Herfst in de Dolomieten
Herfst in de Dolomieten
Herfst in de Dolomieten

Herfst in de bergen

  • Auteur: Ronald

De zomer is weer voorbij, langzaam maar zeker bepaald de herfst steeds meer het beeld van het berglandschap. De bomen in 1001 verschillende groentinten op de hellingen veranderen naar rode, oranje en gele varianten. De herfst in de bergen is wat mij betreft wel één van de mooiste seizoenen van het jaar. En toch stellen wij ons bezoek aan de bergen vaak uit tot in de winter of de zomer. Uiteraard spelen schoolvakanties, een kleiner aanbod van geopende hotels en restaurants en bergbahnen, hierin een grote rol.

Ik heb een aantal redenen voor je waarom je juist wel in de herfstvakantie naar de bergen zou moeten gaan.

Rust

Als je net als ik van de ultieme rust van de bergen houdt dan is het herfstseizoen een ideaal ogenblik voor een vakantie naar de bergen. Stel je eens voor: je staat boven op de top van je favoriete berg maar in plaats van dat je in kolonne naar het kruis loopt ben je (vrijwel) alleen. Je hoort de wind die over de bergtop blaast en in de verte hoor je een tractor van een boer die de laatste werkzaamheden op zijn alm verricht. Daarnaast ruik je de frisse berglucht en misschien wel de eerste sneeuw die eraan zit te komen. Even helemaal tot jezelf komen, dat kan perfect in het najaar.

Wonderschoon landschap

De natuur maakt zich klaar voor de naderende winter en hierdoor veranderen de blaadjes van de bomen in de meest geweldige kleurschakeringen. Neem je fototoestel mee om de meest fantastische foto’s te maken.

Goedkopere accommodaties

Het hoofdseizoen is voorbij waardoor veel accommodaties ineens een stuk goedkoper zijn. Misschien niet de belangrijkste reden om in het najaar naar de bergen te gaan maar het is mooi meegenomen als je minder hoeft te betalen.

Paddenstoelen

De paddenstoelen schieten als paddenstoelen, uit de grond in de herfst. Je vindt ze in allerlei soorten en maten en diverse kleuren.

Almabtrieb

Aan het einde van de zomer moet de koeien weer terug van de alm naar de boerderijen in de dalen. Deze dag wordt meestal feestelijk gevierd. De koeien zijn mooi versierd en worden in grote groepen vanuit de bergen naar beneden, door de dorpen geleidt. Lees meer over de almabtrieb.

Frisse lucht

Het is in de herfst uiteraard minder warm als in de zomer waardoor het minder zweten is tijdens een goede wandeling. Daarnaast doet de frisse berglucht wonderen voor je longen. Tref je het dat de Föhn waait dan heb je geluk want deze warme wind zorgt voor een prettige nazomer.

Let wel even op

Als je graag gebruik maakt van Bergbahnen check dan voordat je boekt wel even of de bergbahnen in de omgeving waar je naartoe wilt gaan open zijn in deze periode. Vaak houdt het bergbahnseizoen ergens in oktober op, dan is het tijd voor de revisie en wordt alles klaargemaakt voor het naderende wintersportseizoen.
Loop je liever naar boven houd er dan wel rekening mee dat als de bergbahnen niet meer gaan de bergrestaurants dikwijls ook gesloten zijn. Kijk eerst even welke restaurants en almhutten geopend zijn.

Conclusie

De herfstperiode is een periode waarin het berglandschap zich van zijn mooiste kant laat zien dus als het even kan boek dan een weekje om even lekker te ontspannen. Proberen kan altijd toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>