Patscherkofelbahn-innsbruck
Patscherkofelbahn-innsbruck
Patscherkofelbahn-innsbruck

Patscherkofelbahn

  • Auteur: Ronald

De Patscherkofelbahn in Igls bij Innsbruck is een kabelbaan met een rijke geschiedenis. De bouw van de kabelbaan heeft veel stof doen opwaaien bij met name de inwoners van Innsbruck. Waarom is deze kabelbaan zo belangrijk?

De huidige kabelbaan, een omloopkabelbaan , is geopend in 2017. Op 22 december 2017 werd de nieuwe variant feestelijk geopend. Vanuit het dalstation op 1.009 meter net buiten het dorp Igls, bereik je in slechts 6 minuten het bergstation op 1.965 meter hoogte op de Patscherkofel. Wil je naar de top van de Patscherkofel dan zul je nog eveneens stukje moeten lopen. De top ligt op 2.246 meter hoogte maar middels een prima wandelpad is de top eenvoudig te bereiken.

Geschiedenis Patscherkofelbahn

De eerste versie van de Patscherkofelbahn, een pendelkabelbaan werd gebouwd in 1928. Dit is meer dan 20 later dan van wanneer de oorspronkelijke plannen zijn. In eerste instantie wou men een kabelspoorweg bouwen net zoals de Hungerburgbahn aan de andere kant van Innsbruck. In 1912 kwam men met het idee om een kabelbaan te bouwen naar de top van de Patscherkofel maar dat plan mislukte ondanks het feit dat men de financiering al rond had.
Uiteindelijk werd het dus pas 1928 toen de kabelbaan gebouwd en geopend werd. Het ging hier om een pendelkabelbaan waarbij de passagiers bij het middelstation Heiligwasser moesten overstappen. De totale rit naar boven duurde destijds 25 minuten, een heel verschil met de 6 minuten van tegenwoordig. De oorspronkelijke cabines waren gemaakt van hout en hadden een capaciteit van 24 personen.

Eenmaal boven aangekomen vond je daar het Patscherkofel-hotel. Dit hotel welke bekend stond om zijn Tiroolse kabelbaanarchitectuur stond tot op lijst van de monumentzorg. Helaas is het hotel hier op een gegeven moment afgehaald en in 2007 is het hotel met historische waarde zelfs gesloopt.
In 1946 zijn de houten cabines vervangen door cabines van metaal en in 1962 werd de capaciteit uitgebreid zodat vanaf dan tot 450 personen per uur naar het bergstation vervoerd konden worden. Dit had natuurlijk alles te maken met de Olympische Winterspelen die in 1964 in Innsbruck werden gehouden.

Patscherkofelbahn vanaf 2017

Voor de nieuwbouw van de Patscherkofelbahn moest er op de top direct naast het Schutzhaus Patscherkofel gebouwd worden. Er waren veel protesten tegen dit besluit. De Oostenrijke Alpenvereniging eiste dat het Patscherkofelhaus niet uit het zicht zou verdwijnen. Grote groepen Innsbrucker hebben een petitie getekend om het bergstation zelfs 70 meter te verleggen. Uiteindelijk is dit niet gebeurt maar ter compensatie heeft het Schutzhaus wel een nieuw terras gekregen en kreeg de Alpenvereniging het alleenrecht op gastronomie voor het Patscherkofelhaus. Het Patscherkofelhaus is een leuke plek om gezellig wat te eten en te drinken.
Het eindresultaat van het gebouwde bergstation mag er overigens best zijn. Een modern gebouw met daarin veel Tiroler invloeden. Het bergrestaurant is erg netjes en “gemutlich” ingericht. Het eten is er goed en het uitzicht over de stad Innsbruck is erg mooi.

Patscherkofel

De 2.246 meter hoge Patscherkofel wordt ookwel de huisberg van Innsbruck genoemd. De berg is ondanks zijn geringe hoogte een markant in de omgeving. De ronde kale top is van ver in de omgeving te zien, niet in de laatste plaats door de zendmasten die bovenop de top staan. Er staan zendmasten van onder andere de ORF, Feratel en van vliegveld Innsbruck. Vanaf de Patscherkofel worden diverse zenders uitgezonden omdat hierdoor de programma’s tot in Italie en Bayern te beluisteren zijn.

Wandeltips

Uiteraard moet je vanuit het bergstation eigenlijk wel even naar de top van de Patscherkofel lopen. Eenmaal op de top aangekomen heb je een mooi uitzicht op Innsbruck en de indrukwekkende Nordkette aan de noordkant van de stad.
Naast de wandeling naar de top is ook de wandeling van het oude dalstation naar het nieuwe dalstation een aanrader. Je begint in het dorp Igls en volgt vervolgens vanaf het oude dalstation de weg door groene weiden en geurrijke bossen naar het nieuwe dalstation. De oude masten van de pendelkabelbaan staan er allemaal nog. Onderweg in de bossen kun je genieten van de vogels die hier nog vrolijk rondkwetteren. De route is goed begaanbaar ook voor degenen die niet meer zo heel erg goed te been zijn.

Openbaar vervoer

De Patscherkofelbahn is ontzettend goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Buslijn J rijdt vanaf de Nordkettebahn via het centrum van Innsbruck naar de Patscherschofelbahn. Je kunt dus kiezen welke kabelbaan je wilt gaan doen.

PatscherkofelbahnRömerstraße 81 - 6080 - Innsbruck-Igls - Oostenrijk - 0043 512 377234 -
PatscherkofelbahnRömerstraße 81 - 6080 - Innsbruck-Igls - Oostenrijk - 0043 512 377234 -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>