Alles over de bergen

Wolven kom je ook in de bergen tegen, wat moet je dan doen?

Wolven en beren in de bergen

Je bent lekker aan het wandelen, geniet van het mooie uitzicht en de heerlijke berglucht en plotseling kruist jouw pad dat van een wolf of beer. Voor veel mensen is dat niet iets om naar uit te kijken, maar het kan je overkomen. Wees echter gerust; de kans dat je oog in oog komt te staan met een van deze roofdieren is klein. Zelf zitten ze er namelijk niet op te wachten om mensen tegen te komen en zullen dan ook hard hun best doen jou uit de weg te gaan. En geef ze eens ongelijk, want in het verleden waren we zeker een soort om rekening mee te houden. Er kwamen niet voor niets nog maar weinig wolven en beren voor in de alpen. De kans om een wolf of beer tegen te komen in de bergen is dus klein.

Alpensteenbok

De Alpensteenbok

De steenbok van de alpen

Een iconisch dier van de alpen is de alpensteenbok. Dit prachtige dier met zijn grote, naar achteren gekromde hoorns vind je op veel afbeeldingen van dit berggebied terug. Waarom ze zo bijzonder zijn, merk je pas als je ze in het echt mag tegenkomen. Ze bewegen zich voort over de steile rotswanden alsof het niets is en de gigantische hoorns van de mannetjes maken deze dieren werkelijk imposant.

Herfst in de Dolomieten

Herfst in de bergen

De zomer is weer voorbij, langzaam maar zeker bepaald de herfst steeds meer het beeld van het berglandschap. De bomen in 1001 verschillende groentinten op de hellingen veranderen naar rode, oranje en gele varianten. De herfst in de bergen is wat mij betreft wel één van de mooiste seizoenen van het jaar. En toch stellen wij ons bezoek aan de bergen vaak uit tot in de winter of de zomer. Uiteraard spelen schoolvakanties, een kleiner aanbod van geopende hotels en restaurants en bergbahnen, hierin een grote rol.

De Alpen

De Alpen

De Alpen strekken zich uit, in een lange boog, van Nice in Zuid-Frankrijk tot aan Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. De totale lengte van de Alpen is bijna 1.200 kilometer en de breedte varieert van 150 tot 250 kilometer. De Alpen zijn een relatief jonge bergketen. Het proces waardoor bergen ontstaan is ook nu nog steeds gaande.

Almauftrieb Appenzellerland

Almauftrieb

Aan het einde van de lente, begin van de zomer dan is het weer zover: de almauftrieb. In mei / juni begint de almzomer die ongeveer 100 dagen duurt. Eigenlijk begint dan de vakantie voor de koeien en geiten die weer mogen gaan genieten van het heerlijke malse groene gras van de diverse almweides.

Matterhorn Zwitserland

4000 meter bergen in de Alpen

De vierduizenders ofwel bergen die hoger dan 4000 meter zijn. De hoogste berg in de Alpen is de Mont Blanc in Frankrijk met 4.810 meter. De hoogste berg in de Alpen blijft onder de 5.000 meter vandaar dat vierduizenders een begrip is in het Alpengebied.

Versierde koe voor de Almabtrieb

Wat is Almabtrieb?

In september en oktober wordt de Almabtrieb gevierd op verschillende plekken in de Alpen. De koeien worden na de zomer op de almweide teruggebracht naar het dal. De koeien dragen prachtige hoofdtooien en de begeleiders zijn vaak ook feestelijk en in klederdracht gekleed.

Top 5 beste bergfilms

Top 5 beste bergfilms

Als bergliefhebber ben je graag zoveel als mogelijk in de bergen. Maar helaas kan dat niet altijd. Daarom is het heerlijk om een film op te zetten wat zich afspeelt in de bergen. Te genieten van een spannende bergbeklimfilm of te genieten van een bergachtige omgeving. Bekijk hier mijn persoonlijke top 5 beste bergfilms. Gaat jouw voorkeur uit naar andere films? Laat het me vooral weten!

Murmeltier - Alpenmarmot

Murmeltiere – Alpenmarmot

Als je al vaker in de alpen bent geweest, dan ken je ze vast wel; de murmeltiere. Zelfs als je ze nog nooit in het echt gezien hebt, ben je ze vast wel eens op souvenirs tegengekomen in de souvenirwinkeltjes. In Oostenrijk en Beieren worden ze ook wel mankei genoemd, maar in het Nederlands noemen we ze gewoon alpenmarmotten.

Grossglockner- hoogste berg van Oostenrijk

Hoogste berg van Oostenrijk – Grossglockner

Eén van de bekendste bergen van de alpen staat in Oostenrijk: de Grossglockner. Deze alp heeft een hoogte van bijna 3.800 meter hoog. De berg behoort tot het Nationaal Park Hohe Tauern. De hoogste berg van Oostenrijk staat omringd door meer dan 300 bergtoppen van 3.000 meter en meer. De zogenaamde ‘zwarte berg’ torent uit boven een 9 kilometer lange gletsjer, de Pasterze. Dit is de langste gletsjer van de oosterse Alpen. Helaas krimpt de gletsjer ieder jaar en is nog maar de vraag hoe lang deze blijft bestaan.

Een Gipfelkreuz is een kruis op een bergtop

Waarom staan er kruisen bovenop bergen

In de Alpen zie je op bijna elke berg een kruis staan. Waarom is dat?

Waarom staan er kruisen bovenop bergen In de Alpen zie je op bijna elke berg een kruis staan. Waarom is dat?

Cantabrisch gebergte

Het Cantabrisch gebergte is een 300km lang gebergte in het noorden van Spanje. In het westen loopt het gebergte door tot aan de Pyreneeën en in het oosten vormt Galicië de grens.

Mount Everest

Hoogste bergen

Wist je dat de hoogste berg van Nederland niet de Vaalserberg met 322,7 meter is maar de Mount Scenery met 877 meter? Op 10 oktober 2010 is  de Vaalserberg haar status van hoogste berg kwijtgeraakt aan de Mount Scenery op Saba.