Krampus
Krampus
Krampus

Krampus: de enge knecht van Sinterklaas in de Alpen

  • Auteur: Femke

Als je denkt dat Sinterklaas alleen in Nederland wordt gevierd, dan heb je het mis. Niet alleen onze zuiderburen vieren Sinterklaas, maar de goedheiligman komt ook aan in een aantal Alpen-landen. In de Alpen wordt hij niet door een vriendelijk hulpje bijgestaan, maar door iets angstaanjagend: Krampus.

Wat is een Krampus?

Sint Nicolaas (in Oostenrijk Nicolo of Nikolausi genoemd) wordt in de Alpen bijgestaan door meerdere Krampussen, vergelijkbaar met de Zwarte Pieten, of roetveegpieten in Nederland. Alleen zijn de Krampussen absoluut geen kindervrienden. De naam Krampus komt van het Oudhoogduitse woord Krampen, wat klauw betekent. Krampussen zien eruit als demonen of duivels met beestachtige kenmerken, wezens met een harig lijf, een enge kop met hoorns en handen met klauwen. Hij zwerft in de eerste 2 weken van december rond met roestige bellen en kettingen en maakt veel lawaai. Hij bonkt op deuren en ramen met stokken en zwepen. Op de avond van 5 december gaan jonge mannen uit de omgeving verkleed als Krampus de straat op. Vaak wordt het gezien het als een excuus om mensen de stuipen op het lijf te jagen, met de roe te slaan (vooral vrouwen) en anoniem vernielingen aan te richten. Vaak onder de invloed van behoorlijk wat alcohol. Wees gewaarschuwd als je die avond in het donker op straat gaat! Niemand wordt ontzien, toeristen ook niet.

Krampus vs. Zwarte Piet

Waar de Sint er in de Alpenlanden nagenoeg hetzelfde uitziet als in Nederland, is de helper van Nicolo wel heel anders qua uiterlijk en gedrag. Ook in de omgang met kinderen gaat het er een stuk angstaanjagender aan toe. Voordat de goedheiligman binnenkomt slaat de Krampus met stokken, kettingen, stenen en zwepen tegen de deur. Eenmaal binnen deelt de goedheiligman cadeautjes uit aan de kinderen en de Krampus staat er dan bij als dreiging voor stoute kinderen. Stoute kinderen worden namelijk geslagen of in de zak gestopt om mee het bos in te nemen.

Krampus zien?

Wil je er één in het ‘echt’ zien? In de eerste 2 weken van december worden in vele wintersportdorpen Krampusevenementen gehouden. Onderdeel hiervan is een optocht met allerlei Krampussen. Verwacht hierbij veel herrie, vuur en rook. Wil je het dichterbij huis meemaken? Een variant van de Krampus is te vinden op de Waddeneilanden.

Fotobron: TribP

The Krampus And The Old, Dark Christmas
With the appearance of the demonic Christmas character Krampus in contemporary Hollywood movies, television shows, advertisements, and greeting cards, medieval folklore has now been revisited in American culture.
v.a. € 22.99

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>