Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL
Kabelbaan Duitsland
Kabelbaan Duitsland
Kabelbaan Duitsland

Kabelbaan Duitsland

  • Auteur: Ronald van den Berg

Alhoewel Duitsland weinig echt hooggebergte heeft is het land wel erg belangrijk geweest in de ontwikkeling van kabelbanen. Met name Adolf Bleichert was een echte pionier op dit gebied.

Adolf Bleichert

Adolf Bleichert (56), geboren op 31 mei 1845 in Dessau, is één van de belangrijkste personen uit de geschiedenis van de kabelbanen (Seilschwebebahnen). In 1872 bouwde Bleichert zijn eerste kabelbaan in Teutschenthal in de buurt van Halle (de). Bij de bouw van deze 740 meter lange baan gebruikte hij houten steunen en een enkele staaldraad. De kabel zelf werd door gesmeed ijzer aan elkaar gebrand. Bleichert heeft in de periode van 1874 tot 1905 meer dan 2.000 kabelbanen gebouwd.

In 1905 werd een door Bleichert ontwikkelde transportkabelbaan van maar liefst 35 kilometer in Argentinië geopend. Deze baan was onderverdeeld in 8 secties. Het dalstation lag op 1.076 meter in het tropische regenwoud terwijl het bergstation op meer dan 4.600 meter hoogte in de eeuwige sneeuw lag. Middels deze transportkabelbaan kon kopererts eenvoudig vanuit de mijn naar beneden worden getransporteerd.

In 1925 begon de firma Bleichert met de bouw van de Kreuzeckbahn waarbij ze gebruik maakten van slechts 1 draagkabel en 1 trekkabel. Dit patent hadden ze gekocht van ingenieur Zuegg aangekocht.

Na de tweede wereldoorlog veranderde er nogal wat voor de firma Bleichert. De naam van het bedrijf werd SAG Bleichert en in 1953 werd de firma als laatste in de DDR volkseigendom. De naam  werd gewijzigd in VEB Schwermaschinenbau Verlade- und Transportanlagen. In 1991 hield het echter op met het bedrijf. 

Oudste kabelbanen Duitsland

Onder andere dankzij Bleichert werder er in Duitsland relatief vroeg kabelbanen gebouwd. Onderstaand overzicht geeft een beeld van het aantal personenkabelbanen dat al sinds 1924 in Duitsland gebouwd werden. Transportkabelbanen werden er al eerder gebouwd zoals de kabelbaan in 1872 bij Teutschenthal.

  • Zo is in 1924 in Oberwiesenthal (Sachsen) de Fichtelberg kabelbaan geopend. Middels deze kabelbaan, met een lengte van 1175 meter, kon je de top van de Fichtelberg bereiken op 1208 meter. 
  • In 1925 werd de Kreuzeckbahn bij Garmisch-Partenkirchen in gebruik genomen. Deze pendelkabelbaan verbond Garmisch met het bergstation op 1638 meter. 
  • Bij Bad Reichenhall werd in 1928 de Predigstuhlbahn geopend. Wederom een pendelkabelbaan die het dalstation in Bad Reichenhall verbond met het dalstation op 1583 meter.
  • De Burgbergseilbahn bij Bad Harzburg in Niedersachsen werd in 1929 geopend. Middels een pendelkabelbaan kon je de Burgberg op 483 meter bereiken.

Jennerbahn

Een van de oudste nog originele kabelbanen is in 2018 helaas ook vervangen door een modernere variant, de Jennerbahn. De Jennerbahn in Schönau am Königssee werd in 1952 gebouwd en bracht passagiers vanuit het dalstation naar het bergstation op de Jenner. In de originele cabines was plaats voor slechts 2 personen. In plaats van vooruit ging je zijwaarts de berg op. De kabelbaan met een lengte van 3.320 meter bracht je binnen 20 minuten naar de top van de Jenner. De in 2018 geopende vernieuwde versie van de Jennerbahn heeft 10-persoonsgondels zodat er ineens veel meer capaciteit beschikbaar is. Van bovenop de Jenner heb je overigens een geweldig overzicht over de Königssee en de Watzmann. 

Kabelbanen in Duitsland als algemeen transportmiddel

Naast kabelbanen om de wintersportgebieden te ontsluiten worden kabelbanen in Duitsland ook gebruikt als algemeen transportmiddel in steden. Zo brengt de gondel bij Koblenz bezoekers eenvoudig en snel, vanuit de stad, naar de vesting Ehrenbreitstein. 

Er zijn diverse plannen voor nieuwe kabelbanen in diverse steden maar van vroeger uit zijn er al Kölner Seilbahn in Keulen, een kabelbaan met een lengte van 935 meter. Dresden heeft de Schwebebahn Dresden en Wuppertal de Wuppertaler Schwebebahn.

Bekijk de kabelbaan terminolgie voor uitleg over de gebruikte termen.

Actieve vakantie Beieren
Rondreizen
Fietsvakanties door een geweldige omgeving!
Autovakantie door Beieren
Rondreizen
Biergarten, bergen en lekker eten

Laat een reactie achter

Dit is een reactie op een geplaatste reactie.