Slot neuschwanstein
Slot neuschwanstein
Slot neuschwanstein

Neuschwanstein: het sprookjeskasteel

  • Auteur: Femke

Tussen de alpen, midden in de Zuid-Duitse bossen, boven op een berg vind je het meest idyllische sprookjeskasteel ter wereld: slot Neuschwanstein. Dit kasteel is precies zoals je een kasteel voorstelt. Maar dat is vooral aan Walt Disney te danken. Wat weet jij over Neuschwanstein? Lees hier leuke feiten over slot Neuschwanstein.

1. Gebouwd voor 1 persoon, bezocht door miljoenen

Het kasteel is gebouwd door Koning Ludwig (Lodewijk II van Beieren). Deze koning was extreem verlegen en had het kasteel gebouwd om zich terug te trekken. Hij had het kasteel laten ontwerpen als toevluchtsoord. Maar 6 weken na zijn overlijden werd het slot opengesteld voor het publiek, voornamelijk om de torenhoge schulden van af te lossen. Inmiddels is het een van de grootste toeristenattracties van Duitsland (en ook van Europa). In de zomer bezoeken soms 10.000 bezoekers per dag de vertrekken die oorspronkelijk voor 1 bewoner waren gebouwd. De koning heeft slechts 186 dagen in zijn droomkasteel kunnen wonen voordat hij stierf.

2. Een waar Disney-kasteel

Walt Disney heeft het slot bezocht voordat hij aan de bouw van zijn eerste attractiepark begon. Slot Neuschwanstein vormde de inspiratie voor de bouw van het kasteel van Doornroosje in de Disney-themaparken. Dankzij Disney (en koning Ludwig) is dit het archetype wat je van een kasteel hebt. Bij een bezoek aan Neuschwanstein kun je je ook met koets naar het kasteel laten brengen. Zo waan je je even een Disney-prins of prinses.

3. Het kasteel is gebouwd met bakstenen

Slot Neuschwanstein lijkt ouder dan het is. Het kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd en was voorzien van elektriciteit. De woonvertrekken van de koning waren voorzien van centrale verwarming, stromend water en telefoons. De basis van de muren waren gewone bakstenen en de buitenkant werd bekleed met kalksteen om het een authentiek uiterlijk te geven. Koning Ludwig had een fascinatie met de Middeleeuwen, sprookjesachtige kastelen en de decors van de opera’s van Wagner. Hij liet het ontwerp van het kasteel maken door een theatermaker en decorbouwer.

4. Neuschwanstein staat op de plek van 2 andere burchten

De naam Neuschwanstein verwijst naar het feit dat er op dezelfde plek een andere burcht heeft gestaan. Schwan verwijst naar ‘zwaan’, het symbool van de graven uit de regio. Ook vormen zwanen een Christelijk symbool voor reinheid, iets wat koning Ludgwig nastreefde. Zwanen zijn dan ook veelvuldig te zien in de aankleding van de vertrekken.

5. Marienbrücke was eerder gebouwd dan Neuschwanstein

Het mooiste uitzicht op slot Neuschwanstein heb je vanaf de Marienbrücke. Maar wat opmerkelijk is, is dat deze brug er eerder was dan het slot. Maximilian II, de vader van Ludwig, had de brug gebouwd over de Pöllat-kloof om te genieten van het fantastische uitzicht op de bergen en meren in de omgeving.

6. Krankzinnige koning Ludwig

De Beierse koning werd uiteindelijk afgezet, met als officiële reden dat hij krankzinnig zou zijn. Veel bewijs is daar niet voor. Hij was wel uitzonderlijk en kluizenaar, maar krankzinnig is wat vergezocht.

7. Tussen mei en oktober zijn de kaartjes voor de lunch al uitverkocht

Hou er rekening mee dat in de zomer de toegangskaartjes vaak al ‘s ochtends zijn uitverkocht. Wil je het kasteel in de zomer bezoeken dan is het verstandig om kaartjes van tevoren online te kopen.

Capitool reisgids - Duitsland
Met de reisgids Capitool Duitsland ben je verzekerd van een reisgids boordevol informatie, mooie plattegronden en de meest handige tips. De reisgids is opgedeeld in de veertien verschillende streken die Duitsland rijk is. Elk gebied wordt in een apart hoofdstuk beschreven, inclusief foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het indrukwekkende en sprookjesachtige Slot Neuschwanstein, de indrukwekkende Brandenburger Tor in Berlijn, de Dom in Keulen, het bloemeneiland Mainau of de krijtrotsen in het Nationale park van het schiereiland Jasmund.
v.a. € 37.99

NeuschwansteinNeuschwansteinstraße 20 - 87645 - Schwangau - Duitsland -
NeuschwansteinNeuschwansteinstraße 20 - 87645 - Schwangau - Duitsland -

Reacties op “Neuschwanstein: het sprookjeskasteel

  • Wanda

    Zijn er jaren geleden met de kinderen geweest. Erg druk maar ook erg mooi.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>