Bergschoenen en wandelschoenen
Bergschoenen en wandelschoenen
Bergschoenen en wandelschoenen

Wandelschoenen en bergschoenen

  • Auteur: Ronald

Wat voor soort schoenen heb je nodig bij de verschillende wandelingen? Voor het beklimmen van een berg heb je andere schoenen nodig dan voor een lichte wandeling over gebaande paden.
De berg- en wandelschoenen zijn daarom opgedeeld in categorieën van A tm D. De schoenen in deze categorieën verschillen qua hoogte, stugheid en materiaal.

Categorieën Bergschoenen en wandelschoenen

ALichte wandelschoenen
De lichte wandelschoenen zijn uitermate geschikt voor wandelingen door de bossen, licht glooiend gebied en de weg. Deze schoenen zijn met name geschikt voor wandelingen in Nederland. De zool van de schoen is flexibel en de wandelschoenen zitten vaak erg prettig. Deze schoenen zijn goed geschikt voor alledaags gebruik.
De wandelschoenen uit categorie A zijn lage schoenen.

Lowa Renegade GTX Mid Wandelschoenen
Lowa outdoorschoen voor dames, normale pasvorm, bovenwerk gemaakt van nubuckleer, Gore-Tex membraan/ waterdicht en ademend, EVA binnenzool, Vibram EVO rubberen loopzool geschikt voor verschillende soorten ondergronden, MonoWrap tussenzool
v.a. € 199.95

A/BHoge wandelschoenen
De hoge wandelschoen is net wat steviger dan de lichte wandelschoen. Ga je wandelen in het middelgebergte of aan de rand van de Alpen dan is de wandelschoen uit categorie A/B een goede oplossing. De zolen van deze schoenen zijn wat stijver en dikker dan de schoen uit categorie A.

Trekkingschoenen heren Trek 900 V2
Ontwikkeld in samenwerking met fervente hikers, geschikt om veilig en met optimale ondersteuning op ONVERHARDE PADEN EN ONEFFEN TERREIN te stappen.
v.a. € 149.99

BBergwandelschoenen of trekkingschoenen
Dit is de meest populaire klasse aangezien deze schoenen gebruikt kunnen worden voor wandelingen over lastige wegen in het middelgebergte en voor eenvoudigere wandelingen in het hooggebergte. De schoenen zijn steviger en geven daardoor meer steun bij het open. De kwaliteit is beter en de schoenen zijn meestal waterbestendig en gemaakt van leer. De zolen van deze schoenen zijn vaak nog steeds flexibel.
De schoenen zijn echter wel minder geschikt voor lange bergtouren en zijn wat minder bestand tegen de kou.

B/CZware trekkingschoenen
Deze schoenen zijn stijver dan de schoenen uit klasse B, ze hebben een wat stijvere zool en je kunt stijgijzers gebruiken bij deze schoenen. De schoenen zijn beter geschikt voor wandelen in de sneeuw en kou dan de algemene bergschoenen.

Meindl Island MFS Active
Bergschoenen categorie B/C van het merk Meindl. Materiaal buitenlaag: Leer. De schoenen zijn geschikt voor alle seizoenen.
v.a. € 294.99

CBergschoenen
De echte bergschoenen gebruik je voor wandelingen in het hooggebergte, als je over gletsjers wilt wandelen en bij zware trekkingtochten. Uiteraard zijn ook deze schoenen geschikt voor stijgijzers. Over het algemeen zijn de schoenen uit deze klasse stug en is ook de zool van de schoen niet heel erg buigzaam. De schoenen zijn vaak erg hoog en hebben een goede isolatie. Ga je meerdaagse wandelingen in het hooggebergte maken door de sneeuw dan is een schoen uit deze categorie een aanrader.

Alpinisme Nepal extreme
Ontworpen voor: alpinisten op klassieke en technische routes in elk seizoen, en voor ijsklimmen. Merk: La Sportiva
v.a. € 298.99

DAlpine schoenen / Expeditieschoenen
De expeditieschoenen zijn erg stijf, hebben erg stijve zolen en bieden een goede bescherming van de enkels. De goed geïsoleerde binnenschoen kan uit de schoen worden gehaald. Deze schoenen worden gebruikt voor extreembergklimmen, expedities en gletsjertochten. Gebruikt deze schoenen niet voor normale wandelingen want erg comfortabel zijn ze niet.

Deze indeling is de algemeen gebruikte indeling volgens het Meindls categoriesysteem.

Lowa bergschoenen klasse indeling

Lowa gebruikt een andere indeling maar die komt op zich op hetzelfde neer.
Lowa index 1 = categorie D
Lowa index 2 = categorie C
Lowa index 3 = categorie B
Lowa index 4 = categorie A/B
Lowa index 5 = categorie A

Belangrijk bij de aankoop van bergschoenen

  • Koop beslist niet te kleine schoenen. Tijdens het wandelen zwellen je voeten meestal wat op dus is het verstandig om schoenen te kopen waarin je nog wat ruimte over hebt. Neem als je schoenen wilt kopen een paar sokken mee die je ook wilt gebruiken tijdens het wandelen zodat je kunt uitproberen of je genoeg ruimte in de schoenen hebt als je sokken aan hebt.
  • Is het belangrijk dat je bergschoenen waterdicht zijn omdat je wandelingen door de sneeuw wilt gaan maken dan is het handig om Goretex schoenen te nemen.

Tot slot is het verstandig om de schoenen te passen en in een winkel uit te proberen voordat je tot aanschaf overgaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>