Salomon heren softshell jack
Salomon heren softshell jack
Salomon heren softshell jack

Wat is softshell?

  • Auteur: Femke

Al een aantal jaren zijn er softshell-jacks en –jassen op de markt. Maar wat is softshell precies en wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een waterdichte jas?

 

Softshell

Softshell houdt in dat het materiaal waarvan de jas of het jack gemaakt is waterafstotend is. Daardoor is een softshelljas meestal lichter, dunner en comfortabeler zijn om te dragen. De draagbaarheid van een fleece en veel voordelen van waterdichte kleding. En toch is softshell uniek.

 

Het probleem van waterdicht

Vaak wordt textiel voorzien van een laagje waterdicht plastic. Dit zorgt ervoor dat het materiaal wel kan ademen, maar lang niet genoeg! Zo blijf je wel droog tegen de regen, maar blijft er toch nog het nodige zweet hangen. Dit is extra vervelend als je hard aan het sporten bent geweest, wandelen, fietsen, skiën, noem maar op, en je stopt om uit te rusten. Naast het klamme en kleffe gevoel dat je er aan over houdt koel je ook te snel af. Nog een nadeel van veel waterdichte jassen en jacks is het geluid. Het continu kraken met welke beweging je ook maakt. Ga je lekker wandelen in een rustig bos, maak je zelf een bende lawaai. En nog een nadeel: het geeft ook niet echt mee waardoor je eigenlijk altijd een te ruime jas draagt.

 

De oplossing van al je problemen: softshell

Softshell bestaat uit verschillende strakgeweven lagen die de voordelen hebben van waterafstotend en het ademende voordeel van fleece. Let wel: softshell is waterafstotend, maar je moet het wel heel bont maken wil je nat worden. Daarnaast houdt het 90% van de wind tegen, je lichaam kan optimaal zijn eigen temperatuur regelen. Softshell beweegt heerlijk met je mee, welke buitenactiviteit je ook beoefent, van bergbeklimmen tot mountainbiken.