Kolnbreinsperre – Stuwdam

  • Auteur: Ronald

200 meter recht naar beneden kijken, terwijl de wind om je oren giert, door een glasplaat waarop je zelf staat. Geloof me als ik zeg dat als je hoogtevrees hebt dit geen pretje is. Aan de andere kant, als je je er hebt toe kunnen zetten om er te gaan staan dan is dat wel een grote overwinning. Het klinkt als een attractie in een pretpark maar niets is minder waar. Deze uitkijkpost bevindt zich boven op de Kölnbreinsperre, de stuwdam met de hoogste stuwmuur van Oostenrijk. De dam ligt aan het einde van de Malta Hochalpstrasse op 1933 meter hoogte in Karinthië.

Vorig jaar zomer (2013) heb ik tijdens mijn vakantie in Karinthië de stuwdam bezocht. In eerste instantie stond het niet op mijn ‘te bezoeken’ lijstje maar waar ik ook kwam, in elke lijst met de beste bezienswaardigheden van Karinthië kwamen we de Kölnbreinsperre tegen. Dan kun je het natuurlijk niet meer negeren en moet je gewoon zien wat er nou zo geweldig is aan deze dam.

Het is belangrijk dat als je de dam gaat bezoeken dat het dan wel mooi weer is. De dag dat wij de dam bezochten was het geweldig weer. Vanaf het moment dat je de Malta Hochalmstrasse, een tolweg, opgaat begint het avontuur. De weg bestaat uit vele scherp bochten en vergezichten. Aan het einde van de Hochalmstrasse doemt dan ineens, als een machtig bolwerk in de Alpen, de dam op. Eenmaal bij het restaurant / informatiecentrum aangekomen kijk je je ogen uit over het meer achter de dam en de immense dammuur. Deze muur is de hoogste van heel Oostenrijk. Je bevindt je hier op 200 meter boven de grond. Het mooiste komt dan nog wat in het midden van de muur is een uitzichtspunt gebouwd. Je kunt hier op van die ijzeren roosters, met daarin van die gaten en enkele glasplaten!, genieten van de 200 meter diepte. Je staat hier op grote hoogte dus de wind waait, als het even meezit, om je oren. Ik moet zeggen dat het je hoogtevrees ten goede komt als je je angst overwint en je op de glasplaat gaat staan.

Losse reizen
Verschillende luxe chalets of appartementen in de inspirerende omgeving van Karinthie.
Losse reizen
Zon, zwemwater, bergen wat wil je nog meer. Karinthië heeft het allemaal.

Daarnaast kun je hier boven heerlijke wandelingen maken. Het informatiecentrum is ook erg interessant en heeft een leuke 3d-film die je beslist even moet bekijken (nu je er toch bent). Kortom een leuk uitje en zeker de moeite waard.

KölnbreinsperreKölnbreinsperre - Oostenrijk -
KölnbreinsperreKölnbreinsperre - Oostenrijk -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>