Wendelsteinbahn
Wendelsteinbahn
Wendelsteinbahn

Wendelsteinbahn

  • Auteur: Ronald

De Wendelstein, een berg in Bayern (Beieren) met een hoogte van slechts 1.838 meter. En toch is de Wendelstein een markante en bekende berg in de Alpen. De Wendelstein is het hoogste punt in het zogenaamde Wendelsteinmassief. Van bovenop de Wendelstein heb je een geweldig uitzicht over het Bayerische land en het nabijgelegen Tirol.

Historie

Om de top van de Wendelstein te kunnen bereiken werden er in 1908 al plannen gemaakt voor het bouwen van een tandradbaan. Otto van Steinbeis, een Duitse industrieel, openbaarde in 1908 zijn plannen voor een tandradspoorlijn. Twee jaar later, in 1910, werden de plannen goedgekeurd en werd er begonnen met de bouw van de 9,95 km lange spoorlijn.

Wendelsteinbahn

Vanuit Brannenburg aan de oostzijde van de Wendelstein werd een route uitgezet die uiteindelijk maar liefst 7 tunnels, 8 gallerijen en 12 bruggen bevat. Op 12 mei 1912 reed de eerste trein over het tracé en op 25 mei werd de Wendelsteinbahn officieel geopend. Deze tandradbaan is daarmee de oudste van heel Bayern.

De Wendelsteinbahn een ware belevenis

De route naar de Wendestein is een ware belevenis. Het eerste gedeelte vanuit Brannenburg gaat de trein nog door bossen en door mooie Alpenweiden maar bij Gembachau wordt de eerste klim ingezet. De trein klimt dan een hoogte van 972 meter. Bij Aipl begint vervolgens de tweede klim. Zodra de trein Mitteralm op 1.210 meter passeert volgt nog een stuk door de bossen. Hierna klimt de trein, terwijl deze door enkele tunnels rijdt, langs de rotsachtige oostzijde van de Wendelstein naar het bergstation op 1.723 meter.

WendelsteinbahnWendelsteinhohle

Wandelkaart Wendelstein - Rosenheim
Ideale kaart voor wandelingen op of rond de Wendelstein
v.a. € 11.99

Bovenop de Wendelstein is van alles te beleven. Vanaf het terras van het restaurant heb je een mooi uitzicht over de omliggende bergen en het uitgestrekte Bayerische middelgebergte. Wandelaars kunnen naar de top van de Wendelstein op 1.838 meter lopen. Op de top van de Wendelstein vind je een weerstation. Een kijkje in de Wendelsteinhöhle mag niet ontbreken tijdens deze tocht. De Wendelsteinhöhle is Duitslands hoogsgelegen gangenstelsel door de bergen waar je als bezoekers mag kijken. Het is hier erg koud dus het dragen van warme kleding wordt wel aangeraden. Toen ik de Wendelsteinhöhle bezocht lag er, terwijl het hoogzomer was, sneeuw in één van de gangen.
Tot slot vind je hierboven nog een kerk, de Wendelsteinkirche.

Wendelstein weerstationWendelstein uitzicht

Om de Wendelstein via het treintje van de Wendelsteinbahn te bezichtigen moet je wel een dag uittrekken. Het is overigens beslist de moeite waard.

Technische details

Binnen 25 minuten word je van het dalstation op 508 meter hoogte in Brannenburg naar het bergstation op 1.723 meter hoogte gebracht. De weg naar beneden met de trein duurt wat langer dan omhoog, binnen 30 minuten brengt de trein je weer terug naar Brannenburg. Tussendoor heb je de mogelijkheid om in- en uit te stappen bij de station Aipl op 980 meter en Mitteralm op 1.200 meter hoogte. Elke trein heeft maximale capaciteit van 200 personen.

Kabelbaan Wendelsteinbahn

Naast de tandradbaan is er ook nog een pendelkabelbaan waarmee je de top van de Wendelstein kunt bereiken. Vanaf het dalstation op 792 meter hoogte in Bayrischzell-Osterhofen bereik je in 7 minuten het bergstation op 1.724 meter. De kabelbaan, gebouwd in 1969 en geopend in 1970, heeft een maximale capaciteit van 50 personen. Omdat de kabelbaan aan de westzijde van de Wendelstein ligt en de tandradbahn aan de oostzijde kun je helaas beide banen niet eenvoudig met elkaar combineren.

Wendelstein - kabelbaan

WendelsteinbahnSudelfeldstrasse 106 - 83098 - Brannenburg - Duitsland - 0049 (0) 8034 308-0 -
WendelsteinbahnSudelfeldstrasse 106 - 83098 - Brannenburg - Duitsland - 0049 (0) 8034 308-0 -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>