Saalbach-Hinterglemm
Saalbach – Hinterglemm
Saalbach-Hinterglemm
Saalbach – Hinterglemm
Saalbach-Hinterglemm
Saalbach – Hinterglemm

Wandelen in Saalbach – Hinterglemm

  • Auteur: Gastblogger

Ben je op zoek naar een plek in de bergen waar voor ieders niveau -en zelfs voor/met kinderen- wandelmogelijkheden zijn? Wil je naast al dat wandelen ook een breed aanbod aan alternatieven? Zoek je een plek waar ook bij regenweer voldoende mogelijkheden zijn? Dan is Saalbach-Hinterglemm precies wat je zoekt.

Saalbach-Hinterglem – voor wintersport en zomerplezier

Deze gemeente, bestaand uit de dorpen Saalbach en Hinterglemm, behoort tot de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland. Met zijn 125,5 km2 en 3000 inwoners is het een eerder bescheiden gemeente. Toch vormt het samen met het nabijgelegen Leogang en Fieberbrunn in de winter een zeer populaire wintersportbestemming. Niet verwonderlijk als je 270 km piste en 70 liften te bieden hebt. Maar ook in de zomer, wanneer de sneeuw plaats heeft gemaakt voor prachtige weiden, akkers en bloemenvelden, is dit gebied meer dan de moeite waard om te bezoeken. Maar wat heeft het gebied dan precies te bieden?

Voor de wandelliefhebber

Je kan er prachtig wandelen. En veel… De regio heeft meer dan 400km wandelwegen. De paden zijn goed bewegwijzerd. Op regelmatige tijdstippen staan wegwijzers en tussenin zijn markeringen (vb. rood-wit) aangebracht. Op de wegwijzers staat meestal ook de duur van de wandeling vermeld. Deze is overigens behoorlijk accuraat wanneer je een gemiddelde wandelaar bent. Daarnaast vind je er -d.m.v kleurcodes- ook de moeilijkheidsgraad van de tocht op terug. Blauw voor eenvoudig en breed pad (veelal grindweg) een rood voor iets uitdagendere bos- of veldweggetjes. Om je keuze te maken, kun je gebruik maken van een duidelijke wandelkaart (met achteraan suggesties en tips) die aan elke lift en in elk hotel gratis te krijgen is. Verder heeft de gemeente ook een app waar wandelroutes in te vinden zijn. Bijkomend staat aan elke lift steeds een medewerker van de gemeente, om vragen te beantwoorden, of tips te geven. Je leest het overigens correct. Ik schrijf “aan elke lift”. In de zomer zijn er in de streek meerdere bergbanen in werking. Het gaat om 6 liften (Opgelet: de Kohlmaiskopfbaan wordt momenteel vernieuwd en is de zomer van 2018 dus niet in werking). De prijs van zo’n ritje? Geen idee.

Jokercard

Jokercard - bron www.saalbach.com

In de meeste hotels of van verhuurders die jokercardpartner zijn, krijg je een jokerkaart die je onbeperkt toegang verschaft tot deze liften (m.u.v. de Asitzbaan in Leogang. Deze mag je slechts 1 maal per dag gebruiken.) En alsof dat nog niet voldoende is, biedt de kaart nog tal van kortingen op attracties in de buurt zoals het avonturenzwembad Käpt’n Hook in Saalbach. Als kers op de taart, of in dit geval op de kaart, biedt de jokerkaart de mogelijkheid om gedurende de jouw vakantieperiode gratis gebruik te maken van de wandelbus. Op weekdagen rijdt deze 2 maal per uur en heeft meer dan voldoende haltes. Uiteraard stopt de bus aan elke lift in werking. De capaciteit van de bus is overigens voorzien op een grote hoeveelheid wandelaars, dus meestal heb je zitplaats.

Berghutten

Wat ik ten slotte heel fijn vind aan het gebied, is dat er naast liften ook meer dan voldoende berghutten geopend zijn waar je echt lekker en tegen een schappelijke prijs kan eten. Op de
wandelkaart zijn de geopende hutten met rood aangeduid. Je kan in alle hutten kiezen tussen soepen, snacks zoals tosti of volledige gerechten zoals schnitzel. Uiteraard vind je er ook de typische Oostenrijkse “hutspecialiteiten” zoals käsespätzle, gröstl of kaiserschmarrn terug.

Aan te raden wandelroutes

Bovenstaande uitleg is allemaal interessant en nuttig, maar ik wil toch graag even dieper gaan. Daarom sta ik graag stil bij drie wandelingen, die wij deze zomer zelf hebben gedaan en die ik zelf een absolute aanrader vind. Het betreffen wandelingen van een gematigd niveau. Voor de echte geoefende trekkers zal dit misschien te weinig uitdagend zijn en voor de absolute beginners, misschien net iets te hoog gegrepen.

Wandeling 1

De eerste wandeling die ik jullie graag voorstel, vertrekt aan het bergstation van de Zwölferkogelbahn. Je vertrekt al onmiddellijk met een prachtig uitzicht over de vallei. Van aan het bergstation volg je de bordjes “Hohe Penhab”. Een veldwegje brengt je zigzaggend zo’n 150 meter hoger, naar de top waar een kruisbeeld staat. Hier kan wie dit wenst een tekstje in een boek achter laten. Je weg vervolgen doe je richting “Schönhofer Wand”. De weg die eerder smal maar ongevaarlijk is – wegens geen onmiddellijk afgrond- , voert je eerst glooiend en later gematigd tot stevig dalend naar de hut “Ellmaualm”. Hier kan je een hapje eten om opnieuw op krachten te komen of gewoon iets drinken.
Van hieruit kan je ervoor opteren om naar het tussenstation van de bergbaan te wandelen, waar je na 30 min stappen aankomt. Wij kozen er echter voor om verder af te dalen naar Hinterglemm. De afdaling gebeurt over een breed grindpad waarlangs bomen en planten weelderig tieren. Het pad loopt naast een beekje, wat een verkoelende bries en het zalige geluid van kletterend water meebrengt. Eens bijna beneden kan je kiezen om de korte geasfalteerde weg te nemen of een stukje langer te wandelen. Hiervoor klim je eerst opnieuw 100m langs een asfaltweg tot even voorbij de “Gestreiffalm”. Vervolgens duik je ter hoogte van een waterreservoir het bos in te duiken om de laatste kilometers over een bospad te dalen tot aan de rand van het dorp.

Samenvatting

Vertrek: bergstation Zwölferkogelbahn
Route: Hohe Penhab – Schönhofer wand – Ellmaualm – Gesteeiffalm – Hinterglem
Duur: ongeveer 5u
Afstand: ongeveer 17 km
Stijgen:
ongeveer 320m
Dalen:
ongeveer 1000m

Wandeling 2

Voor deze wandeling vertrek je boven aan de “Reiterkogelbahn”. Je volgt van daar de bordjes naar “Reiteralm”. Kies hiervoor wel ‘waldweg’. Dit pad brengt je door weiden en stukjes bos aan de alm i.p.v langs een grindpad. Dit pad gaat glooiend, met iets meer stukjes omhoog dan naar beneden. Eens aan de alm, vervolg je jouw weg richting “Wetterkreuz”. Van daar wacht je een pittige klim van ongeveer 200m tot de top van de Reiterkogel. Wanneer je boven bent, loop je langs de kam. Relatief vlak met op het einde een stukje dalen tot aan de “Rosswaldhütte”. Na een eventuele stop hier, zet je de terugweg in. Je kan kiezen om dit langs een breed grindpad te doen of langs bospaadjes . Qua bewegwijzering volg je “Wieseralm”. Deze is gelegen aan het bergstation van de Reiterkogelbahn. Hier heb je dan de keuze om de lift naar beneden te nemen of, voor de sportievelingen, de afdaling te voet naar Hinterglemm te doen. Deze is vrij stevig qua hellingsgraad en gaat over een grindpad.

Saalbach sfeerbeeld Saalbach sfeerbeeld Saalbach sfeerbeeld Saalbach sfeerbeeld

Samenvatting

Vertrek: bergstation Reiterkogelbahn
Route: Reiteralm – Wetterkreuz – Reiterkogel – Rosswaldhütte – Wieseralm
Duur: ongeveer 4u
Afstand: ongeveer 13 km
Stijgen: ongeveer 400m
Dalen: ongeveer 900m

Wandeling 3

Deze wandeling bestaat uit 2 delen. Ze vormt als het ware een “8” waarbij je opnieuw langs het bergstation van de lift passeert. Je kan elk deel apart doen of beide delen samen, wat je zelf wil. Vertrekken doe je aan het bergstation van de “Schönleitenbahn”. Je vertrekt richting “Kohlmaiskopf” maar na een goede 200m wandelen -en een korte maar krachtige afdaling- ga je rechts af richting “Schönleiten Hütte”. Je wandelt door de wei op de bergflank, tot je na een korte laatste klim van nog een 50-tal hoogtemeters aan de hut komt. Vandaar klim je nog heel even verder -om via het waterbekken- opnieuw aan de “Wildenkar Hütte” (bergstation) te komen. Voor het volgende deel, volg je opnieuw de weg richting “Kohlmaiskopf” maar ditmaal ga je niet rechtsaf aan de eerste splitsing. Bij een volgende splitsing kies je het rechtse pad richting “Grüne Boden Hütte” (niet toegankelijk) en nadien verder richting “Kohlmaiskopf”. Daar aangekomen, daal je een stukje over een bospaadje naar “Thurneralm” (let op niet geopend in de zomer). Van daaruit gaat het over een grindpad omhoog, terug naar het bergstation.

Samenvatting

Vertrek: bergstation Schönleitenbahn
Route: Schönleitenbahn – Kohlmaiskopf – Schönleiten Hütte – Wildenkar Hütte // Wildenkar Hütte – Kohlmaiskopf – Thurneralm – Wildenkar Hütte
Duur: ongeveer 1u30 min + ongeveer 4 u
Afstand: ongeveer 3 km + ongeveer 8 km
Stijgen: ongeveer 100m + ongeveer 250 m
Dalen: ongeveer 100m + ongeveer 250m

Je merkt het. Bij deze drie wandelingen zijn er reeds veel keuzemogelijkheden. Dit is zo in het hele gebied en zorgt ervoor dat in Saalbach-Hinterglem de wandelmogelijkheden aansluiten bij wat je wil en kan. Je kan makkelijk zelf je wandelingen uitstippelen en daarbij op diverse plaatsen kiezen om er een stukje bij te doen of eerder een stuk te verkorten. Nog een echte troef van dit gebied, als je het mij vraagt. Zeker aangezien het weer in de bergen veranderlijk kan zijn. Omdat dit al een hele boterham is, sta ik in deze post niet verder stil bij alternatieven voor
wandelen, wat er te beleven valt bij regenweer of welke mogelijkheden er zijn voor families met kinderen.

N.b De gemeente Saalbach-Hinterglemm heeft en zeer overzichtelijke en volledige site. Daar vind je overigens ook meer info over de mogelijkheden en kortingen die de jokerkaart biedt. De site: https://www.saalbach.com/

Door: gastblogger Mieke van Cotthem

Saalbach-Hinterglemm wandel- en fietskaart
Wandel-, fiets- en toerkaart met wandelroutes en panorama. Geschikt voor GPS.
v.a. € 10.99

Saalbach-HinterglemmGlemmtaler Landesstraße 550 - 5753 - Saalbach - Oostenrijk -
Saalbach-HinterglemmGlemmtaler Landesstraße 550 - 5753 - Saalbach - Oostenrijk -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>