Almauftrieb Appenzellerland
Almauftrieb Appenzellerland
Almauftrieb Appenzellerland

Almauftrieb

  • Auteur: Ronald

Aan het einde van de lente, begin van de zomer dan is het weer zover: de almauftrieb. In mei / juni begint de almzomer die ongeveer 100 dagen duurt. Eigenlijk begint dan de vakantie voor de koeien en geiten die weer mogen gaan genieten van het heerlijke malse groene gras van de diverse almweides.

In tegenstelling tot de almabtrieb wat altijd een groot feest is kenmerkt de almauftrieb zich meer als een zakelijke bedoening. Het vee moet gewoon de berg op worden gebracht. In Oostenrijk gebeurt dit tegenwoordig meer en meer met veewagens die tot aan de alm rijden. In Zwitserland wordt het vee vaak nog te voet de bergen ingebracht.

Almauftrieb Oostenrijk

Niet overal in Oostenrijk wordt het vee met veewagens naar boven gebracht. In sommige dorpen loopt het vee, net als vroeger, wandelend naar de alm. Waar bij de almabtrieb het vee in de middag beneden komt wordt het vee tijdens de almauftrieb zo vroeg mogelijk naar boven gebracht. Nadat de koeien gevoerd en gemolken zijn begint de daadwerkelijke alpfahrt. De hele familie helpt dan mee om het vee op een veilige manier over de wegen in het dal te brengen. Je wilt immers niet dat een koe of geit aan de wandel gaat en beschadigingen aan huizen of auto’s aanbrengt. Eenmaal aangekomen bij de paden die de bergen in leiden kan de begeleiding van de dieren worden teruggeschroefd. Vaak gaat echter iedereen toch nog mee naar de alm om daar, na het ontbijt, de nodige werkzaamheden te verrichten.

Almauftrieb Zwitserland

De almauftrieb op de Engstligenalp is zeer spectaculair. Meer dan 500 stuks vee worden hier over paadjes langs afgronden en steile rotswanden richting de alm gebracht. Binnen een uur stijgt de kudde meer dan 600 hoogtemeters. In het Appenzellerland is de almauftrieb of alpaufzug een echte feestelijke gebeurtenis. Al heel vroeg, voordat het werkverkeer op gang komt, vertrekt een stoet dieren de bergen in. Vooraan lopen de Appenzeller geiten, deze worden in bedwang gehouden door kinderen die speciaal voor de gelegenheid in klederdracht lopen. Na deze geiten volgt de Senn. Dit zijn mensen die in de unieke Appenzeller Sennklederdracht, gele lederhosen en rode jasjes, met melkemmers op de schouders naar boven lopen. Nu volgen de koeien, de runderen en de kalfjes. Vervolgens de stier en het paard dat de houtwagen (Ledi) naar boven trekt. Op deze wagen ligt het gereedschap dat vroeger gebruikt werd om op de alm kaas en boter te kunnen maken. Tot slot loopt helemaal achteraan de eigenaar van het vee. Hij is gekleed in een bruin gewaad.

Almauftrieb Duitsland

In het Berchtesgadenerland worden voor de zomer de koeien ook weer naar de alm gebracht. Aan het einde van de Obersee, naast de bekende Königssee, ligt een kleine alm waar in de almzomer ook koeien grazen. Deze koeien kunnen echter niet eenvoudig naar deze locatie worden gebracht. Het vee wordt daarom met veewagens naar het dorp Königssee, aan gelijknamige meer, gebracht. Van hieruit wordt het vee via boten naar de andere zijde van het meer getransporteerd. Dit is een lastige klus aangezien alle koeien rustig moeten blijven zodat ze niet van de boot het water inspringen. Eenmaal aan de andere kant van de Königssee aangekomen gaat de stoet lopend verder. Langs de oevers van de Obersee wordt het vee naar de uiteindelijke bestemming, de Fischunkelalm, gebracht. Bij deze alm is het overigens goed vertoeven. Bij mooi weer kun je hier geweldig genieten van een käsebrot met de Obersee als decor.

Wil je een almauftrieb bijwonen? Kijk dan bij de plaatselijke vvv of en wanneer de almauftrieb plaatsvindt. Je zult er dus wel vroeg bij moeten zijn want voor je het weet wandelen de koeien en geiten alweer op de almen. De tijd van het genieten van de koeienbellen is weer begonnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>