Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbaan Polen
Kabelbaan Polen
Kabelbaan Polen

Kabelbaan Polen

  • Auteur: Ronald van den Berg

Polen is voor veel bergliefhebbers misschien niet de eerste keuze om op vakantie te gaan voor leuke bergwandelingen maar vergis je niet, het land heeft ons bergfans erg veel te bieden. De hoogste berg van het land, de Rysy, is maar liefst 2.499 meter hoog en bevindt zich in het hoge Tatra-gebergte op de grens met Slowakije.  

Het kloppende hart in het hooggebergte van Polen is de stad Zakopane. Deze wintersportplaats ligt op slechts enkele kilometers van de Pools - Slowaakse grens. De plaats is het ideale uitgangspunt voor een wintersportvakantie in Polen. Wil je meer weten over wintersport in Zakopane lees dan ook ons artikel over wintersportgebied Zakopane.

Omdat Zakopane het middelpunt is van het Poolse hooggebergte vind je hier ook de meeste kabelbanen. Polen is geen land waar je veel kabelbanen vindt. 

Kasprowy kabelbaan

De Kasprowy kabelbaan verbindt Zakopane met de top van de 1.987 meter hoge Kasprowy Wierch. Nou ja, bijna de top want het bergstation bevindt zich op 1.959 meter hoogte. De laatste paar meters naar de top moet je nog zelf even wandelen. 

Vanuit het dalstation op 1.027 meter, in Kuznice bij Zakopane brengt een door Doppelmayr / Garaventa ontwikkelde pendelkabelbaan met een capaciteit van 60 personen, je in ongeveer 6 minuten naar het middenstation op 1.352 meter. Hier moet je overstappen in een cabine die je vervolgens in een aantal minuten naar het bergstation op 1.959 meter hoogte brengt. De totale lengte van de kabelbaan is 4.250 meter en het hoogteverschil bedraagt in totaal 925 meter.

De eerste variant van de Kasprowy kabelbaan werd al gebouwd in 1936. Vervolgens is de baan gemoderniseerd in 1961. De huidige variant stamt uit 2007. 

Eenmaal bovenop de Kasprowy Wierch heb je een schitterend uitzicht over het Tatra-hooggebergte. Op de top van de berg vind je een restaurant, een kiosk en een klein hotel. Tevens kun je hier in de winter helemaal losgaan want er zijn hier verschillende mooie afdalingen voor de wintersporters. In de winter gaan ook de 2 stoeltjesliften open waardoor skiërs en snowboarders genoeg mogelijkheden hebben.

Kabelspoorweg Gubalowka

In 1938 is de kabelspoorweg Gubalowka gebouwd. Vanuit het centrum van Zakopane kun je met de kabelspoorweg naar de top van de Gubalowka. De trein brengt je binnen 3 minuten vanuit het dalstation op 823 meter hoogte naar het bergstation op 1.126 meter. In 2001 is de lijn gemoderniseerd. Sindsdien rijden er treintjes met grote ramen waardoor je een geweldig uitzicht hebt over het Tatra-gebergte. 

Vanaf de Gubalowka zijn er voor wintersporters diverse afdalingen en wandelaars kunnen er in de zomer heerlijk wandelen.

Swieradow-Zdroj - resorts en hotels
Losse reizen
Ontdek het reuzengebergte, ideaal voor wandelingen of wintersport
Szklarska Poreba - hotels en resorts
Losse reizen
Ontdek het reuzengebergte, ideaal voor wandelingen of wintersport
Zakopane - geweldige hotels en resorts
Losse reizen
Zakopane, ideaal uitgangspunt voor wintersport of wandelingen

Jaworzyna kabelbaan

In Krynica-Zdroj, gelegen in klein-polen, vind je de Jaworzyna kabelbaan. Deze in 1997 gebouwde omloopkabelbaan met een capaciteit van 6 personen per gondel, verbindt het dalstation bij Krynica-Zdroj op 648 meter hoogte met het bergstation op 1.113 meter hoogte. 

De kabelbaan behoort bij het skigebied Jaworzyna Krynicka. Alhoewel je je hier niet meer in het hooggebergte bevindt is Krynica-Zdroj een erg leuke plek voor een winter- of zomervakantie. De stad staat bekend als de parel van de Poolse spa’s. De stad is tevens een prima uitvalsbasis voor wandelingen.

Vanaf de top van de Jaworzyna Krynicka (1.114 meter) zijn er talrijke paden en routes voor wandelaars. Speciaal voor mountainbikers zijn er diverse routes afgezet.

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.