Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Luxe kabelbanen
Luxe kabelbanen
Luxe kabelbanen

Luxe kabelbanen

  • Auteur: Ronald van den Berg

Was het doel vroeger om overal een kabelbaan te plaatsen zodat de bergen in de diverse dalen ontsloten konden worden, tegenwoordig gaat het om comfort, luxe en snelheid. De skiër van vandaag de dag is allang niet meer tevreden met het feit dat er transport de bergen op is. Nee, de huidige skiër wil snel, eenvoudig en comfortabel de berg op kunnen. Een kabelbaan, kabelspoorweg of stoeltjeslift is geen luxe product meer maar gemeengoed. De trend die je tegenwoordig ziet (na 2000) is dat er veel plaatsen nieuwe en dus ook betere kabelbanen gebouwd worden. In plaatsen met veel geld zie je de mooiste transportmiddelen verschijnen. Een stoeltjeslift voor 8 personen die je kunt afsluiten, met verwarming, is niet meer dan logisch.

Een selectie van de belangrijkste Bergbahnen die gebouwd zijn in de periode van 2010 tot nu.

Hoogste bergstation Europa

In november 2018 is de Matterhorn Glacier Ride geopend, een 3S Kabelbaan die passagiers naar de top van de kleine Matterhorn brengt. Deze kabelbaan heeft een nieuw record gevestigd: Europa’s hoogste bergstation. Het bergstation ligt op 3.883 meter hoogte.  De Matterhorn Glacier Ride kan tot 2.000 personen per uur naar de top van de kleine Matterhorn brengen.

Matterhorn Glacier Ride

Kabelbaan die 2 bergen met elkaar verbindt

In Wagrain, Salzburgerland, verbind de G-Link Bahn sinds 2013 twee bergen met elkaar. De gondels van de G-Link Bahn zweven zo ongeveer 250 meter boven het dal en zorgen ervoor dat passagiers eenvoudig en snel tussen de Grafenberg en de Griessenkareck kunnen reizen. De reis gaat erg snel, de cabines vliegen met 43 km per uur van de ene berg naar de andere. Binnen 6 minuten staat je op de andere berg dus tijd om te genieten van het spectaculaire uitzicht is er niet veel.

Wagrain G-Link Bahn

Optimaal genieten op het dak van een kabelbaan

In 2012 is op de Stanserhorn, Zwitserland, de Cabrio Bahn geopend. Een kabelbaan waarbij je zowel binnen kunt staan, als buiten, op het dak van de gondel. Een unieke ervaring omdat je optimaal kunt genieten van het uitzicht, het weer, de heerlijke Alpenlucht en de geluiden van de koeien die in de Alpenweiden staan te grazen. Dit was destijds een nieuw concept maar momenteel wordt er gewerkt aan de bouw van een cabrio-kabelbaan in Tignes, Frankrijk. Deze nieuwe cabriobahn, welke je brengt tot een hoogte van maar liefste 3.456 meter hoogte, zal in de zomer van 2019 worden geopend voor het publiek.

Hoogste Carbiobahn te wereld

Kabelbaan La Paz: transportmiddel in de stad

Sinds 2014 kunnen de bewoners van La Paz in Bolivia gebruik maken van verschillende kabelbanen, die als transportmiddel dienen, in de stad. Lap Paz ligt erg hoog (3.600 meter) en ligt op een helling. Inmiddels zijn er maar liefst 8 verschillende kabelbanen gebouwd van in totaal meer dan 27 kilometer lengte. De verschillende routes hebben allemaal verschillende kleuren. In 2014 is als eerste de rode lijn geopend, een kabelbaanroute met 3 stations van 2,4 kilometer lengte. De langste lijn die tot nu toe gebouwd is dat is de blauwe lijn van 4,7 kilometer lengte. Deze route bevat 5 stations en kan 3000 personen per uur vervoeren. 

Op de planning staan nog 3 nieuwe kabelbaanlijnen, de bruine, de zilveren en de gouden lijn. 

Kabelbaan Piz Seteur Val Gardena

In 2017 is in Plan de Gralba, Val Gardena, Italie, de nieuwe Piz Seteur kabelbaan geopend. Deze kabelbaan is een belangrijke schakel in de Sella Ronda. De cabines bieden plaats aan 10 personen en zijn van alle gemakken voorzien. De banken zitten heerlijk comfortabel en de gondel glijdt superrelaxed en stil naar boven. Het is duidelijk dat men zich hier richt op de wintersporters die van luxe houden. 

Naast de kabelbaan is een 8-persoons stoeltjeslift gebouwd die uiteraard ook van alle gemakken voorzien is. Dezelfde stijl van luxe stoeltjes, verwarming in de zitting en een blauwe kap die je eenvoudig kunt sluiten zodat de wind geen vat op je kan krijgen. 

8-persoonsstoeltjeslift Sassolungo Val Gardena

Kortom, er zijn de laatste jaren veel nieuwe, mooie kabelbanen gebouwd waarbij vooral comfort en snelheid erg belangrijk was. Een reisje met een kabelbaan is puur genieten.

Tot slot een tip voor wintersporter die van comfort en luxe houdt: bezoek Val Gardena!

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.