Het Zwarte Woud

  • Auteur: Greetje

Het Zwarte Woud heeft een wat truttig imago, vooral vanwege de koekoeksklokken en dames in klederdracht met van die rode bollen op hun hoed. Toch werd dit tijdens een zomervakantie van een paar jaar geleden mijn reisdoel. Met mijn familie streek ik neer in Baiersbronn in oberen Murgtal, dat met diverse deelgemeenten en een oppervlakte van 19.000 hectare de grootste gemeente van Baden-Württemberg is. Het dorp heeft een gezellig centrum met diverse winkeltjes en restaurants. Van die laatste blijkt zelfs een aantal bekroond met een Michelinster, maar in de voordeliger, sterloze restaurants smaakt het eten ook prima.

Wandelaars kunnen hun hart ophalen, want de gemeente ligt in een prachtig, bosrijk gebied met talloze wandelwegen, zowel voor ervaren als minder ervaren wandelaars. Bij een verblijf in Baiersbronn en omgeving mag een bezoekje aan de romantische Sankenbachwasserfälle eigenlijk niet ontbreken.

Wilt u er met de auto op uit, dan is de Schwarzwalderhochstrasse, of de B500,  een aanrader. Deze panoramische weg van 65 km lang loopt van Baden-Baden naar Freudenstadt. Wij hebben  de route  op een zonnige julidag vanaf Baiersbronn richting Baden-Baden gereden. Onderweg zijn we uitgestapt bij het zogenaamde Lotharpfad, vernoemd  naar de Lothardepressie die hier in 1999 huishield, waarbij windsnelheden van 215 km per uur werden bereikt. Via het houten Lotharpfad zijn de gevolgen van de verwoestende storm nog altijd duidelijk zichtbaar. Aangekomen in de mondaine kuurstad Baden-Baden, waren wij getuige van het jaarlijkse Oldtimer-treffen. Hoewel de stad het aanzien meer dan waard is, hebben wij vanaf een terrasje vooral genoten van het kijken naar de in stijl geklede chauffeurs van de fraaie oldtimers.

Op de terugweg hebben we de zeer toeristische Mummelsee aangedaan, een meer waarvan de oever in het westen naar de Katzenkopf (1123 meter)  stijgt en in noordelijke richting naar de Hornisgrinde (1164 meter), de hoogste berg van het noordelijke Zwarte Woud. De Schwarzwalderhochstrasse  eindigt in Freudenstadt.  Het middelpunt van deze sfeervolle stad wordt gevormd door het grootste marktplein van Duitsland, omringd door o.a. de fraaie evangelische Stadtkirche en het stadhuis met museum. Juist hier smaakte de echte Schwarzwalderkirschtorte uitstekend en eerlijk is eerlijk: de punten hier zijn aanzienlijk groter dan wij in Nederland gewend zijn. Het Zwarte Woud en de koekoeksklok, als toerist kun je er echt niet omheen. Overal kom je ze tegen, en in Triberg ontdekten we zelfs de grootste van de wereld. In datzelfde Triberg vind je de grootste waterval van Duitsland.  Veel groot, groter, grootst dus tijdens deze vakantie, maar ook heerlijke wandelingen, sfeervolle steden en een prima verzorging van de inwendige mens.

Vakantie in het Zwarte Woud truttig? Ach, die koekoeksklokken hebben wel wat en tijdens die twee weken heb ik niet één rode bol op een hoed gezien…