Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbanen door het seizoen
Kabelbanen door het seizoen
Kabelbanen door het seizoen

Kabelbanen door het seizoen

  • Auteur: Ronald van den Berg

De lente komt er weer aan, de vogels beginnen vrolijk te kwetteren, de zon laat zich aanmerkelijk vaker zien en de dagen worden langer. Alles wijst erop dat de winter zo’n beetje voorbij is. Ook bij de bergliefhebbers begint het alweer te kriebelen. We hebben zin om de bergen in te gaan, om de heerlijke berglucht in te ademen en van de frisse Alpenweides te gaan genieten. 

Voor degenen die niet direct elke berg per se wandelend willen veroveren zijn er dan weer de kabelbanen die ons naar de top van de berg kunnen brengen. Uitgangspunt is dan wel dat alle kabelbanen netjes hun rondjes weer draaien, maar is dat ook zo?

Lente-stop

Je kunt helaas niet zomaar de aanname doen dat alle kabelbanen direct in de lente hun rondjes gaan draaien. Na het winterseizoen draaien de meeste kabelbanen een periode van een maand of anderhalf niet. Dit is de periode dat de Alpengebieden op adem kunnen komen na een lang en inspannend seizoen in dienst van de duizenden skiërs. Om in de zomer de gasten weer optimaal van dienst te kunnen zijn worden in de periode de hotels opgeknapt, de hekken in de Alpenweides teruggeplaatst maar ook de kabelbanen nagekeken. En zijn de kabelbanen gecontroleerd en uitvoerig getest dan is het nog maar de vraag of de restaurants en hotels boven in de bergen wel open zijn. Het heeft weinig nut, commercieel gezien om de gondels te laten draaien als de eetgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden nog gesloten zijn. Er zijn dan immers ook weinig tot geen bezoekers, het toerisme ligt voor nu even plat.

Tips en trucs

Voordat je besluit om in de lente, die net begonnen is, richting de bergen te vertrekken is het verstandig om eerst te controleren of er überhaupt wat open is op de plaats van jouw bestemming. Er zal altijd wel een pension zijn waar je kunt verblijven maar is er meer te doen dan dat?

Controleer voor de zekerheid de websites van de plaatselijke VVV en de kabelbanen op de locatie en check of er hotels en restaurants open zijn in deze periode. Er is immers niets zo vervelend om ergens aan te komen, je te verheugen op een heerlijke Kaiserschmarrn met uitzicht over de bergen en de dalen, en er dan achter te komen dat je de berg helemaal niet op kunt. Of sterker nog, dat je nergens wat kunt eten omdat het zomerseizoen nog niet geopend is.

Openingstijden zomerseizoen Tirol

Kijken we naar de algemene openingstijden van de kabelbanen in Tirol, Oostenrijk, dan begint het zomerseizoen 2019 zo ongeveer aan het einde van mei, begin juni. Uiteraard zijn er uitzonderingen waar kabelbanen naast het zomer- en winterseizoen ook draaien in een zogenaamd tussenseizoen. In deze periode draaien de kabelbanen dan niet zoals in de winter en de zomer maar op aangepaste tijden.

Winterseizoen 2019: tot eind maart (03-2019)

Zomerseizoen 2019: eind mei (05-2019) tot eind oktober (10-2019)

Conclusie

Let op als je besluit om in de periode van april / mei naar de Alpen te gaan. Veel restaurants en hotels in met name de kleinere plaatsen, zijn in deze periode gesloten zodat zij zich kunnen voorbereiden op het komende zomerseizoen. In deze periode zijn ook veel kabelbanen gesloten.

In de grotere gebieden en steden zijn de restaurants in deze periode meestal wel gewoon geopend. Ook de grotere en meer bekende kabelbanen zijn het hele jaar door geopend. Check ook hier even of ze echt geopend zijn in de periode dat jij er gebruik van wilt maken want alle kabelbanen, inclusief de hele grote, moeten ergens een periode sluiten in verband met revisiewerkzaamheden.

Voor degenen die lekker in de lente de bergen ingaan: het weer kan erg verraderlijk zijn,  de ene dag zon en de andere dag sneeuw. Geniet ervan en gelijk heb je.

 

Autovakanties door Zwitserland
Losse reizen
Lekker op je eigen tempo Zwitserland verkennen
Rondreizen door Vietnam
Rondreizen
Beleef andere culturen en andere berglandschappen

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.