Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Transportkabelbanen
Transportkabelbanen
Transportkabelbanen

Transportkabelbanen

  • Auteur: Ronald van den Berg

Kabelbanen voor personenverkeer zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten maar wist je dat ook de ontwikkeling van transportkabelbanen niet stil heeft gestaan. 

De allereerste kabelbanen werden gebruikt voor het transport van goederen. Of het dan ging om het transport van een aantal goederen over een vallei of om het transport van producten vanuit een mijn boven in de bergen, transportkabelbanen hebben hun diensten geleverd. Omdat vooral de mijnbouw steeds meer wordt afgebouwd zijn deze kabelbanen steeds minder nodig. Waar mogelijk zijn deze transportkabelbanen omgebouwd naar varianten die gebruikt kunnen worden voor personenverkeer. Andere zijn gewoon afgebroken. 

Welke aparte of unieke transportkabelbanen worden er tegenwoordig gebruikt?

Autokabelbaan Bratislava

In 2003 is de door de firma Doppelmayr ontwikkelde autokabelbaan in Bratislava geopend. Deze kabelbaan wordt gebruikt om nieuwe Volkswagens, die net uit de fabriek komen, te transporteren naar de testbaan. De kabelbaan met een lengte van 450 meter is in slechts 6 maanden opgebouwd. De kabelbaan is, net zoals de fabriek zelf, 24 uur per dag beschikbaar. De kabelbaan heeft een maximale snelheid van 10 km per uur en kan 67 auto’s per uur vervoeren. De maximale hoogte van de baan is 15 meter. De autokabelbaan in Bratislava is een goed voorbeeld van het praktische nut van een kabelbaan.

Materiaalkabelbaan Tierfehd – Chalchtrittli

Bij de bouw van de 1000 MW Linth-Limmern centrale heeft Garaventa 2 materiaalkabelbanen gebouwd. Deze kabelbaan brengt personeel en goederen van 800 meter naar de nieuw te bouwen stuwmuur op een hoogte van 2400. De eerste kabelbaan brengt de goederen tot aan een 3 kilometer lange tunnel. Aan de andere kant van deze tunnel vervoert de tweede kabelbaan de goederen vervolgens naar de plaats van bestemming. Beide kabelbanen kunnen 25 ton aan goederen in combinatie met personen vervoeren maar indien echt nodig kan er zelfs 40 ton veroverd worden. Een kraanconstructie kan de goederen of de transportmiddelen naar boven vervoeren terwijl de extra toegevoegde cabine, met een capaciteit van 40 personen, personen op en neer kan brengen.

Materiaalkabelbaan Obervermuntwerk II

Een andere kabelbaan die tot de verbeelding spreekt is de in 2015 geopende materiaalkabelbaan bij het Obervermuntwerk II project in Vorarlberg. In de buurt van het Silvretta stuwmeer, tussen Tirol, Vorarlberg en Zwitserland, ligt het stuwmeer Vermunt. Hoog in de bergen is men bezig met het tweede gedeelte van het Obervermuntwerk, hiervoor heeft men zwaar materiaal nodig. Omdat er geen goede wegen zijn op de plek waar men aan het werk is moest er een andere methode worden verzonnen om al het materiaal snel en eenvoudig naar de plaats van bestemming te krijgen. De oplossing was een materiaalkabelbaan. De kabelbaan met een lengte van 3.000 meter brengt goederen van het dalstation op 1.143 meter naar het bergstation op 1.741 meter hoogte. De kabelbaan die een last van 20 ton kan vervoeren overwint een hoogteverschil van 598 meter. Door middel van een kraan die kunnen goederen naar boven en naar beneden worden vervoerd. Deze kraan kan hele containers, auto’s en zelfs keepwagens en vrachtauto’s de berg op transporteren.  

Kabelbaan voor palets

In Parkstein, Duitsland, liep een bedrijf werkzaam in logistiek tegen een probleem aan. Zij moesten palets vervoeren van het ene gebouw naar het andere. Hierbij moest er een hoogteverschil worden overwonnen. Nu is het uiteraard jammer om auto’s te laten rijden tussen beide gebouwen. Dit kost veel tijd, mankracht en vervoersmiddelen. Samen met de firma Doppelmayr is men tot het idee gekomen om een paletkabelbaan te introduceren. Deze paletkabelbaan is geopend in 2013 en heeft een lengte van 150 meter en overbrugt daarbij een hoogteverschil van 15 meter. De paletkabelbaan is een pendelkabelbaan waarbij per keer 1000 kilo vervoerd kan worden. Per uur kunnen er 20 ritjes worden gemaakt. Volledig geautomatiseerd worden de palets in de werkhal in de cabine geplaatst. De cabine zweeft naar de andere werkhal en wederom gautomatiseerd worden de vervoerde palets weer uit de cabine gehaald. Heeft men palets nodig in de werkhal boven dan functioneert het proces andersom. Op deze manier heeft men altijd de beschikking over voldoende palets.

Naast deze transportkabelbanen zijn er uiteraard nog vele andere technische hoogstandjes te vinden. Mocht je een unieke kabelbaan weten laat het ons dan weten.

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.