Mariahilfstrasse Innsbruck
Mariahilfstrasse Innsbruck
Mariahilfstrasse Innsbruck

Innsbruck: hoofdstad van de Alpen

  • Auteur: Femke

Het is een interessante vraag: wat is de hoofdstad van de Alpen? De Alpen zijn een bergketen in Europa met een oppervlakte van meer dan 200.000 km². En de Alpen spreiden zich over 8 landen: Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Slovenië, Liechtenstein en Monaco. In totaal wonen er tegen de 13 miljoen mensen. Als je het mij vraagt is de Oostenrijkse stad Innsbruck de hoofdstad van de Alpen.

Hoofdstad van de Alpen: Grenoble of Innsbruck?

Een 2e goede kanshebber is Grenoble. Deze stad is namelijk de hoofdstad van de Franse Alpen. De reden waarom het voor mij niet de hoofdstad van de Alpen is, is omdat het aan de voet van Alpen ligt en niet, zoals Innsbruck, er middenin. Innsbruck ligt echt in een Tirols dal omgeven door indrukwekkende drieduizenders. Daarnaast valt er meer oppervlakte van het gebergte in Oostenrijk (29%) dan in Frankrijk (21%). (Toegegeven, Grenoble is met 160.000 inwoners wel een iets grotere stad dan Innsbruck met 130.000 inwoners.)

Bezienswaardigheden in Innsbruck

1. Het oude centrum

Het oude centrum van Innsbruck is erg leuk om doorheen te slenteren. En er zijn vele interessante dingen te zien. Een daarvan is Innsbrucks bekendste bezienswaardigheid: het Gouden Dak. Aan de Herzog-Friedrich-Straße zie je het dak met vergulde koperen dakpannen. In dat gebouw woonde de keizer van het Habsburgse rijk. In de 15e eeuw liet keizer Maximiliaan I daar een loge bouwen met een gouden dak. Vanaf daar had hij dan goed uitzicht op de toernooien die daar gehouden werden. Tegenwoordig bevindt in het gebouw het Museum Goldenes Dachl. In dit museum krijg je meer informatie over Innsbruck in de Middeleeuwen. Ook een bezoekje waard! Vanuit de stadstoren heb je een mooi uitzicht op het dak en kun je prachtige foto’s maken van de hele stad.
Innsbruck hoofdstad van de alpen
Verder vind je in het oude centrum ook de triompfboog. Het werd gebouwd als huwelijksgeschenk voor aartshertog Leopold en zijn vrouw prinses Maria Ludovica van Spanje. Aan de ene kant zie je verwijzingen naar het huwelijk en aan de andere kant verwijzingen naar de dood van de keizer die overleefd tijdens het huwelijksfeest.
Winkelen doe je onder andere in de Maria-Theresien Strasse. Moderne winkels in oude gebouwen en met een blik op de machtige Alpen: wat wil je nog meer?

2. Schloss Ambras

Net buiten de staat staat op een heuvel het Schloss Ambras. Deze 16e eeuwse burcht werd gebouwd door Italiaanse architecten voor aartshertog Ferdinand II. Een bezoekje aan het kasteel is aan te raden. Je vindt er een museum met een wapenverzameling, een rariteitenkabinet en een kunstgalerij. Ook de prachtige tuin is een wandeling waard.

3. Alpenzoo

Met een hoogte van 727 meter is dit de hoogstgelegen dierentuin van Europa. In de dierentuin kun je meer dan 150 diersoorten zien, die allemaal in de Alpen te vinden zijn. Van beren en steenbokken tot mürmeltieren. Tip: neem de Hungerburgbaan naar de Alpenzoo, dan pak je gelijk ook nog een attractie mee. De stations van deze baan zijn een architectonisch hoogtepunt en hoewel hypermodern, passen ze toch bij de oude gebouwen van de stad.

4. Bergisel

Torenend boven de stad uit is de skischans Bergisel. Deze schans kun je ook bezoeken en je kunt zelfs eten boven in de toren. Vanuit hier heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad en een duizelingwekkend idee vanaf welke hoogte skispringers wel niet moeten skiën.
Bergisel-springschans Innsbruck

Bergen rondom Innsbruck

Nordkette

De bekendste berg bij Innsbruck is wel de Nordkette. Om hier te komen neem je eerst de Hungerburgbahn (een kabelspoorbaantje) en dan met de Nordkette Bahn ga je naar de top. Hier heb je het mooiste uitzicht ooit. In de zomer indrukwekkend en in de winter eigenlijk net zo. In de zomer heb je prachtige routes die je kunt wandelen en in de winter ga je al skiënd de berg af.

Patscherkofel

De Patscherkofel herken je aan de grote zendmast op de top. En in tegenstelling tot de grillige Nordkette is dit een wat afgeronde berg die hoog boven de stad Innsbruck uittorent. Met de kabelbaan ben je binnen een paar minuten boven op de berg. De nieuwe Patscherkofelbahn brengt je in enkele minuten naar het bergstation. In de winter zijn hier vele pistes open voor verschillende niveau’s en in de zomer geniet je van prachtige alpenweides.

Tip: Innsbruck Card

Als je een bezoek brengt aan Innsbruck haal dan bij de lokale VVV een Innsbruck Card. Met die kaart heb je gratis toegang tot heel veel bezienswaardigheden. Je kunt gratis de Nordkette en de Patscherkoffel op, en alle openbaar vervoer in de stad is dan gratis. Ook kun je dan gebruik maken van de Sightseer, een hop-on, hop-off bus die langs alle attracties van de stad gaat.

aDLERS Hotel Innsbruck
Het aDLERS ligt op 5 minuten lopen van het historische stadscentrum en het centraal station van Innsbruck bevindt zich op slechts 50 meter afstand. Een skibushalte ligt voor de deur en het dichtstbijzijnde skigebied kan in 15 minuten worden bereikt.
v.a. € 129

InnsbruckBruneckerstr. 1 - 6020 - Innsbruck - Oostenrijk -
InnsbruckBruneckerstr. 1 - 6020 - Innsbruck - Oostenrijk -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>