Onweer in de bergen
Onweer in de bergen
Onweer in de bergen

Onweer in de bergen – wat te doen

  • Auteur: Ronald

Het weer in de bergen kan erg onvoorspelbaar zijn. Door de bergen kan het zijn dat je slecht weer niet ziet aankomen tot je er zelf middenin zit. Als je dan ook nog eens niet snel bij veilig onderkomen bent heb je een probleem. Maar wat kun je dan het beste doen?

  • Blijf kalm
  • Zoek zo snel mogelijk onderkomen
  • Als dat niet kan daal zo ver mogelijk af
  • Als afdalen niet mogelijk is, leg dan alle metalen voorwerpen weg en ga gehurkt zitten
  • Wanneer je 30 minuten lang geen onweer waarneemt is het weer veilig

Wat te doen bij onweer in de bergen

Ten eerste is het belangrijk dat je kalm blijft. Niemand heeft er wat aan dat je in paniek raakt. De kans dat je geraakt wordt door bliksem is heel erg klein. Tel hoe lang het duurt voordat je de donder hoort als je de bliksem ziet. Zit er meer dan 10 seconden tussen het bliksem en de donder dan kun je nog afdalen. Maar doe dit voorzichtig en ga niet rennen.

Als hier minder dan 10 seconden tussen zit dan bevindt je je in het onweer en is het heel belangrijk dat je maatregelen neemt. Het beste is om onderkomen te vinden, een berghut met bliksemafleider of een auto of huis in het dal. Bliksem zoekt altijd de kortste weg, de top van de berg is daarom de gevaarlijkste plek, en het kruis op de top des te gevaarlijker. Afdalen is dan ook heel belangrijk maar dan moet je wel de wandelpaden nemen die niet over open terrein gaan. Op een open terrein ben jij namelijk het langste voorwerp en is de kans op inslag groter. Zo ook als je gaat schuilen onder een vrijstaande boom.

Zie je geen mogelijkheid om af te dalen? Leg dan alle metalen voorwerpen op een afstand en ga met je benen tegen elkaar gehurkt zitten. Blijf weg van water en metalen voorwerpen als hekken en masten van gondels en skiliften. Het weer is veilig als je 30 minuten geen bliksem meer ziet of donder meer hoort.

Het onweer voor zijn

Opbollende stapelwolken kunnen een teken zijn dat er onweer op komst is. Wolken die noodweer met zich meebrengen herken je aan de vorm van een enorm aambeeld. Zie je wolken die in hoogte groeien, dan is het handig om terug te keren. Nog handiger is dat je een aantal handige links/apps op je mobiel hebt die het weer beter kunnen voorspellen dan jij. Het is altijd verstandig om tijdens een lange wandelingen om te keren als je dreigende wolken ziet.

AGU Regenpak
AGU zorgt ervoor dat jij door weer en wind op een comfortabele manier droog blijft.
v.a. € 90.09

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>