede kabelspoorweg in Tirol. In 2005 is de oude baan gesloten en in 2007 is een compleet nieuwe kabelspoorweg geopend.

Geschiedenis Hungerburgbahn

Het dalstation van de eerste variant van de Hungerburgbahn bevond zich aan de Inn in de wijk Saggen. Er werd een brug gebouwd met een lengte van 158 meter die de Inn overspande. Dit was destijds een meesterwerk aangezien de brug slechts gebruik maakte van één enkele peiler die het complete gewicht moest dragen. De route van het spoor liep via de Alpenzoo en daarom men in 1987 ook een station geopend op deze locatie.
De oude wagons hadden een capaciteit van 60 personen en konden maximaal 300 personen per uur transporteren. De inwoners van Innsbruck hadden de nieuwe kabelspoorweg al snel geaccepteerd en de nieuwe kabelspoorweg werd een groot succes. In het eerste jaar werden er al meer dan 150.000 personen mee vervoerd.
In 1957 is de Hungerburgbahn voor het eerst gerenoveerd. Nieuwe treinen en een verlenging van het trace, waardoor het stijgingspercentage wat minder werd, zorgden ervoor dat de capaciteit op 1100 personen per uur konden gebracht.
Trein Hungerburgbahn Innsbruck

Nieuwe Hungerburgbahn

In 2005 is de Hungerburgbahn compleet gemoderniseerd. Er kwam een nieuw dalstation en de route werd verlegd waardoor het startpunt meer in het centrum van de stad kwam te liggen. Naast het Kongresshaus werd een compleet nieuw station gebouwd. In plaats van direct stijgen rijdt de trein nu eerst ondergronds richting de Inn. Midden op een nieuw gebouwde brug is een extra station toegevoegd, station Löwenhaus. Na dit station begint de trein aan de klim richting station Alpenzoo.

De nieuwe Hungerburgbahn is gebouwd door kabelbaanbouwer Leitner uit Zuid-Tirol. De nieuwe treinen van de Hungerburgbahn zijn zo ontworpen dat ze, op het vlakke gedeelte van de route, als een normale trein functioneren maar zodra de stijging wordt ingezet de verschillende cabines uit elkaar schuiven zodat het echt een kabelspoortrein wordt. Een leuk en mooi technisch hoogstandje.

ANWB Ontdek reisgids - Ontdek Oostenrijk
Verken Oostenrijk op een andere manier met de uitgebreide ANWB Ontdek reisgids Oostenrijk! Natuurlijk mag je bezienswaardigheden in de Mozartstad Salzburg en het Sloss Schönbrunn niet missen, maar ga ook eens van de gebaande paden en schaats over de Weissensee, bezoek de druipsteengrotten in Stiermarken of struin langs de felgekleurde gildehuizen in Scharding.
v.a. € 17.95

Technische details Hungerburgbahn

  • De nieuwe treinen hebben een capaciteit van 130 personen.
  • Aantal stations: 4 – Congress, Löwenhaus, Alpenzoo en Hungerburg
  • Lengte van de route: 1800 meter
  • Hoogteverschil: 288 meter
  • Duur van de rit: ongeveer 6 minuten
  • Elk kwartier rijdt de trein

Architectuur Hungerburgbahn

De nieuwe stations zijn ontworpen door de bekende architecte Zaha Hadid. Zij had eerder al het restaurant op de schans ontworpen. De architecte heeft zich bij het ontwerpen laten inspireren door de omgeving van sneeuw en ijs. Het resultaat is echt verbluffend en de moeite waard om te bekijken.

Station Hungerburgbahn Innsbruck

Hungerburg

Hungerburg ligt boven Innsbruck op de helling van de Seegrubenspitze / Hafelekarspitze. Het gehucht Hungerburg behoort al sinds de 15e tot het, destijds, dorp Hötting. Hötting zelf is in 1911 aan Innsbruck toegevoegd waardoor ook Hungerburg onderdeel van de stad Innsbruck werd. Vanaf Hungerburg heb je een heel mooi uitzicht over de stad.

HungerburgbahnRennweg 3 - 6020 - Innsbruck - Oostenrijk - +43 512 293344 -
HungerburgbahnRennweg 3 - 6020 - Innsbruck - Oostenrijk - +43 512 293344 -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>