Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbaan Oostenrijk
Kabelbaan Oostenrijk
Kabelbaan Oostenrijk

Kabelbaan Oostenrijk

  • Auteur: Ronald van den Berg

Kabelbanen behoren bij Oostenrijk zoals pasta bij Italië behoort. De grootste kabelbaanbouwer ter wereld, Doppelmayr, komt zelfs uit Oostenrijk en is gevestigd in Vorarlberg. Het heeft tot 1926 geduurd voordat de allereerste kabelbaan in Oostenrijk werd gebouwd. Je zou verwachten dat eerste kabelbaan in Tirol of Salzburgeland gebouwd zou worden, in verband met de sneeuwgebieden, maar dat is niet het geval. 

Raxseilbahn

In 1926 werd de Raxseilbahn bij Hirschwang an der Rax geopend en dat ligt in Neder-Oostenrijk. De kabelbaan bracht de passagiers vanuit het dalstation naar het Raxplateau op 1600 meter.De Rax is min of meer de huisberg van Wenen. De hoofdstad van Oostenrijk ligt op minder dan 100 kilometer van de kabelbaan waardoor de locatie voor de hoofdstedelingen een leuk vakantie-adresje was.

Kabelspoorweg vesting Hohensalzburg

Hoewel het dus tot 1926 duurde voordat de eerste kabelbaan in Oostenrijk werd gebouwd, werd al veel eerder, in 1892 de eerste kabelspoorweg geopend. Deze kabelspoorweg verbindt de Salzburg met de vesting Hohensalzburg. Dit is 30 jaar nadat de eerste kabelspoorweg in Lyon in gebruik werd genomen.

Stoeltjeslift Markbachjoch

Het heeft tot na de tweede wereldoorlog geduurd voordat ook de eerste stoeltjeslift in gebruik werd genomen. De eerste stoeltjeslift van Oostenrijk werd in 1947 in Niederau, de Wildschönau, geopend. Deze stoeltjeslift bracht de passagiers naar de top van de Markbachjoch. 

Statistieken

Momenteel zijn er meer dan 2.900 liften in gebruik in Oostenrijk, waarvan 1.820 sleepliften en 1.110 kabelbanen (kabelspoorwegen, omloopkabelbanen, pendelkabelbanen, stoeltjesliften). Al deze kabelbanen zorgen ervoor dat de bergen voor de toeristen en inwoners bereikbaar zijn geworden. De kabelbaanindustrie is ook big business in Oostenrijk. In de winter van 2017/18 werd er een omzet van meer dan 1.400 miljoen euro gedraaid. Er werden in deze periode meer dan 599 miljoen ritjes werden er met de kabelbanen gemaakt en er werd meer dan 600 miljoen euro geïnvesteerd.

Bron: wko.at

Kabelbanen zijn in Oostenrijk een niet meer weg te denken transportmiddel. Omdat Oostenrijk de veiligheid van de kabelbanen ontzettend belangrijk vindt, en dus streng toezicht houdt op deze veiligheid, is het gebruik van de kabelbanen een van deze veiligste massatransportmiddelen van het Alpenland. 

Wil je weten welke soorten en types kabelbanen er allemaal zijn, download dan het gratis Kabelbaan-overzicht.

Rondreizen Tirol
Rondreizen
Rondreizen door het Tiroler land
Busreizen naar Tirol
Rondreizen
Compleet verzorgd genieten van het Tiroler land

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.