Wandelrugzak in de bergen
Wandelrugzak in de bergen
Wandelrugzak in de bergen

10 onmisbare spullen voor in je wandelrugzak

 • Auteur: Ronald

Als je gaat wandelen in de bergen dan is het handig om een wandelrugzak mee te nemen. En in die rugzak wat handige spullen voor onderweg. Bekijk hier de belangrijkste spullen om mee te nemen voor een bergwandeling.

 1. Water en/of drinken
  Het belangrijkste is dat je drinken meeneemt. Helemaal als je een lange tocht gaat maken en/of je gaat de berg op wandelen. Er zijn vaak wel almen onderweg waar je wat kan eten en drinken, maar het is wel zo fijn om zelf iets mee te nemen. Helemaal op een warme zomerse dag. Tip: Emotion-flesjes van RomerQuelle, erg verfrissend en weinig calorieën. En voor de kinderen Dreh und Trink.
 2. Regenjas
  Het weer in de bergen kan zo omslaan. En ook al ziet het er naar uit dat het de hele dag zonnig blijft, is het toch verstandig om een regenjas, een waterdicht vest of een simpele poncho mee te nemen. Beter goed voorbereid dan dat je uren in de regen moet lopen met een nat pak.
 3. Extra vest of trui
  Veel mensen vergeten dat het bovenop de berg een stuk koeler is dan in het dal. Het kan 25 graden beneden zijn en wel 8 graden boven. Neem daarom een extra trui of vest mee die je snel kan aanschieten.
 4. Schone sokken
  Vooral in de zomer kunnen wandelschoenen erg warm zijn. En als je voeten nat gezweet zijn krijg je eerder blaren. Neem daarom schone sokken mee. Daarmee voorkom je blaren en het kan wel zo lekker zijn om even frisse sokken aan te doen.
 5. Zonnebrand en zonnebril
  Zowel in de zomer als in de winter is het goed om altijd zonnebrand mee te nemen. Omdat je in de bergen zit ben je dichterbij de zon en verbrand je sneller. In de winter heb je ook nog eens reflectie van de sneeuw waardoor je 2 keer zo snel verbrandt. Ook moet je je ogen beschermen. Koop dan ook een gepolariseerde zonnebril mee. Voor nog geen 20 euro te koop bij onder andere de Bila.
 6. Deuter Aircontact 60 + 10 SL
  De Deuter Aircontact 60 + 10 SL rugzak is een comfortabele backpack. Deze Slim Line backpack is ontworpen voor vrouwen en smallere mannen. Hij is korter dan een normale backpack en heeft smal uitgesneden schouderriemen wat het draagcomfort verbetert.
  v.a. € 199

 7. Wandelkaart
  Of je nu een route gaat volgen, of je gaat op de bonnefooi de bergen in, een wandelkaart van het gebied is heel handig om te hebben. Stel je voor dat de batterij van je mobiel leeg is, of je hebt geen bereik (niet onwaarschijnlijk tussen alle hoge bergen) dan is het wel zo fijn dat je op een kaart kunt terug vallen mocht je verdwalen.
 8. Opgeladen mobiel en powerbank
  Een mobiel is tegenwoordig onmisbaar. Voor het nemen van foto’s bijvoorbeeld. Of om op een wandelroute op te zoeken, een geocache route te volgen of gewoon om bij je te hebben mocht je verdwalen. Vergeet niet van tevoren op te laden. En neem een opgeladen powerbank mee. Vooral als je apps gebruikt om te oriënteren gaat je smartphone wel erg snel leeg.
 9. Fototoestel
  Foto’s zijn zo fijn om terug te kijken op een fijne vakantie. Je kunt je mobiel gebruiken voor het nemen van foto’s, maar daarmee kun je bijvoorbeeld maar beperkt inzoomen. Daarom is een fototoestel vaak wel fijn om mee te nemen.
 10. Eten
  Ook al eet je graag onderweg iets bij een alm of een restaurantje dan is het nog verstandig om iets van een energie- of mueslireep mee te nemen voor onderweg. Je verbruikt vaak meer energie dan je denkt en dan is het wel zo fijn om als je je wat flauw voelt wat te kunnen eten.
 11. Pleisters
  Altijd fijn om mee te hebben. Voor als je kind valt en de knie schaaft. Of als je blaren krijgt. In mijn ervaring een onmisbaar item voor in je wandelrugzak.

Wandelrugzakken
Backpacks zijn functionele tassen met meer technische specificaties dan een standaard rugzak. De grootte van een backpack wordt bepaald aan de hand van het aantal liters.
v.a. € 79.95

Algemene wandeltips

Tot slot wat algemene wandeltips:

 • Aangeven dat je weggaat
  Geef altijd aan bij je logeeradres dat je een wandeling gaat maken en waar. Mocht je ’s avonds niet terugkeren dan is er altijd iemand op de hoogte waar je bent. Klinkt wat dramatisch maar ook hiervoor geldt: beter goed voorbereiden dan spijt hebben achteraf.
 • Wandelschoenen aan
  Hoe vaak je wel niet mensen op slippers of sandalen in de bergen ziet. Ik heb wel eens een dame op torenhoge naaldhakken zien lopen. Wandelschoenen zijn er niet voor niks. Ze geven je grip op steilere afdalingen en stijgende paden en ze geven steun om je enkels om maar een paar voordelen te benoemen. Vergeet je kinderen ook niet voorzien van wandelschoenen. Tegenwoordig zijn er voordelige exemplaren te verkrijgen bij Decathlon.
 • Wandelrugzak mee
  Een wandelrugzak zit fijner dat een gewone rugzak. Vaak zit er versteviging aan de achterkant waardoor je geen vervelende wrijving tegen je rug krijgt van de spullen in je tas. De banden zijn wat dikker en daardoor comfortabeler. En in sommige wandelrugzakken zit een waterzak met een slangetje waardoor je niet hoeft te stoppen om een flesje eruit te halen maar al lopend een slokje water kunt nemen.

Backpack Forclaz 70 Liter kaki
Een eenvoudige, lichte rugzak, functioneel dankzij de vele zakken en gemakkelijke toegang, ideaal voor trektochten of reizen.
v.a. € 59.99

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>