Slecht weer in de bergen
Slecht weer in de bergen
Slecht weer in de bergen

Het weer in de bergen

  • Auteur: Ronald

Niets verraderlijker dan het weer in de bergen. Op het ene moment heb je schitterend mooi weer, het zonnetje stralend aan de hemel alsof er helemaal niets aan de hand is, het volgende moment verschijnt er van achter een berg een gitzwarte lucht en vliegen de donderstralen je om de oren. Ja dat is het weer in de bergen.

Laat iemand weten waar je bent

Als je besluit om de bergen in te gaan is het belangrijk om dit altijd aan iemand te laten weten. Natuurlijk ga je er vanuit dat er niets gebeurd en het is ook niet de bedoeling dat er iets gebeurd, maar mocht er wel wat zijn dan is er in ieder geval iemand die weet dat jij daar nog ergens rondloopt.

Onweer in de bergen

Een aantal jaren geleden ben ik in Krimml geweest bij de hoogste waterval van Europa. Het was een hele mooie dag dus we besloten om naar de top van de waterval te wandelen. Boven aangekomen zijn we nog een eindje de vallei ingewandeld. Op een gegeven moment wordt het boven iets breder en kom je wat almpjes tegen waar je wat kunt eten. Wij besloten om ergens te gaan zitten en te genieten van een lekkere käsebrot. We zitten nog geen 5 minuten en we zien dat het helemaal achterin de vallei donker wordt en het daar begint te regenen en onweren. Nou dan zit je dus niet meer zo lekker. In alle haast hebben we het brood naar binnengeduwd en zijn zo snel mogelijk richting waterval te lopen.

Veranderlijk

Het grote nadeel van het slechte weer is dat het echter heel snel kan gaan. Vanaf de alm tot aan de waterval was nog minstens een uur lopen en het slechte weer naderde ons erg snel. De enige keuze die we hadden was heel snel doorlopen. Nergens was er hier bescherming te zien. Langzaamaan voelden wij de regen in onze nek. Gelukkig hadden wij net voordat het slechte weer ons bereikte de top van de waterval bereikt. Het gekke was toen dat het net was alsof het onweer niet over het randje durfde te gaan. Terwijl wij snel naar beneden liepen werd het alsmaar zonniger. Halverwege merkte je al helemaal niets meer van het feit dat het slecht weer was bovenaan de waterval.

Beneden liep iedereen nog lekker te genieten van de zon terwijl wij erg blij waren dat we de donkere wolken achter ons hebben kunnen laten.

Bereid je voor

Het beste kun je je natuurlijk eerste voorbereiden. Kijk ’s ochtends wat voor weer het gaat worden. Houd de lucht goed in de gaten en weet dat onweersbuien in de bergen over het algemeen ’s middags plaatsvinden. Ga dus in de ochtend de berg op en zorg dat je ’s middags weer beneden bent. Als je merkt dat je het slechte weer niet meer voor kunt blijven, zoek dan een schuilplaats. Zijn er geen schuilplekken in de buurt en je komt in een onweersbui terecht, ga dan op je hurken zitten. Blijf uit de buurt van water en hele hoge bomen. Onweer in de bergen is schitterend om te zien maar dan wel vanuit je hotelkamer of appartement.