samos kokkari
samos kokkari
samos kokkari

Vakantie Samos

  • Auteur: Ronald

Na enkele uren vliegen wordt de landing ingezet. De piloot stuurt het vliegtuig rechtuit richting een bergketen. Lager en lager vliegen we waarbij je het idee krijgt dat we te pletter zullen gaan vliegen tegen de bergen van Samos. Een goed begin van een korte vakantie op het Griekse eiland Samos in de Egeïsche zee vlak voor de kust van Turkije.

Als we bijna beneden zijn stuurt de piloot het vliegtuig in een scherpe bocht naar rechts. We vliegen nu zo laag dat als er op de grond wat Grieken staan de toasten we de glaasjes raki uit hun handen tikken, hoppa. Direct na deze scherpe bocht volgt de landingsbaan en wordt het vliegtuig met veel snelheid op de grond gezet. Het is erg stil in het vliegtuig, we remmen heftig, alsof de piloot het rempedaal vol intrapt. Helemaal op het einde van de korte landingsbaan komt het vliegtuig bijna tot stilstand. Een zucht van verlichting gaat door het hele toestel, we hebben het gehaald. De piloot klinkt opgewekt door de intercom en het blijkt dat dit gewoon een landing volgens het boekje was. We zijn op Samos.

Het eerste wat opvalt op Samos is de kneuterigheid. Als je eilanden als Rhodos en Kreta gewend bent dan is Samos een oase van rust. Geen gejaagde automobilisten, geen drukke Grieken die zich irriteren aan de toeristen en geen getrek en geduw op de luchthaven. Samos is vooral relaxed.

Ik verwonderde mij een beetje over de locatie van de luchthaven. Normaal gesproken ligt deze meestal in de buurt van de hoofdstad, in dit geval Samos-stad ofwel Vathy. Hier op Samos is dat niet het geval maar daar is een logische verklaring voor. De luchthaven ligt op het enige vlakke stukje land van Samos. Voor de rest bestaat het complete eiland uit bergen. Mooie hoge en groene bergen. Want ondanks het feit dat het erg warm is op Samos is het een erg groen eiland.

Wandelen op Samos
Als er een prijs zou zijn voor de meest ongerepte en onbedorven vakantiebestemming in de Middellandse zee in de 21ste eeuw, dan zou Samos met zijn rust en natuurschoon beslist een goede kanshebber zijn voor de titel.
v.a. € 14.95

Kampos Marathokampos

Wij verblijven in het zuidwesten van het eiland in het dorpje Kampos Marathokampos. Een langgerekt dorp dat vooral bestaat uit restaurants, winkeltjes en hotels / appartementen. Het toerisme is in dit gedeelte van het eiland erg belangrijk. Het leuke aan het dorp is dat het er nog steeds rustig is ondanks de focus op het toerisme. Je wordt niet lastiggevallen door winkeliers die willen dat je wat koopt of restauranteigenaren die je naar binnen proberen te trekken. Kampos Marathokampos is een perfecte uitvalsbasis voor een vakantie op Samos.

Kerkis

Het dorp ligt direct aan zee onderaan de hoogste berg van Samos: de Kerkis van 1437 meter hoog. Deze kale berg torent hoog boven alles uit en is een indrukwekkend gezicht. Wil je naar de top van de berg? Dat kan, er zijn georganiseerde wandelingen waarbij je langzaam maar zeker naar de top wandelt. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht over het eiland en de zee eromheen. Het is beslist de moeite waard.

Restaurants op Samos

Houd je van lekker eten dan zit je in Griekenland goed. Ook in Kampos zijn er diverse goede restaurant waar je heerlijk kunt eten. De reviews op Google zeggen helaas niet zoveel. Bijna alle restaurants hebben minstens 4 sterren (van de 5) gescoord, wat natuurlijk erg hoog is. Wij hebben diverse restaurants uitgetest en dit zijn onze toppers:

  1. Flavour Beach Bar Restaurant Kampos: de vleesgerechten zijn echt erg goed. Een heerlijke grillsmaak, lekker pita brood en goede tsatsiki.
  2. Restaurant Nostos: Ontzettend goede Griekse salade. Probeer hier eens de Pastitsio, een Grieks ovengerecht, erg lekker.
  3. Heaven bar: Is meer een locatie om te lunchen. De club sandwich was hier erg goed.

Potami Waterval

Aan de noordwestzijde van het eiland vind je een waterval: de Potami waterval. Wij hebben met onze huurauto de waterval bezocht…maar helaas niet gezien. De waterval is helaas niet zomaar eenvoudig te bereiken.
Samos waterval Potami

Voordat je op weg gaat: trek goede wandelschoenen aan en neem je zwemkleding mee want die zul je nodig hebben als je de waterval wilt bezoeken. Neem tevens een waterdichte rugzak of tas mee waarin je je kleding kwijt kunt. Voor kleine kinderen is de route eigenlijk niet geschikt.

Vanuit Potami volg je de borden richting waterfalls en de Metamorfosis kerk. De auto kun je parkeren aan de zijkant van de weg. Als je het pad volgt richting de waterval dan kom je als eerst een oude kerk tegen, de Metamorfosis kerk. Het pad gaat vervolgens verder door een dal waarbij je onder de bomen, naast een beekje loopt. De bomen zijn erg prettig en bieden beschutting tegen de warmte die erg kan oplopen, vooral in de zomer. Als je het pad blijft volgen over diverse bruggetjes en rotspartijen dan kom je uiteindelijk terecht bij een soort waterpoel. Dit alles gaat overigens echt op zijn Grieks, met andere woorden; geen goede wandelwegen, hekjes en bruggen, nee niets van dit alles, gewoon wandelen op eigen risico.

Bij deze waterpoel aangekomen denk je dat hier de waterval is maar dat is dan weer niet het geval. Je zult nog verder het dal moeten volgen maar daar is één probleem, je zult moeten zwemmen. Er is geen pad verder alleen de beek die door het dal loopt. Kun je hier dan echt geen andere kant op? Jawel, er is een houten trap die stijl de berg oploopt. Deze trap brengt je bij een restaurant “Taverna Archontissa”. Tip: ga hier echt niet met kleine kinderen naar boven! Je moet dezelfde weg ook nog terug. Mijn dochter van 5 vond het geweldig maar wij waren minder enthousiast. Boven bij de taverne kun je heerlijk eten en heb je een mooi uitzicht over het dal waardoor je zojuist gewandeld hebt. Vanaf het restaurant loopt er nog een ander pad richting de waterval. Deze weg bestaat uit grote rotsblokken waarover je naar beneden moet klauteren. Eenmaal beneden aangekomen…ben je nog steeds niet bij de waterval. Ook vanaf hier moet je via het water verder naar de watervallen. Wij zijn weer naar boven geklommen en vervolgens via de trap naar beneden richting het dal. De waterval hebben we dus helaas niet kunnen bezichtigen.
Als je eenmaal terug bent bij de auto dan is Potami beach een aanrader om daar even af te koelen. Bij het hippy’s restaurant aan zee kun je in alle rust genieten van de rust en de koelte van de zee.

Ondanks het feit dat de waterval moeilijk te bereiken is moet ik eerlijk toegeven dat het in deze omgeving wel erg mooi is. De route richting Potami, over de bergen, en dan de wandeling door het dal en naar de taverne, zijn een belevenis op zich.

Bergen op Samos

Manolates

Het bergdorp Manolates ligt aan de noordzijde van Samos tussen de grotere plaatsen Karlovasi en Kokkari. Vanuit Agios Konstantinos loopt een weg naar het 400 meter hoge Manolates. De route naar het dorp is erg mooi en vooral een aanrader voor degenen die houden van het rijden in de bergen. Een smal kronkelpad, waarbij je meestal niet verder kunt kijken dan de volgende bocht, brengt je naar het kleine dorpje. Het passeren van tegenliggers is hier een uitdaging maar gelukkig hebben de meeste mensen kleine autootjes waardoor het allemaal net past.
Eenmaal boven aangekomen moet je de auto parkeren op de parkeerplaats voor het dorp. Auto’s zijn niet toegestaan in het dorp. En ook al zou je met de auto het dorp in willen rijden, de straatjes en steegjes zij zo klein dat de auto zult moeten opvouwen.

Vanaf de parkeerplaats wandel je zo het pitoreske dorp in. Manolates is vooral een kunstenaarsdorp met veel kleine winkeltjes waar onder andere sieraden en schilderijen verkocht worden. Het dorp ligt tegen de helling waardoor je door middel van trappetjes steeds weer bij nieuwe steegjes terechtkomt. Je zou er bijna verdwalen ware het niet dat het dorp erg klein is. Het is een leuke wandeling naar de taverne Loukas, net buiten het dorp. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht over de Egeïsche zee. Bij mooi weer kun je Turkije zien liggen.

Stranden

De meeste stranden op Samos zijn kiezelstranden. Het is dan ook verstandig om speciale waterschoenen aan te schaffen, deze vind je onder andere bij Decathlon. Ondanks de kiezelstenen zijn de meeste stranden erg toegankelijk. Het water is helder als in een zwembad en de temperatuur van het water is, als je er eenmaal aan gewend bent, erg aangenaam.
Samos Limnionas beachTijdens ons verblijf op Samos hebben wij zelfs dolfijnen gespot. Een groep dolfijnen maakte dolle sprongen in de zee iets uit de kust. Die mazzel, dat je dolfijnen ziet, moet je maar net hebben. Het strand bij Limnionas (Limnionas beach Samos) is een echte aanrader. Het is er rustig, de locatie is mooi en het water is er glashelder. Wat wil je nog meer.

Wandelen

Wil je wandelen in de bergen doe dit dan niet in de zomer. In de zomer is het veel te warm op Samos. De beste periode is om dan in het voorjaar Samos te bezoeken. Op http://samosoutdoors.com vind je diverse mogelijkheden qua wandelen.

Samos is een erg mooi en relaxed eiland met voor elk wat wils. Je vindt er (nog) niet het massatoerisme zoals op de grotere Griekse eilanden. Met een huurauto is het eiland prima in een paar dagen te verkennen. Houd je van bergwandelen of heb je meer behoefte aan ontspannen op het strand aan zee dan is Samos zeker een aanrader. Dorpen zoals Pithagorio en Kokkari zijn leuk om te bezoeken maar zijn niet al te groot. Samos is een aanrader maar stel je er allemaal niet te veel van voor, het is nog steeds Griekenland, hoppa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>