Lauterbrunnen

  • Auteur: Ronald

Lauterbrunnen, Zwitsers dorp in de gelijknamige gemeente, ligt in het Lauterbrunnental. Romantisch, lieflijk en met het geweldige uitzicht op de Eiger, de Mönch en Jungfrau. Rondom Lauterbrunnen liggen de dorpen Wengen, Mürren, Gimmelwald, Stechelberg en Isenfluh.

Mijn eerste vakantie in Zwitserland was in Lauterbrunnen en ik werd compleet verrast. In vergelijking met Oostenrijk zou Zwitserland een stuk minder romantisch en ruwer zijn maar niets was minder waar. Lauterbrunnen straalt een en al gezelligheid, romantiek en rust uit. Het is een supertoeristisch dorp maar daar heb je eigenlijk geen last van. Je vind er Japaners, Amerikanen en Europeanen uit diverse landen. In Lauterbrunnen kun je namelijk met de trein de Jungfrau op.

 

Staubbachfall

In het dorp bevindt zich de Staubbachfall, een waterval die je direct ziet zodra je het dorp binnenrijdt. Het schijnt dat Johann Wolfgang von Goethe geïnspireerd werd door deze waterval bij het schrijven van een van zijn gezangen.

 

Jungfraujoch

Boven op de Jungfraujoch (de top onder de Jungfrau zelf) vind je het hoogste station van Europa op 3454 meter. Een ritje is echter wel erg prijzig, in 2012 kostte een retourtje € 190,20 per persoon. Dat zijn nog eens prijzen. Wij hebben het in 2008 niet gedaan omdat het weer niet meezat. Als je het doet zorg er dan wel voor dat je gaat als het helder weer is want anders heb je boven nog geen uitzicht.
[affilprod addif=”3″]

Treintjes en kabelbanen

Als je van treintjes en gondels houd dan is Lauterbrunnen echt fantastisch. Een aanrader is de ‘Jungfraubahnen Pass’, een kortingskaart die 6 dagen geldig is en waarmee je de meeste gondels en treinen in het gebied gratis kunt gebruiken. Alleen de rit naar de Jungfrau en naar de Schilthorn zitten er niet bij inbegrepen. De kaart kost in 2012 € 150,-. Dit lijkt veel geld maar je hebt er 6 dagen veel plezier van en je hoeft in die tijd in principe de auto niet te gebruiken. Ga gewoon elke dag een andere berg op met een trein / gondel en je hebt de kaart er zo weer uit. Het mooiste is dat je op deze manier de omgeving goed leert kennen.

 

Trümmelbachfälle

Iets verderop in het dal liggen de Trümmelbachfälle, een verzameling van watervallen die zich allemaal binnenin de berg bevinden. Deze watervallen zijn toegankelijk voor bezoekers dus je kunt dit indrukwekkende schouwspel met eigen ogen bekijken. Het is er wel een oorverdovend lawaai maar dat hoort erbij.

 

Openbaar vervoer

Het dorp is dus een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving en je hebt er de auto niet voor nodig want treinen heb je hier genoeg. Midden in het dorp ligt het station vanwaar je met de trein naar Grindelwald of naar Interlaken kunt reizen. Tevens gaat er van hieruit een bergtrein naar de Jungfrau via Wengen. Met een gondel kun je naar een bovengelegen smalspoortreintje welke naar Mürren rijdt. Houd je van wandelen dan loop je gewoon verder het dal in waar je ook weer een gondel vind die je in 2 etappes, via Gimmelwald naar Mürren brengt. In Mürren kun je de gondel pakken die de Schilthorn opgaat.  De Schilthorn is beter bekend als de Piz Gloria, het bekende draaiende restaurant uit de James Bond film ‘On Her Majesty’s Secret Service’.

Lauterbrunnen cijfermatig

  • Zwitsers dorp in het kanton Bern
  • Ontstaan in 1240
  • Inwoners: iets meer dan 2500
  • 861 kilometer van Utrecht
  • Bekend van: Jungfraubahn, Wengen, Trümmelbachfälle, Piz Gloria, Schilthorn
LauterbrunnenStutzli 460 - CH-3822 - Lauterbrunnen - Zwitserland -
LauterbrunnenStutzli 460 - CH-3822 - Lauterbrunnen - Zwitserland -