De Alpen
De Alpen
De Alpen

De Alpen

  • Auteur: Ronald

De Alpen strekken zich uit, in een lange boog, van Nice in Zuid-Frankrijk tot aan Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. De totale lengte van de Alpen is bijna 1.200 kilometer en de breedte varieert van 150 tot 250 kilometer. De Alpen zijn een relatief jonge bergketen. Het proces waardoor bergen ontstaan is ook nu nog steeds gaande.

Waar liggen de Alpen?

De Alpen liggen in Europa en lopen van onderin Frankrijk, via Zwitserland, Liechtenstein en Italië naar Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. De grenzen van de Alpen lopen van de Golf van Genua in het zuidwesten, de Po-vlakte in Italie vormt de zuidgrens, de Franse- en Zwitserse Jura in het westen, de Donau bij Wenen in het noorden, de Karpaten en tot slot de Hongaarse laagvlakte in het westen.

Hoogste bergen van de Alpen

De hoogste bergen van de Alpen vind je met name in het westelijke gedeelte. Hier vind je toppen van boven de 4000 meter hoogte zoals de hoogste berg, de Mont Blanc van 4.810 meter. Wil je meer weten over de 4000ers? Bekijk dan de complete lijst van 4000 meter bergen in de Alpen.

De Alpen in de zomer

Ontstaan van de Alpen

De Alpen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door verschuivingen in de aardkorst. Doordat de tektonische platen (ongeveer 100 km dikke lagen in de aarde) tegen elkaar aan schoven werd de aardkorst op bepaalde plaatsen omhooggeduwd en werden deze stukken aardkorst geplooid en over elkaar heen geschoven. Dit proces is nog steeds gaande waardoor de Alpen in theorie alleen maar hoger worden. Je kunt zien dat de Alpen een vrij jonge bergketen is omdat de toppen van de bergen vaak spits en stijl zijn. Oude bergketens hebben vaak bergtoppen die dankzij de krachten van de natuur helemaal zijn afgevlakt in de loop der tijd. Heel kort door de bocht kun je zeggen: hoe ouder de bergketen hoe vlakker de bergentoppen.
Tijdens ijstijden waren de Alpen met een ijskap bedekt. Doordat gletsjerstromen de lagergelegen dalen uitgeslepen hebben zijn meren zoals de Bodensee, het Comomeer en het meer van Geneve ontstaan.

Winter In De Alpen
Deze derde, schitterende uitgave van Manuela Darling-Gansser is wederom om van te watertanden! Manuela reist van de bergen van St. Moritz af naar de schitterende straten van Zürich.
v.a. € 159.95

Klimaat in de Alpen

Het klimaat in de Alpen is eigenlijk in twee delen op te delen, de noordelijke Alpen en de zuidelijke Alpen. Het klimaat in de zuidelijke Alpen is meer een mediterraan klimaat, hete zomers en milde winters. Het klimaat in de noordelijke Alpen is meer een middel Europees klimaat en kenmerkt zich door milde en natte zomers en koudere winters. Dat dit verschil er is dat merk je direct als je van het noorden naar het zuiden reist (of andersom uiteraard). Reis je bijvoorbeeld in de zomer vanaf de noordelijke kant van de Tauerntunnel, waar het nat en koud is, naar de zuidkant dan is de kans groot dat daar de zon dan schijnt.

Deuter Aircontact 60 + 10 SL
De Deuter Aircontact 60 + 10 SL rugzak is een comfortabele backpack. Deze Slim Line backpack is ontworpen voor vrouwen en smallere mannen. Hij is korter dan een normale backpack en heeft smal uitgesneden schouderriemen wat het draagcomfort verbetert.
v.a. € 199

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>