Munchen
Munchen
Munchen

München

  • Auteur: Ronald

Vanuit München zie je de Alpen, het is alsof je ze zo kunt aanraken. München ligt weliswaar niet zo overduidelijk tussen de bergen als Innsbruck, Bolzano of Grenoble maar de bergen hebben wel hun invloed op de stad. Muncheners houden van de bergen, ideaal om even te skiën, te wandelen of om te genieten van een bergmeertje.

Wat mij elke keer weer opvalt als ik in München kom is de relaxte sfeer. De stad heeft meer dan een miljoen inwoners maar dat merk je niet qua drukte. Het metronetwerk is erg goed, je kunt overal komen met de metro of de s-bahn.

Een dagje München
Wil je de dag goed beginnen in München, begin dan in het centrum. Neem de metro naar de Marienplatz. Dit is het hart van de stad. Het voordeel is nu dat het ’s ochtends nog niet zo heel veel toeristen zijn hier. Je kunt dus in alle rust het mooie stadhuis en de Frauenkirche bekijken. Voordat je nu daadwerkelijk de stad ingaat is het de moeite waard om eerst een kop koffie te drinken bij de ‘World Coffee Companee’ (WCC). Aan de overzijde van het stadhuis zit een hele grote boekwinkel, ga hier naar binnen en dan naar de bovenste verdieping. Hier vind je de WCC. Heerlijke koffie en je hebt een mooi uitzicht over het plein.

Gebruik de ochtend om rond te lopen door het centrum. Aanraders zijn de Hofgarten, de Asamkirche, het Stadhuis en vanzelfsprekend de Frauenkirche. Vergeet niet om tussendoor de leuke winkeltjes her en der te bezoeken.

In de middag wordt het tijd de echte Munchener biergarten te bezoeken. Wandel via de Hofgarten naar het Haus der Kunst. Aan de rechterzijde van het Haus der Kunst vind je een watertje, meer een stroomversnelling waarop waaghalsen hun kunsten op een surfplank tentoonstellen. Zeer de moeite waard om hier even te kijken.

Houd je van wandelen dan moet je nu echt het park in. Volg het stroompje, deze leidt je de Engelse tuinen in. Dit is een groot park waar Muncheners, met mooi weer, graag komen. Op een gegeven moment zie je een Grieks gebouw boven het park uitkomen, dit is het Monopteros. Loop hierlangs richting  de biergarten. UB het midden van de Biergarten staat de Chinese toren. Een geschenk van China aan Munchen. Dikwijls spelen lokale Muziekkapellen hier een gezellig deuntje muziek. Dit is de juiste tijd om even lekker aan te schuiven in deze biergarten met een groot glas bier (of wat anders) en natuurlijk een Brezel.

Om de dag compleet te maken zou je nu richting de Universiteit moeten lopen. Daarvoor moet je terug langs de Monopteros lopen en dan rechtdoor in plaats van links naar het Haus der Kunst. Het doel is restaurant Konigin 43 aan de Koniginstrasse. Dit is een heel gezellig restaurant met een beperkte kaart. Het eten is er goed en niet duur.

Ter afsluiting zou je nu natuurlijk nog wat kunnen gaan drinken bij een van de gezellig barretjes in het centrum.

Het grote nadeel van München vind ik altijd dat je er ook weer weg moet gaan.

München cijfermatig

  • Hoofdstad van Bayern
  • Ontstaan in 1158
  • De derde grootste stad van Duitsland
  • Inwoners: meer dan 1,3 miljoen
  • 790 kilometer van Utrecht
  • Behoort tot de top 10 beste steden ter wereld qua levenskwaliteit
  • Bekend van: Bayern München