Noorwegen
Noorwegen
Noorwegen

Noorwegen

  • Auteur: Ronald

Noorwegen, land van vikingen en fjorden maar ook van de bergen. Het land kent maar liefst 6 berggebieden. In het noorden heb je Lyngsalpene en de Finnsmarkvidda en onderin Noorwegen vind je het Dovrefjell, Sunnmorsalpene, Jotunheimen en het Hardangervidda.

Lyngsalpene
Het Lyngsalpene ligt in de buurt van de stad Tromso, net boven de poolcirkel. Vooral ervaren bergbeklimmers en mensen die van extreme skiing houden vind je hier in dit gebied. De hoogste berg hier is de Jiekkevarre van 1833 meter hoog. In het gebied vind je tal van roofvogels en rendieren. Ideaal voor een skivakantie.

Finnsmarkvidda
In de Finnsmarkvidda kun je heerlijk wandelen, cross country skiën en sneeuwscootertochten maken. In dit gebied vind je de oorspronkelijke bewonders van Lapland. De hoogste berg is de Cohkarassa van 1139 meter hoog. Oh ja, bij helder weer zie je in de winter het noorderlicht.

Dovrefjell
Een ruig gebied maar ideaal voor lange wandelingen en fietstochten. In de winter kun je hier heerlijk langlaufen. Het gebied heeft 2 nationale parken, het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park en het Dovre Nationaal Park. De hoogste berg is de Snohetta van 2286 meter hoog.

Sunnmorsalpene
De Sunnmorsalpene is perfect voor mooie wandelingen, lekker langlaufen, paardrijden of vissen in een van de fjorden. Een klim naar de top van de Slogen van 1564 meter is de moiete waard. Deze tocht staat in de top 10 van favoriete bergwandelingen van de Noren zelf. De hoogste berg in het gebied is de Kvitegga van 1717 meter.

Jotunheimen
Heb je zin in spectaculaire wandelingen of een huttentocht dan is dit gebied wat voor jou. In de Jotunheimen vind je de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhoppingen van 2469 meter hoog. Tevens vind je hier enkele gletschers. Vooral de wandelroute van Memurubu naar Gjendesheim is een hoogtepunt, een toch van 6 tot 8 uur met geweldige vergezichten.

Hardangervidda
Lekker vissen in een van de bergmeertjes, bergwandelen, fietsen en langlaufen zijn populair in dit berggebied. Het Hardangervidda  is een van de grootste hoogvlaktes van Europa. Tevens vind je hier de grootste rendierpopulalatie van Noord-Europa. Ook hier vind je mooie gletschers en mooie bergmeren. De hoogste berg in dit gebied is de Hallingskavat van 1933 meter hoog.

Je zou kunnen stellen dat Noorwegen eigenlijk voor een ieder wel wat te bieden heeft. Of je nu houdt van skiën, bergwandelen, langlaufen of fietsen, je vind het in Noorwegen.