Bezienswaardigheden

Krampus

Krampus: de enge knecht van Sinterklaas in de Alpen

Als je denkt dat Sinterklaas alleen in Nederland wordt gevierd, dan heb je het mis. Niet alleen onze zuiderburen vieren Sinterklaas, maar de goedheiligman komt ook aan in een aantal Alpen-landen. In de Alpen wordt hij niet door een vriendelijk hulpje bijgestaan, maar door iets angstaanjagend: Krampus.

Slot neuschwanstein

Neuschwanstein: het sprookjeskasteel

Tussen de alpen, midden in de Zuid-Duitse bossen, boven op een berg vind je het meest idyllische sprookjeskasteel ter wereld: slot Neuschwanstein. Dit kasteel is precies zoals je een kasteel voorstelt. Maar dat is vooral aan Walt Disney te danken. Wat weet jij over Neuschwanstein? Lees hier leuke feiten over slot Neuschwanstein.

Krimmler Wasserfälle

Krimmler watervallen Oostenrijk

De Krimmler watervallen, of Krimmler Wasserfälle, zijn met een hoogte van maar liefst 380 meter de hoogste in Europa. Met meer dan 400.000 bezoekers per jaar behoort de waterval tot de top 10 bezienswaardigheden van Oostenrijk.

Grossglockner- hoogste berg van Oostenrijk

Hoogste berg van Oostenrijk – Grossglockner

Eén van de bekendste bergen van de alpen staat in Oostenrijk: de Grossglockner. Deze alp heeft een hoogte van bijna 3.800 meter hoog. De berg behoort tot het Nationaal Park Hohe Tauern. De hoogste berg van Oostenrijk staat omringd door meer dan 300 bergtoppen van 3.000 meter en meer. De zogenaamde ‘zwarte berg’ torent uit boven een 9 kilometer lange gletsjer, de Pasterze. Dit is de langste gletsjer van de oosterse Alpen. Helaas krimpt de gletsjer ieder jaar en is nog maar de vraag hoe lang deze blijft bestaan.

Obsteig waterval

Obsteig Waterval

Een eenvoudige maar toch leuke wandeling is de route naar de Obsteig waterval. Op zo’n 3 kilometer van het dorp ligt de Burcht Klamm met daaronder een waterval. Nu kun je de hoofdweg nemen en dan vlakbij de burcht de weg verlaten maar het is veel interessanter om de route te nemen via Wald, een gehucht welke bij Obsteig behoort.

Predjama castle

Kasteel Predjama

Kasteel Predjama is een 12e-eeuwse burcht dat in de ingang van een grot op 123 meter hoogte in een bergwand is gebouwd.

Dichtbij de grotten van Postonja (ook een bezienswaardigheid in Slovenië) vind je Kasteel Predjama. Vooral het uitzicht op het kasteel is indrukwekkend omdat het uit de bergwand gehouwen lijkt. Dit is ook het eerste wat je ziet als je een bezoek brengt aan het museum. Er is een gratis audiotour in het Nederlands verkrijgbaar bij de entree. Zo leer je meer over het kasteel en zijn vertrekken en hoe de grotten gebruikt zijn bij de bouw van het kasteel. Van de buitenkant zou je het niet zeggen maar in het kasteel huist behoorlijk wat kamers en vertrekken. De vertrekken zijn wel klein en de trappen steil. Het is ook niet mogelijk om een buggy mee het kasteel in te nemen. Dat maakt een bezoek met hele kleine kinderen minder geschikt.

Combi-ticket Postonja

Je zult geen hele dag kwijt zijn aan het bezoek aan de burcht en het is ook aan te raden om deze te combineren met een bezoek aan de grotten van Postonja. Hier vind je de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Als je een combinatieticket koopt ben je goedkoper uit dan wanneer je losse tickets voor iedere bezienswaardigheid koopt. De grotten zijn ongeveer 9 kilometer van het Kasteel Predjama vandaan. Er rijdt een gratis shuttlebus tussen de burcht en de grotten.

Beroemd kasteel

Het kasteel herken je misschien wel als filmdecor. Hij is namelijk te zien in de film Armour of God met Jackie Chan in de hoofdrol. De film is uit 1986. De laatste particuliere bezitter van de burcht was de familie Windisch-Graetz. Zij kregen het in 1846 in handen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel genationaliseerd en sindsdien is het een museum en is het open voor bezichtigingen. De grot zelf werd waarschijnlijk al ten tijde van het Paleolithicum bewoond. De beruchtste bewoner van het kasteel was een rover genaamd Erasmus. Hij hield zich schuil in de burcht en de stevige muren zorgde ervoor dat hij niet gevangen kon worden genomen, totdat hij naar het toilethokje moest.[affilprod addif='12']

De betoverende Königssee

Het Berchtesgadener Land met als middelpunt het stadje Berchtesgaden. Dit gebied heeft zowel een duistere, als een zeer mooie zijde. De Jenner en de Watzmann, vormen samen met vele

Kolnbreinsperre – Stuwdam

Je hoogtevrees overwinnen op de Kölnbreinsperre

200 meter recht naar beneden kijken, terwijl de wind om je oren giert, door een glasplaat waarop je zelf staat. Geloof me als ik zeg dat als je hoogtevrees hebt dit geen pretje is.

Verblijf bij -5 graden in het ijshotel

In het hoge noorden van Zweden, in Lapland wordt dit jaar voor de 23e keer het ijshotel gebouwd. Zou jij in een hotel verblijven dat puur uit ijs is opgebouwd?

Machu Picchu

Machu Picchu is een oude Incastad in de bergen van Peru. De stad ligt op 2400 meter en is nooit ontdekt door de Spanjaarden. De stad ligt in de regio Cuzco.

Halloween in Europa Park

Europa-Park in het Zwarte Woud

Van 22 september tot en met 4 november is Europa Park (Duitslands grootste attractiepark) omgetoverd in een fantastische herfstlook. En tussen de pompoenen en veelgekleurde bladeren vinden vele enge wezens hun thuis.

Nordkette Innsbruck

Nordkette Innsbruck

De Nordkette in Innsbruck, daar moet je gewoon een keer heen. Middels een treintje en twee kabelbanen kom je terecht op de Hafelkar en vanaf de Hafelkarspitze heb je een fantastisch uitzicht over de stad Innsbruck. Maar dat is nog niet alles.

Karlskirche Wenen

Karlskirche Wenen

De Karlskirche in Wenen is een Rooms-Katholieke kerk. In 1715 is men begonnen met de bouw van deze opmerkelijke kerk. Zodra je in de buurt bent van het Karlsplatz valt de kerk  je direct op.