Topfenstrudel recept

  • Auteur: Femke

De bekendste Oostenrijkse lekkernij is natuurlijk de overbekende apfenstrudel. Maar heb je wel eens van een topfenstrudel gehoord? Apfenstrudel is een oorspronkelijk Hongaars gebak waarbij de appel en rozijnenvulling omhuld wordt door een knapperig laagje bladerdeeg, traditioneel vaak gegeten met een vanillesausje. Wat niet veel mensen weten is dat de strudel gebaseerd is op de Turkse baklava.

Topfenstrudel komt veel voor in Karinthië en in het oosten van Oostenrijk.  Bij een topfenstrudel wordt de appelvulling vervangen door een zoete kwark, al dan niet met rozijnen. Lekker om eens in de bergen te eten maar ook makkelijk thuis te maken. Misschien niet een heel traditioneel recept, maar wel net zo smakelijk!

 

Ingrediënten voor topfenstrudel voor 4 personen:

–    250 gram kwark
–    75 gram suiker
–    2 eetlepels griesmeel
–    ½ pakje vanillepuddingpoeder
–    250 ml melk
–    1 ei
–    Beetje water
–    1 pakje bladerdeeg
–    1 theelepel citroenrasp
–    Eventueel rumrozijnen

Alpine Flavours
ALPINE FLAVOURS includes 80 traditional recipes that anyone can prepare.
v.a. € 28.99

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de melk, de puddingpoeder, het suiker, de citroenrasp en het griesmeel met een garde totdat de poeder en het suiker goed opgelost zijn. Breng dit mengsel in een pannetje langzaam aan de kook en laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Meng de kwark met een ei. Voeg deze vervolgens toe aan de puddingmassa. Plak de bladerdeegvierkantjes met wat water aan elkaar totdat je een groot vierkant hebt. Smeer de kwarkvulling op helft van de bladerdeeg. Vouw deze vervolgens dubbel en smeer het pakket dicht met wat water. Bestrijk de buitenkant met een losgeklopt eigeel en bak in de oven voor 20-30 minuten tot de buitenkant goudgeel is.

Guten appetit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>