Versierde koe voor de Almabtrieb
Versierde koe voor de Almabtrieb
Versierde koe voor de Almabtrieb

Wat is Almabtrieb?

  • Auteur: Femke

In september en oktober wordt de Almabtrieb gevierd op verschillende plekken in de Alpen. De koeien worden na de zomer op de almweide teruggebracht naar het dal. De koeien dragen prachtige hoofdtooien en de begeleiders zijn vaak ook feestelijk en in klederdracht gekleed.

Almauftrieb – met koeien de berg op

Wanneer de sneeuw gesmolten is en de alpenweiden weer groen zijn worden de koeien naar de alm gebracht. Dit is de zogenoemde Almauftrieb. Deze wordt niet uitbundig gevierd. De koeien brengen de zomer door op de berghellingen en kunnen ze grazen van het verse groene gras. Vroeger werden de koeien allemaal te voet gebracht, maar in Oostenrijk worden ze bijna allemaal met een vrachtwagen gebracht. Wanneer ze bij de alm zijn krijgen de koeien vaak een koeienbel. De reden hiervoor is dat de boer dan hoort waar zijn koeien zijn. Ze krijgen namelijk de vrijheid om over grote gebieden te dwalen en er verdwaalt er wel eens eentje. Door het geluid van de koeienbel te volgen kan de boer de verloren koe weer vinden.
Op de alm werken de boeren ook de zomer lang en daar zorgen ze voor het melken en het welzijn van de dieren. Vaak worden hier ook seizoensarbeiders voor ingezet. Het werken op de alm is behoorlijk hard werken. Ook de koeien hebben het niet even makkelijk met het ruwe berglandschap en het grillige bergweer. Daarom wordt er elk jaar gevierd dat de koeien weer veilig naar de stallen terugkeren.

Boerentraditie

De Almabtrieb is al een eeuwenoude feestelijke traditie. Er wordt gevierd dat de koeien weer veilig terug zijn gekeerd en God wordt bedankt voor de vruchtbare zomer. De koeien worden versierd met prachtige hoofdtooien vol bloemen en slingers en ze dragen bijzondere koeienbellen. Iedere boer, zijn familie en personeel loopt mee met de veestapel, vaak ook feestelijk gekleed. Iedere familie versiert één of een aantal koeien op zijn eigen manier. Aan de versiering kun je zien hoe goed de zomer is geweest, hoe uitvoeriger, hoe beter. Bij aankomst in het dorp is er groot feest. Er is muziek, er zijn stalletjes met lokale waren en specialiteiten. Het is echt een van de meest feestelijke evenementen van het jaar. Wat voor de hoofdtooien geldt, is ook waar voor de feesten: hoe uitvoeriger de hoofdtooi van de koe versierd is, hoe uitbundiger het feest in het dorp wordt gevierd.

Wanneer is Almabtrieb?

Van september tot begin oktober kun je een Almabtrieb meemaken in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. In Tirol zijn er meer dan 2.000 almen, en er is ieder weekend in september wel een Almabtrieb te beleven. Vaak worden de festiviteiten in het weekend gehouden, maar kijk vooral op de website van het dorp zelf voor de meest actuele informatie. De Almabtrieb wordt overigens ook wel Älperchilbi, Viehscheid of in het Frans Désalpe genoemd.

Wat is Almabtrieb?
Bron: Bergundbahn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>