Copyright Marjolein van den Berg
Wolven kom je ook in de bergen tegen, wat moet je dan doen?
Copyright Marjolein van den Berg
Wolven kom je ook in de bergen tegen, wat moet je dan doen?
Copyright Marjolein van den Berg
Wolven kom je ook in de bergen tegen, wat moet je dan doen?

Wolven en beren in de bergen

  • 22 september 2022
  • Auteur: Marjolein

Je bent lekker aan het wandelen, geniet van het mooie uitzicht en de heerlijke berglucht en plotseling kruist jouw pad dat van een wolf of beer. Voor veel mensen is dat niet iets om naar uit te kijken, maar het kan je overkomen. Wees echter gerust; de kans dat je oog in oog komt te staan met een van deze roofdieren is klein. Zelf zitten ze er namelijk niet op te wachten om mensen tegen te komen en zullen dan ook hard hun best doen jou uit de weg te gaan. En geef ze eens ongelijk, want in het verleden waren we zeker een soort om rekening mee te houden. Er kwamen niet voor niets nog maar weinig wolven en beren voor in de alpen. De kans om een wolf of beer tegen te komen in de bergen is dus klein.

Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt in de bergen?

Misschien heb je inmiddels wel wat gelezen over hoe je met wolven om moet gaan als je ze tegenkomt, aangezien ze zich ook al in de Benelux gevestigd hebben. Uiteindelijk is een wolf op de Veluwe niet anders dan een wolf in de Alpen en in eerste instantie zou ik zeggen; geniet van het moment! Wolven zijn erg schuwe beesten waardoor de kans klein is dat je er een ziet. Heb jij het geluk dat je zo’n dier mag bewonderen, neem dan gauw een foto of maak een filmpje. Je wilt natuurlijk wel bewijs hebben van je bijzondere moment.

Maar, stel nou dat de wolf niet zo schuw blijkt te zijn en dus niet meteen wegrent. Wat dan?

  1. Blijf vooral rustig en ren niet weg. Het kan zijn dat de wolf zich nog even moet realiseren wat jij bent en daarna alsnog zijn eigen weg gaat. Als jij gaat rennen lijk je op een vluchtende prooi en dat maakt je interessant. Het wakkert zijn jachtinstinct aan en dat wil je juist niet.
  2. Maak jezelf groot. Dat kun je doen door je armen in de lucht te steken. Heb je wandelstokken mee? Steek die dan ook in de lucht. Zo lijkt je extra groot!
  3. Loop rustig achteruit terwijl je het dier in de gaten blijft houden. Komt die achter je aan? Dan mag je met stenen of stokken gooien. Gelukkig vind je die genoeg in de bergen.

De kans dat een wolf je ook echt aanvalt is heel erg klein. Hij wil dat namelijk helemaal niet en zal dat enkel doen als hij denkt dat het de enige optie is. Mocht het toch gebeuren, dan zal het waarschijnlijk bij één keer bijten blijven zodat die er daarna vandoor kan gaan. Heb je een wandelstok of gewone stok bij de hand? Dan kun je die gebruiken om jezelf te verdedigen en bij het dier uit de buurt te blijven.


Help, een beer in de alpen!

Bruine beren komen ook voor in de Alpen. Wat moet je doen als je er 1 tegenkomt?
Copyright Marjolein van den Berg

Een beer is van een heel ander kaliber dan een wolf. Waar een wolf de aanval zal vermijden, is dat bij een beer een beetje anders. Ook zij zitten niet op een ontmoeting met ons te wachten, maar ze zijn wat minder goed te voorspellen. Vooral als die je niet heeft horen aankomen en die dus van je schrikt. De kans op een beer in de bergen is klein, maar wel aanwezig. De beren in de alpen zijn Europese bruine beren en deze kunnen best wel groot worden. Toch gaan ook deze omnivoren ons liever uit de weg dan dat ze een robbertje met ons gaan vechten. Moet je dus bang zijn een beer tegen te komen in de bergen? Nee, maar als het gebeurt wil je natuurlijk weten wat je moet doen.

Wat moet je doen als je een beer ziet?

  1. Blijf rustig, net als bij de wolf. Heeft de beer je gezien? Praat dan op een lage, kalme toon.
  2. Loop rustig achteruit en houdt de beer in de gaten. Of die je nou gezien heeft of niet, weglopen is wat je wilt doen, het liefste in een andere richting.
  3. Staar de beer niet aan, maar houd ‘m wel in de gaten. Staren kan bedreigend overkomen.
  4. Geef de beer de ruimte om weg te lopen. Sta jij op zijn pad? Sla dan even een andere richting in zodat de beer er langs kan.
  5. Ga niet rennen! Net als bij de wolf kan dit de beer juist aanzetten om achter je aan te komen en hij is toch wel sneller dan jij bent.

De kans is groot dat de beer je helemaal niet achterna komt en zelf het hazenpad zal kiezen. Gaat hij op zijn achterpoten staan, dan betekent dit dat hij even goed wil kijken wat jij bent. Het is dus geen uiting van agressie, maar pure nieuwsgierigheid en een manier om alles goed te kunnen zien.


Wat moet je doen als de beer je aanvalt?

1. Houd je rugtas op je rug en gooi deze niet naar de beer om hem af te leiden. Je rugtas kan je namelijk beschermen op het moment dat de beer je aanvalt. Deze wil je dus ten alle tijden op je rug houden. Het is de enige barrière die je hebt tussen zijn klauwen en tanden en jouw lichaam.
2. Maak jezelf zo klein mogelijk op de grond met je benen onder je gevouwen, je ellebogen tegen je lichaam gedrukt en je handen in je nek gevouwen om je nek te beschermen.

Mensen staan niet op het menu van beren en zodra die door heeft dat jij geen bedreiging voor hem of haar vormt, zal die je waarschijnlijk met rust laten. Je kunt bijtwonden oplopen en de klauwen zijn ook niet mis, maar als je deze tips opvolgt, kun je hopelijk alles navertellen.


Blijf genieten van je wandeling, ongeacht de wilde dieren.

Na dit allemaal gelezen te hebben ga je hopelijk wat meer ontspannen en voorbereid de bergen in. Klets gezellig onderweg of zing eventueel een liedje, zodat de wilde dieren je horen aankomen en blijf vooral genieten van al het moois om je heen. We moeten met elkaar samenleven en als wij de wolven en beren de ruimte geven, doen zij dat ook voor ons. Als het aan hun lag, zouden we elkaar zelfs nooit tegenkomen. Zie je tijdens je wandeling sporen die duiden op de aanwezigheid van een beer of wolf? Laat deze dan mooi links liggen en volg ze vooral niet. Een ontmoeting vermijden is altijd beter dan dat je mijn tips in de praktijk moet brengen.

Tags: Bergen