Copyright LINZ AG
Postlingberg Linz
Copyright LINZ AG
Postlingberg Linz
Copyright LINZ AG
Postlingberg Linz

Pöstlingbergbahn – bezoek de huisberg van Linz

  • Auteur: Femke

In Linz, Oostenrijk vind je niet alleen de Linzer Torte, maar ook de Pöstlingberg. Met zijn bescheiden hoogte van 539 meter is de huisberg van Linz nauwelijks een berg te noemen. Maar in Linz kun je er niet aan ontkomen; hij torent trots boven de stad uit. En de Linzers zijn ook trots op hun berg; hij staat afgebeeld op allerlei souveniers.

Pöstlingbergbahn

De Pöstlingberg kun je binnen een uur beklimmen als je vertrekt vanaf het station. Maar wat veel leuker en comfortabeler is, is om met de Pöstlingbergbahn de berg te bestijgen. Sinds 1898 neemt het trammetje toeristen van over de hele wereld naar de top. Over een lengte van meer dan 4 kilometer beklimt de tram het hoogteverschil van 250 meter moeiteloos in 20 minuten. Eenmaal aan de top wordt je beloond met een fraai uitzicht over de stad. Ook kun je de toppen van de Alpen zien met een beetje geluk, en helder weer.

Bezienswaardigheden

Op de top van de Pöstlingberg kun je een bezoek nemen aan de barokke bedevaartbasiliek “Sieben Schmerzen Maria”. Een prachtig gebouw om zeker even binnen te kijken. Heb je je kinderen mee en hebben die geen zin in het bekijken van een kerk? Dan kun je ook een ritje nemen in de Grottenbahn. Geniet van een ritje met de drakenentrein door het dwergenland. Heb je in beide trekpleisters geen zin? Aan de top vind je ook een heerlijk terras waar je gewoonweg kunt genieten van het uitzicht of de lokale traktatie Leberkas.

Geschiedenis van de Pöstlingberg

Josef Urbanski was de eerste die in 1891 een stoomlocomotiefaangedreven tandradbaan op de Pöstlingberg had gepland. Uiteindelijk werd het een elektrisch bediende adhesiespoorweg. In die tijd was er nergens op het Europese continent een adhesiespoorlijn met zo’n steile helling van 105 ‰. In 1897 begon de bouw van de Pöstlingbergbahn. De constructie was erg arbeidsintensief en inspannend omdat alle grondwerken met de hand moesten worden gedaan. Zelfs zware materialen werden vervoerd met os en wagen. Ondanks de moeilijke omstandigheden vorderde de bouw voorspoedig en na slechts tien maanden werd de Pöstlingbergbahn in werking gesteld.
In 2008 werd de Pöstlingbergbahn na 110 jaar volledig gerenoveerd. Tussen maart 2008 en maart 2009 werd het volledige spoor opnieuw opgebouwd tot een spoorbreedte van 900 mm.

De trein kon toen worden verbonden met het tramnetwerk van LINZ AG en er is sinds maart 2009 een rechtstreekse verbinding vanaf het centrale plein naar de top van de Pöstlingberg. Met een spoorlengte van 4,14 km overwint de Pöstlingbergbahn nu een hoogteverschil van 255 meter in 20 minuten. De maximale helling is 11,6%. De Pöstlingbergbahn is nog steeds een van de steilste adhesiebanen ter wereld.

PöstlingbergbahnHauptplatz 1 - 4040 - Linz - 0732/3400-4000 -
PöstlingbergbahnHauptplatz 1 - 4040 - Linz - 0732/3400-4000 -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>