Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Types kabelbanen
Types kabelbanen
Types kabelbanen

Types kabelbanen

  • Auteur: Ronald van den Berg

Er zijn heel veel verschillende soorten kabelbanen, kabelbanen met 1 kabel, met 2 kabels of met 3 kabels. Kabelbanen die alleen heen en weer gaan en kabelbanen die steeds rondgaan. Daarnaast zijn er varianten met cabines in groepjes en er zijn treintjes die door middel van een kabel de berg worden opgetrokken. Op Bergundbahn vind je een compleet overzicht van de verschillende soorten kabelbanen.

Download gratis het complete kabelbanen overzicht.

Schuine lift

Schuine lift, Duits: Schrägaufzug – De schuine lift is officieel een lift maar lijkt ontzettend veel op de kabelspoorweg. Het grote verschil is met name dat er maar 1 treintje, of lift, op het spoor rijdt. 
Voorbeeld: Schrägaufzug Bergisel in Innsbruck

Kabelbanen

Pendelkabelbaan

Pendelkabelbanen, Duits: Pendelseilbahn; Kabelbaan met meestal 2 kabels en 2 cabines. De cabines van de pendelkabelbaan pendelen heen en weer van boven naar beneden. Het gaat hier vaak om cabines waar veel personen tegelijkertijd plaats kunnen nemen. Er zijn varianten waarbij er slechts 1 gondel heen en weer gaat.

Groeps-pendelkabelbaan, Duits: Gruppenpeldelbahn; Bij een groeps-pendelkabelbaan zijn meerdere cabines met elkaar verbonden. Deze groep met cabines gaat in zijn geheel naar boven en naar beneden. 

Seilkletterbahn: de Seilkletterbahn is een kabelbaan die zelfstandig op en neer kan gaan. De motor van de kabelbaan zit bovenop de cabine. 

Omloopkabelbaan

Omloopkabelbaan, Duits: Umlaufseilbahn; De omloopkabelbaan heeft 1 kabel die helemaal rondgaat. Aan de kabel van een omloopkabelbaan hangen meestal meerdere, kleinere, cabines. De omloopkabelbaan wordt ook wel gondelbaan genoemd.

Omloopkabelbaan met vaste klemmen: de cabines of stoeltjes zitten vast aan de draagkabel, ze kunnen dus niet ontkoppeld worden bij de stations. De snelheid van deze omloopkabelbanen moet dus worden aangepast als er personen in- of uit willen stappen.
Varianten: stoeltjesliften, korfliften, sleepliften, groep-omloopkabelbanen

Omloopkabelbaan met koppelbare klemmen: de cabines of stoeltjes worden bij de stations van de draagkabel gehaald waardoor de algemene snelheid veel hoger kan zijn. De cabine komt met aangepaste snelheid in het station waardoor men eenvoudig in- en uit kan stappen.
Varianten: stoeltjesliften, telemix, funitel, 2s kabelbanen, 3s kabelbanen

Groeps-omloopkabelbaan, Duits: Gruppenumlaufbahn; Bij een Groeps-omloopkabelbaan zijn meerdere cabines met elkaar verbonden. Deze groepen van cabines gaan in zijn geheel rond. 

Telemix: een combinatie van stoeltjes en cabines aan de dezelfde kabel. Deze variant wordt veelal in wintersportgebieden gebruikt. Onervaren skiërs, en- of kinderen, kunnen gebruik maken van een cabine en de meer ervaren skiër van een stoeltje.

Funitel: Cabines die aan 1 draagkabel bestaande uit twee parallelle kabels bevestigd zijn. Hierdoor heeft de cabine minder last van de wind. Zie bijvoorbeeld de Galzigbahn in st.Anton. 

2s kabelbaan: Kabelbaan met 2 kabels waarbij de cabine hangt aan 1 kabel en de andere kabel als trekkabel wordt gebruikt. In sommige gevallen is de trekkabel daarbij tevens draagkabel.

3s kabelbaan, Duits: Dreiseilumlaufbahn; Een kabelbaan met drie kabels, 2 draagkabels en 1 trekkabel. Het voordeel van een 3S kabelbaan is dat de cabine stabieler is,  

Stoeltjeslift, Duits: Sesselbahn; een stoeltjeslift is een soort kabelbaan waarbij er geen gondels of cabines aan de kabel hangen maar stoeltjes. 

Sleeplift, Duits: Schlepplift; een sleeplift wordt gebruikt om skiërs de berg op te trekken. De skiër staat met de ski’s op de grond, moet zich vasthouden aan een stang, en wordt zodoende de berg opgesleept.

Kabelspoorweg

Kabelspoorweg, Duits: Standseilbahn; Een treintje / wagon, die middels een kabel over een spoor een steile helling wordt opgetrokken. Tegenwoordig heeft een kabelspoorweg meestal 1 spoor. In het midden van de route, daar waar de treintjes elkaar moeten passeren, ligt dubbelspoor. De kabeltreinen zit meestal vast aan de kabel en kunnen niet los worden gekoppeld.
Variant met 1 spoor: Hungerburgbahn Innsbruck.
Variant met 2 sporen: Kabeltrein Sikló Boedapest

Kabelspoorweg met koppelbare klemmen: op een kabelspoorweg met koppelbare klemmen kan het treintje aan- en afkoppelen van de kabel. 
Variant: San Fransisco kabeltrein.

Al met al zijn er ontzettend veel verschillende soorten kabelbanen en dankzij de technologische ontwikkelingen komen er steeds meer, moderne, soorten bij.

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.