met de auto op vakantie tips en benodigdheden
met de auto op vakantie tips en benodigdheden
met de auto op vakantie tips en benodigdheden

Met de auto op wintersport: tips en benodigdheden

 • Auteur: Femke

Vanuit Nederland gaan er veel mensen met de auto op wintersport. Maar waar moet je rekening mee houden? Wat moet je meenemen? Hoe zit dat met sneeuwkettingen en winterbanden? Voor de beste voorbereiding volg je deze tips.

 • Wintercheck

Als je met de auto op wintersport gaat is het wel belangrijk dat je weet dat de auto in goede staat verkeert. Laat een garage een wintercheck uitvoeren. Om technische (of elektronische) ellende met je auto te voorkomen onderweg of op de plaats van bestemming, is het het beste om je auto te laten controleren bij de garage. Vele garages hebben een zogenoemde ‘wintercheck’ waarbij ze naar belangrijke onderdelen kijken die onder extra stress komen te staan in winterse omstandigheden. Het laatste wat je wilt is autopech in het buitenland. Vraag aan de garage welke onderdelen er bij een wintercheck zitten. Je wilt namelijk dat de accu (heel belangrijk) en de banden worden gecontroleerd, de koelvloeistof en ruitenvloeistof met antivries worden aangevuld en dat de lampen, motorolie en ruitenwisser worden nagelopen.

 • Winterbanden

Heb je wel winterbanden? In Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Tsjechië en bepaalde delen van Italië zijn winterbanden verplicht in de winter. Dus als je door of naar deze landen gaat rijden moet je auto verplicht winterbanden hebben. Daarnaast moeten de banden minimaal een profieldiepte van 4 mm hebben.

Wintersport
Wintersport in Murren - Zwitserland. In alle rust skien met mooiste uitzicht in Europa.
Wintersport
Wintersport in Zwitserland, geweldige pistes en mooie uitzichten.
Wintersport
Oostenrijk is wintersport! Je vindt er echt alles van familiegebieden tot skicircussen.

 • Neem sneeuwkettingen mee

Ga je met de auto op wintersport, dan neem ik aan dat je naar bergachtig gebied gaat waar sneeuw ligt en het kan ijzelen. Neem daarom altijd sneeuwkettingen mee. En doe ze in de kofferbak van je auto, dan kun je er gemakkelijk bij op het moment dat je ze nodig hebt. Het beste is om thuis te kijken of het type sneeuwkettingen bij je auto past en als je naar Oostenrijk gaat of die kettingen aan de Ö-norm voldoen. Vergeet niet: met sneeuwkettingen mag je maar een kort stukje rijden met lagere snelheid en je hebt een langere remweg. Ook moet je sneeuwkettingen niet om alle banden doen, maar om de aangedreven wielen. En maak niet de vergissing om de sneeuwkettingaanlegplaats (parkeerplaats waar je je sneeuwkettingen om kunt doen) aan te zien als een verplichting om de kettingen om te doen. Als ze nodig zijn zie je dat aan de borden langs de weg (zonder toelichtingsbordje eronder).

 • Benodigdheden in de auto

Net als in Nederland als het vriest, is het belangrijk om een krabber en handschoenen bij de hand te hebben. En om de sneeuw van je auto te krijgen is een veger wel handig. Maar daarnaast zijn er nog wat benodigdheden belangrijk om in de auto te hebben (en dus niet in de dakkoffer). Stel je voor dat je onderweg stil komt te staan in de file, of erger nog; met pech onderweg. Dan is het van belang om het volgende bij je te hebben:

 • startkabels
 • warme deken(s), mutsen, sjaals en handschoenen
 • zaklamp
 • eten en drinken voor minstens 12 uur
 • paspoorten, gegevens bestemming en wegenwachtpasje
 • opgeladen powerbank, of eentje die op zonnenenergie oplaadt
 • gevarendriehoek en gele hesjes
 • EHBO-doosje

 • Onderweg
 • Tank op tijd! Wacht vooral niet tot de laatste druppel benzine op is, maar ga tanken als je nog een kwart tank over hebt. Zo kun je je auto nog een tijdje stationair laten draaien en je verwarming aan houden mocht je in een urenlange file terechtkomen.

 • Op bestemming
 • Neem slotendooier mee en bewaar deze vooral niet in de auto. Bij winterse temperaturen kan een slot bevriezen en je wilt liever niet dat je sleutel afbreekt.

 

Auto Winterpakket inclusief Slotontdooier
Protecton Auto Winterpakket inclusief ruitontdooier, slotontdooier, ruitenvloeistof, anticondensdoekje en ijskrabber.
v.a. € 18.95

2 comments on “Met de auto op wintersport: tips en benodigdheden

 • Peter

  Zorg er trouwens voor dat je kenteken ten allen tijden leesbaar is als je gaat rijden in de Wintersportlanden want je kunt een leuke boete krijgen als dit niet het geval is.

  Reageer
 • Frederik Faillie

  Wat de sneeuwkettingen betreft is het ook om handig om deze op voorhand thuis al eens om te leggen. Als je er in slaagt om beiden in een kwartier om te leggen, zal je heel tevreden zijn dat je er vlot mee overweg kan terwijl het volop aan het sneeuwen is en je een kwartier later al weer verder kan. Zorg ook voor een kniekussen (zo eentje die je in de tuin gebruikt is compact en heel handig) zodat je niet met je knieën in de sneeuw zit, en fijne handschoenen (je skihandschoenen moet je niet gebruiken: die zijn te dik en worden dan ook meteen vuil). Ook een hoofdlamp is handig: dan heb je je handen vrij

  Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>