Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Algemene regels voor kabelbanen
Algemene regels voor kabelbanen
Algemene regels voor kabelbanen

Algemene regels voor kabelbanen

  • Auteur: Ronald van den Berg

Een stoeltjeslift, pendelkabelbaan of omloopkabelbaan hangt vaak hoog in de lucht. Stel dat een cabine of stoeltje niet goed vastgeklemd zit aan de kabel dan kan deze losschieten en naar beneden storten met alle gevolgen van dien. Dat mag beslist niet gebeuren en daarom zijn er regels waaraan de kabelbanen moeten voldoen. Zo mag een stoeltjeslift niet met 100km per uur zijn rondjes maken. Zeker bij banen met een vaste klem zou het in- en uitstappen dan lichtelijk een probleem gaan opleveren. Elk land heeft daarom eigen toezichthouders en ook eigen regels. 

Maximale snelheden

Zoals gezegd is een stoeltjeslift die met 100km per uur naar boven en naar beneden vliegt geen aanrader. Het schiet lekker op, de wind in je gezicht is waarschijnlijk heerlijk maar zie eerst maar eens in het stoeltje te stappen. 

Kabelspoorwegen
Maximumsnelheid: 14 m/s ofwel ongeveer 50 km per uur

Pendelkabelbanen
Maximumsnelheid: 12,5 m/s ofwel ongeveer 45 km per uur

Omloopkabelbanen
Maximumsnelheid: 6 m/s ofwel ongeveer 22 km per uur

Stoeltjesliften
Maximumsnelheid: 5 m/s ofwel ongeveer 18 km per uur

Sleepliften met kabels hoog
Maximumsnelheid: 4 m/s ofwel ongeveer 14,5 km per uur

Sleepliften met kabels laag
Maximumsnelheid: 1,8 m/s ofwel ongeveer 6,5 km per uur

CEN

De Europese commissie voor standaardisatie heeft normen opgesteld aan de hand waarvan bepaald kan worden onder welke categorie een kabelbaan valt. Bij het classificeren van een Bergbahn wordt gekeken naar de volgende onderdelen:

  • Soort baan: pendelkabelbaan, omloopkabelbaan
  • Soort van draagsysteem: kabel, spoor, weg
  • Aantal verschillende soorten kabels: trekkabel, draagkabel, combikabel
  • Soort voertuigen: stoeltje, cabine, gondel, wagon, sleepbeugel
  • Soort verbinding tussen voertuig en kabel: vaste klem, koppelbare klem

Veiligheid

Bij kabelbanen heb je over het algemeen geen last van verkeer en obstakels in de route. Een kabelbaan zweeft immer overal overheen. Daarentegen zijn er wel andere gevaren waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is een kabelbaan gevoelig voor schommelingen. Deze schommelingen kunnen veroorzaakt worden door de wind. Als de wind tegen de zijkant van gondel blaast dan kan de gondel gaan deinen van links naar rechts. Hetzelfde kan gebeuren bij een plotselinge stop. Bij een noodstop staat alles in 1 keer stil, wat betekend dat de snelheid van een gondel van X naar 0 gaat, ook dit kan schommelingen opleveren.

Oorzaken van schommelingen

  • De wind die tegen de zijkant van de gondel of het stoeltje blaast. 
  • Het versnellen of vertragen van de snelheid, hierdoor kan de gondel plots gaan schommelen van voor naar achter.
  • Als de kabels op en neer gaan deinen zal de gondel ook op en neer gaan schommelen, met andere woorden nar boven en naar beneden.
  • Combinatie van bovenstaande oorzaken

Het risico als bijvoorbeeld de kabels op en neer gaan deinen is dat de kabels van de loopwerken van de steunen af kunnen springen. Schommelingen van links naar rechts zorgen ervoor dat de kabel zich verdraait waardoor deze zichzelf van het loopwerk van een steun af kan rollen. Om dit te vermeiden zijn er meetinstallaties geïnstalleerd die de schommelingen registeren en automatisch kunnen ingrijpen door de snelheid te verlagen of zelfs alles stil te zetten. 

Stel dat een kabel toch van het loopwerk van een steun afloopt dan zijn er nog de kabelvangers (Seilfangschuhe) die een kabel opvangen zodat deze uiteindelijk niet op de grond zullen vallen. 

Onweer

Bij onweer worden in meeste gevallen de kabelbanen tijdelijk gestopt omdat blikseminslag een risico is voor de kabels. Een blikseminslag kan de kabels en de ophanging zwaar beschadigen. De kabels worden dan ook geaard om schade te voorkomen. Daarnaast worden de kabels regelmatig gecheckt.

Kabelbanen zijn een erg veilig verkeersmiddel maar mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan is er altijd nog de reddingsdienst. Dit zijn de mensen die speciaal getraind zijn om passagiers veilig en wel uit de cabines of stoeltjes naar beneden te halen.

Informatie over  Oostenrijkse kabelbanen: WKO.at

Informatie over Zwitserse kabelbanen: BAV

Bekijk alle kabelbaantypes en kabelbaanterminologie.

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.