Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbaan Italie
Kabelbaan Italie
Kabelbaan Italie

Kabelbaan Italie

  • Auteur: Ronald van den Berg

Het noorden van Italië is tevens de zuidkant van de Alpen. Hier liggen de Italiaanse regio’s Zuid-Tirol, Trente , Lombardije, Piemonte en het Aostadal. Vooral in Zuid-Tirol en Trente is het toerisme erg belangrijk, zowel in de zomer als in de winter. Hier bevinden zich dan ook de meeste kabelbanen. De één na grootste kabelbaanbouwer ter wereld, Leitner, komt uit Vipitino (Sterzing) in Zuid-Tirol. 

Kohlerer Bahn

De eerste echte kabelbaan voor personenverkeer werd gebouwd in Bolzano (Bozen), Zuid-Italië. In 1908 werd de eerste variant van de kabelbaan Bozen – Kohlern geopend. In 15 minuten werden passagiers naar de top van de Kohlern gebracht. Een ritje met een hoogteverschil van 800 meter. De twee cabines konden elk 6 personen bevatten. Omdat in de eerste variant gebruik was gemaakt van houten steunen vonden de verantwoordelijke instanties het niet langer verantwoord en werd in 1913 de variant geopend. Deze versie maakte gebruik van ijzeren steunen en de cabines hadden een capaciteit van 17 personen. Deze tweede variant werd in 1943, in de tweede wereldoorlog, verwoest. In 1965 werd de 3e versie van de kabelbaan geopend en in 2006, na een moderniseringsslag, de voorlopig laatste versie. Met 111 jaar is de kabelbaan Bozen – Kohlern de oudste kabelbaan ter wereld voor wat betreft het personenvervoer.

Skyway Monte Bianco

Naast de alleroudste personenkabelbaan heeft Italië meer te bieden op kabelbaan gebied, wat dacht je van de Skyway Monte Bianco. Een pendelkabelbaan, geopend in 2015, waarvan de cabines 360 graden kunnen ronddraaien. Het dalstation ligt op 1.300 meter in Entreves aan de voet van de Mont Blanc. De Skyway Monte Bianco kabelbaan brengt je vervolgens binnen 4 minuten bij het tussenstation Pavillon du Mont Frety op 2.173 meter. Bij dit tussenstation vind een botanische tuin met meer dan 900 planten die je in de Alpen tegenkomt. Vanaf Pavillon du Mont Frety brengt een tweede kabelbaan je in 5 minuten naar de Punta Helbronner (Hellbrunner Spitze) op 3.466 meter. Op het panoramaterras, helemaal boven, heb je een geweldig uitzicht op de Mont Blanc, de Monte Rosa maar ook de Matterhorn is van hieruit goed te zien. 

Waar vind je de Skyway Monte Bianco?

  • Entreves in het Aostadal, in het noordwesten van Italië. 
  • Website: montebianco.com

Gran Sasso Kabelbaan

Naast de Alpen zijn er in Italië ook nog de Apennijnen. Een gebergte van 1350 km lengte dat loopt van Ligurië in het noordwesten van Italië tot aan Calabrië in het zuidoosten. In de Apennijnen zijn ook een aantal kabelbanen te vinden. Zo is er de Gran Sasso Kabelbaan bij Fonte Cerreto in de regio Abruzzen. Deze pendelkabelbaan met een capaciteit van 100 personen per cabine en een lengte van maar liefst 3.240 meter brengt je naar 2.115 meter hoogte. Van hieruit kun je de Corno Grande zien, de hoogste berg van de Apennijnen. De Corno Grande heeft een hoogte van 2912 meter.

Stoeltjeslift Monte Pana

Een persoonlijke aanrader van mij is de stoeltjes Monte Pana in St.Christina in Gröden, ofwel Santa Christina in Valgardena. Via deze Monte Pana en dan vervolgende de Monte de Seura stoeltjesliften kom je op het plateau bij de Sassolongo, beter bekend als Langkofel. Van hier heb je een fantastisch uitzicht over de Seiser Alm, de dorpen in de Val Gardena, de Seceda en uiteraard de Langkofel zelf. Deze opvallende berg is één van de mooiste bezienswaardigheden van de Dolomieten. Het is beslist de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze omgeving en de Monte Pana, Monte de Seura stoeltjesliften.

Alhoewel je het misschien bij voorbaat niet zou zeggen is Italië wel degelijk een kabelbanenland. Van kleine simpele kabelbanen zoals de Pigra kabelbaan aan het Comomeer en de kabelbaan Verdins – Tall in Verdins bij Meran tot aan de Skyway Monte Bianco in het Aostadal. Voor de kabelbaanliefhebber is er genoeg te beleven.

Rondreizen door de Italiaanse bergen
Losse reizen
Geheel verzorgde rondreizen door het mooie Italiaanse berglandschap
Vakantie in Zuid-Tirol
Losse reizen
Genieten van machtige bergketens en lekker eten

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.