Slovenie
Slovenie
Slovenie

Slovenie

  • Auteur: Ronald

Slovenië, Alpenland aan de Adriatische zee wordt omsloten door Italië, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije. Met iets meer dan 2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 20.000 km2 is Slovenië een relatief klein landje in het midden van Europa met veel ruimte per inwoner. Ter vergelijking, Nederland is 2 keer zo groot en heeft 8 keer zoveel inwoners.

Het Slovenië zoals wij dit nu kennen behoorde lang tot Oostenrijk. In de 19e eeuw gingen sommige gedeelten deel uit maken van Italië. In 1918 ging Slovenië deel uitmaken van het Koninkrijk Joegoslavië. In 1991 werd Slovenië, na de 10-daagse oorlog, onafhankelijk. In 2004 trad Slovenië toe tot de Europese Unie en sinds 2007 kun je in Slovenië met de Euro betalen.

Voor de meeste mensen spreekt Slovenië niet echt tot de verbeelding en al zeker niet als Alpenland maar dat is erg jammer want Slovenië is een geweldige bestemming voor een bergvakantie. Je vind er de Karawanken en de Kamnische Alpen in het noorden, de Julische Alpen in het noord-westen en in het zuiden de Dinarische Alpen.

De hoogste berg van het land, de Triglav van 2864 is tevens het nationale symbool van het land. Je vind de Triglav onder andere terug in de vlag van Slovenië . De berg heeft dus een belangrijke status in het land. Elke Sloveen wordt ook geacht om minstens 1 keer in zijn leven de Triglav te beklimmen.

Ljubljana, de hoofdstad met rond 280.000 inwoners in 2012 is de grootste stad van het land. Ondanks het feit dat Ljubljana een relatief kleine hoofdstad is heeft het veel bezienswaardigheden. Vooral het Ljubljanski Grad kasteel, de Stolnica (kathedraal), de Skofijski Dvorec (paleis) en het Rotovz (stadhuis) zijn erg in trek bij de toeristen.

Naast Ljubljana is een bezoek aan de grotten van Postojna beslist de moeite waard. De grotten hebben een lengte van 20570 meter zijn daarmee de langste grotten van Slovenië. Tevens is het de op 1 na grootste druipsteengrot ter wereld. Bezoekers worden met een treintje diep de grot ingereden. In een grote zaal begint de wandeling door de diverse grotten. Elke grote is uniek en schitterend om te zien. Je vind er de mooiste stalagmieten en stalactieten. Van het begin tot aan het einde van de rondleiding kijk je je ogen uit. Als je Slovenië bezoekt moet je deze grotten beslist bekijken.

Wandelen kun je bijvoorbeeld rond het meer van Bohinj. Een geweldig mooi meer, binnen een nationaal park waardoor de oevers van het meer niet zijn volgebouwd met hotels. Het water is glashelder en bij mooi weer is het heerlijk om een duik te nemen. In de bergen rondom het meer bevinden zich enkele watervallen. Je moet er wel wat moeite voor doen maar de beloning is zoet.

Het leuke van Slovenie is dat waar je ook zit alles is binnen rij-afstand. Vandaag naar het strand, morgen naar Ljubljiana en overmorgen de grotten van Postojna bekijken.