Verblijf bij -5 graden in het ijshotel

  • Auteur: Femke

In het hoge noorden van Zweden, in Lapland wordt dit jaar voor de 23e keer het ijshotel gebouwd. Zou jij in een hotel verblijven dat puur uit ijs is opgebouwd?

Van iglo tot hotelcomplex

23 jaar geleden was het ijshotel een redelijk eenvoudige iglo. Ieder jaar is het project groter geworden en inmiddels bestrijkt het nu bijna 5.500 vierkante meter. Ieder jaar wordt er een nieuw hotel gebouwd die met het komen van de zon en de zomer langzaam smelt tot er alleen maar de herinneringen en de foto’s overblijven.

Uniek hotel

Ieder jaar wordt er dus een compleet nieuw hotel gebouwd. Het bouwmateriaal komt uit de rivier de Torne. En de inspiratie voor het kunstproject komt uit de direct omgeving; het Laps dorpje Jukkasjärvi, de rivier, de poolcirkel, het noorderlicht en de middernachtzon.

Niet alleen het ijshotel

Alles staat in het teken van het ijs. Er is een ijsbar waar de drankjes in glazen van ijs worden geserveerd, het eten is geïnspireerd door het Zweedse Lapland, er is een heus ijskapel waar je kunt trouwen en je huwelijksnacht kun je romantisch doorbrengen onder de rendiervellen.

Hoe hou je je warm?

Ben je van plan om te overnachten in het ijshotel? Vergeet dan niet om veel, heel veel warme kleding mee te nemen. Het beste werkt om allerlei laagjes aan te trekken. Vermijd katoen, want dit houdt juist vocht vast en hier word je koud van. Daarnaast krijg je winters kleding te dragen, zoals een overall en laarzen. Maar neem vooral thermische onderkleding mee! Het is hoe dan ook koud in een ijshotel!

Het ijshotel is open van december tot en met maart. Sommige maanden van deze periode komt de zon niet op, maar kun je geweldig genieten van het noorderlicht.

Het ijshotelMarknadsvägen 63 - 981 91 - Jukkasjärvi - Zweden - 0980-668 00 -
Het ijshotelMarknadsvägen 63 - 981 91 - Jukkasjärvi - Zweden - 0980-668 00 -