Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbaan Tsjechie
Kabelbaan Tsjechie
Kabelbaan Tsjechie

Kabelbaan Tsjechie

  • Auteur: Ronald van den Berg

Een land waar je niet direct aan denkt als je het hebt over kabelbanen dat is Tsjechië. Alhoewel Tsjechië net buiten het Alpengebied valt liggen er toch verschillende berggebieden binnen de landsgrenzen. De bekendste van deze gebergten is wel het Reuzengebergte in het noorden, met de Snezka van 1.602 meter als hoogste berg, aan de grens met Polen.  Daarnaast is verder nog het Ertsgebergte in het westen met als hoogte top de Klinovec van 1.244 meter en het Jeseniky. Het Jeseniky gebergte in het noordoosten is het één na hoogste gebergte van Tsjechië met de Praded, 1.492 meter, als hoogste berg.

Aangezien er in Tsjechië prima geskied kan worden zijn er ook diverse kabelbanen gebouwd om het toerisme een boost te geven. Enkele van de leukste en bekendste kabelbanen van Tsjechië heb ik voor je uitgelicht.

Kabelbaan Lanova draha Snezka

De kabelbaan Lanova draha Snezka ligt in noorden van Tsjechie in het Reuzengebergte en verbindt het dalstation in Pec pod Snezkou op 828 meter met het bergstation Snezka op 1.588 meter. De Lanova draha Snezka kabelbaan is een omloopkabelbaan, gebouwd in 1949. In 2011 is men begonnen met de reconstructie van de kabelbaan en sinds 2013 zweven de nieuwe gondels de Snezka. De baan bestaat uit 2 delen. Het eerste gedeelte gaat vanaf het dalstation naar het middenstation Ruzova hora op 1.339 meter. Van hieruit gaat het vervolgens verder naar het bergstation. 

De Snezka is de hoogste berg van Tsjechië en vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het complete gebied. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen en in de winter is Pec Pod Snezkou een ideale uitvalsbasis voor een betaalbare skivakantie. 

Kabelbaan Janske Lazne

In Janske Lazne, in het oosten van het Reuzengebergte, ligt een kabelbaan die je naar de top van de Cerna Hora op 1.299 meter brengt. Deze omloopkabelbaan waarvan de gondels een maximale capaciteit van 8 personen hebben, is in 2006 gebouwd. Het dalstation ligt op 694 meter en het bergstation ligt op 1260 meter. Binnen 8 minuten wordt je in 1 van de 46 gondels naar de top gebracht. 

Spindleruv Mlyn

Helemaal in het noorden van Tsjechië, tegen de Poolse grens, ligt een van de bekendste wintersportplaatsen van het Reuzengebergte: Spindleruv Mlyn ofwel Spindlermühle. Deze plaats heeft twee stoeltjesliften die je naar de top van de Plan op 1.196 meter hoogte of naar de top van de Medvedin op 1.235 meter hoogte kunnen brengen. Beide stoeltjesliften zijn 4-persoonstoeltjesliften. De nieuwe lift naar Plan is gebouwd in 2015 en de lift naar de Medvedin in 2017.

Kabelspoorwegen Karslbad

In Karlsbad, bekend van de thermen, werden tussen 1907 en 1912 maar liefst 3 kabelspoorwegen gebouwd. Van deze drie zijn er momenteel nog twee in gebruik. De eerste, de Divadelni namesti–Imperial kabelspoorweg is gebouwd in 1907 en verbond het Theaterplatz op 381 meter met Cafe Helenehof op 437 meter. De baan is compleet ondergronds gebouwd. 

De tweede kabelspoorweg was de Kabelspoorweg Diana. Deze kabelspoorweg verbond het station Alte Wiese op 389 meter met het station op de Freundschaftshöhe op 556 meter hoogte. Binnen 4 minuten word je naar de top gebracht waar je de uitzichtstoren Diana vindt. 

De derde spoorweg, de kabelspoorweg Slovenska – Imperial is in 1959 stilgelegd en sindsdien nooit meer opgestart. 

Tsjechië leent zich uitstekend voor een leuke en betaalbare wintersportvakantie maar ook in de zomer kun je er goed terecht voor geweldige wandelingen in de verschillende gebergtes. 

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.