Bergbahnen, bergvakanties, bergmagazine en nieuws
BERGUNDBAHN
NL

Kabelbaan artikelpagina

Overzicht van alle kabelbaan gerelateerde artikelen

Kabelbaan Japan

De geschiedenis van kabelbanen in Japan gaat terug tot in ieder geval 1929 toen de Yoshino kabelbaan in gebruik werd genomen. Het interessante aan deze kabelbaan is dat deze nog steeds bestaat. Hoewel de totale lengte van de baan slechts 349 meter is geeft de Yoshino kabelbaan je wel het gevoel dat je even terug in de tijd gaat. 

Kabelbaan Griekenland

Het berglandschap in Griekenland is over het algemeen indrukwekkend, droog en niet direct ingesteld op bergwandelaars. Om heel eerlijk te zijn vind ik kabelbanen en Griekenland daarom ook niet direct de meest logische combinatie. 

Kabelbaan Polen

Polen is voor veel bergliefhebbers misschien niet de eerste keuze om op vakantie te gaan voor leuke bergwandelingen maar vergis je niet, het land heeft ons bergfans erg veel te bieden. De hoogste berg van het land, de Rysy, is maar liefst 2.499 meter hoog en bevindt zich in het hoge tatra-gebergte op de grens met Slowakije.  

Kabelbanen door het seizoen

De lente komt er weer aan, de vogels beginnen vrolijk te kwetteren, de zon laat zich aanmerkelijk vaker zien en de dagen worden langer. Alles wijst erop dat de winter zo’n beetje voorbij is. Ook bij de bergliefhebbers begint het alweer te kriebelen. We hebben zin om de bergen in te gaan, om de heerlijke berglucht in te ademen en van de frisse Alpenweides te gaan genieten. 

Kabelbaan Australië

Australië heeft een aantal zeer interessante kabelbanen. Zo is er de Katoomba Scenic World kabelspoorweg uit 1880, de Scenic Skyway en de Skyrail Rainforest Cableway. Er zijn niet veel kabelbanen maar wil je toch een aantal uitproberen dan kun je het beste Scenic World in de blue mountains in het zuidoosten van Australië bezoeken. Dit park op 100 km van Sydney heeft maar liefst 3 kabelbanen. 

Stoeltjesliften

Iedereen kent ze wel, de stoeltjes die je van A naar B brengen, sneller dan dat je kunt lopen. Naast het vervoer op- en af een berg wordt de stoeltjeslift ook vaak ingezet in bijvoorbeeld attractieparken. In veel berggebieden werden er in eerste instantie veel stoeltjesliften gebouwd omdat een stoeltjeslift goedkoper is dan een echte grote kabelbaan. Tegenwoordig worden er eigenlijk alleen nog maar nieuwe stoeltjesliften gebouwd in skigebieden om van onderaan de piste weer naar boven te kunnen gaan. Het vervoer naar de top gebeurt in de meeste gevallen met een gondelbaan of pendelkabelbaan. 

Kabelbaanklemmen

Waarom vallen kabelbanen niet bij bosjes van de kabels? De cabines, gondels en stoeltjes hangen in vergelijking met het gewicht dat ze moeten dragen met een relatief klein draagvlak op een kabel. Toch blijven de gondels en cabines netjes op de juiste plaats hangen zonder dat ze over de kabel heen en weer schuiven. 

Kabelbanen in Noorwegen, Zweden en Finland

De Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland bieden veel mogelijkheden voor wat betreft wintersport. Zijn het echter ook landen waar je veel kabelbanen vindt? Vooral in Noorwegen en Zweden zou je dit mogen verwachten vanwege het hooggebergte. Het aantal kabelbanen in deze landen valt eigenlijk tegen, ze zijn op twee handen te tellen. Er zijn de laatste jaren wel wat nieuwe kabelbanen gebouwd dus dat is positief maar er is beslist ruimte voor meer. 

FAQ kabelbanen

Wat zijn kabelbanen? Hoe functioneren kabelbanen? Zijn kabelbanen gevaarlijk? Bekijk de antwoorden op deze en andere vragen die betrekking hebben op kabelbanen. Een kabelbaan is een vervoersmiddel dat gebruik maakt van kabels om een bepaalde route af te leggen. Deze kabels zijn gespannen tussen verschillende stations en worden onderweg ondersteunt door diverse steunen of pilaren. 

Kabelbaan Frankrijk

Frankrijk, favoriet vakantieland van ons Nederlanders, en dan vooral in de zomer. Maar ook in de winter weten we het land te vinden voor een heerlijke wintersport. Voordeel van Frankrijk als wintersportland ten opzichte van Oostenrijk en Zwitserland is dat de Fransen vaak speciale skidorpen bij de pistes gebouwd hebben. Je kunt zo vanuit je appartement de piste op skiën. Nadeel is weer dat het niet de mooiste dorpjes zijn, veel beton en puur functioneel maar als het je puur om het skiën gaat dan mag dat niets uitmaken. 

Kabelbaan Nederland

De hoogste berg in Nederland is de Vaalserberg met 322 meter en dan nemen we de Mount Scenery op Saba even niet mee.  Het zal je dan dus ook niet verbazen dat wij geen land van kabelbanen zijn. Er zijn momenteel nog 2 stoeltjesliften in Nederland in gebruik. Eén daarvan staat in Valkenburg. De stoeltjeslift in Valkenbrug brengt je vanuit het dorp naar het “bergstation” 68 meter hoger. De andere stoeltjeslift vind je in Attractiepark Slagharen. Middels deze stoeltjeslift word je van de ene naar de andere kant van het park gebracht.

Standseilbahn

Een Standseilbahn of Kabelspoorweg, is een kabelbaan waarbij het vervoermiddel over een spoor middels een kabel in beweging wordt gezet. Een Standseilbahn wordt vaak gebruikt om een hoogteverschil te overwinnen. 

In de bergachtige gebieden rijden er dan 2 treintjes op het kabelspoor die met middels een kabel met elkaar verbonden zijn. De kabel loopt in het bergstation rond een kabelschijf. Het gewicht van de treintjes is ongeveer gelijk aan elkaar waardoor ze elkaar in evenwicht houden.

Eten in een kabelbaan

Wat dacht je ervan om lekker uitgebreid te ontbijten, te lunchen of te dineren hoog boven een stad of zwevend boven een diepe afgrond?  Een kabelbaan als transportmiddel om van A naar B te komen dat kennen wij allemaal wel. In de winter willen wij zo snel mogelijk de berg op om vervolgens weer naar beneden te kunnen skiën. Een gondel zien wij als puur functioneel. Maar waarom niet optimaal genieten van het geweldige uitzicht? Een kabelbaan vliegt over de mooiste plekjes en geeft je fantastische uitzichten. Dit uitzicht zie je alleen maar vanuit de lucht. 

Kabelbaan bouwen

Hoe verloopt het bouwproces van een kabelbaan? Welke stappen worden doorlopen voordat de kabelbaan in gebruik genomen kan worden? Het lijkt soms alsof een kabelbaan bouwen een routineklusje is. Zo staat er helemaal niets en een jaar verder staat er plots een complete kabelbaaninstallatie. In hetzelfde tempo worden kabelbanen vernieuwd. Naast de oude baan verschijnt een nieuwe of de oude baan wordt half gesloopt en de nieuwe kabelbaan verschijnt op dezelfde plaats. 

Algemene regels voor kabelbanen

Een stoeltjeslift, pendelkabelbaan of omloopkabelbaan hangt vaak hoog in de lucht. Stel dat een cabine of stoeltje niet goed vastgeklemd zit aan de kabel dan kan deze losschieten en naar beneden storten met alle gevolgen van dien. Dat mag beslist niet gebeuren en daarom zijn er regels waaraan de kabelbanen moeten voldoen. Zo mag een stoeltjeslift niet met 100km per uur zijn rondjes maken. Zeker bij banen met een vaste klem zou het in- en uitstappen dan lichtelijk een probleem gaan opleveren. Elk land heeft daarom eigen toezichthouders en ook eigen regels. 

Kabelbaan Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is de kabelbaan industrie niet zover ontwikkeld als in Europa. Alhoewel ook hier direct na de tweede wereldoorlog overal in de skigebieden sleepliften en stoeltjesliften gebouwd werden is met name het gebruik van pendelkabelbanen en omloopkabelbanen niet echt van de grond gekomen. 

Kabelbaan Italie

Het noorden van Italië is tevens de zuidkant van de Alpen. Hier liggen de Italiaanse regio’s Zuid-Tirol, Trente , Lombardije, Piemonte en het Aostadal. Vooral in Zuid-Tirol en Trente is het toerisme erg belangrijk, zowel in de zomer als in de winter. Hier bevinden zich dan ook de meeste kabelbanen. De één na grootste kabelbaanbouwer ter wereld, Leitner, komt uit Vipitino (Sterzing) in Zuid-Tirol. 

Kabelbaan Duitsland

Alhoewel Duitsland weinig echt hooggebergte heeft is het land wel erg belangrijk geweest in de ontwikkeling van kabelbanen. Met name Adolf Bleichert was een echte pionier op dit gebied.

Kabelbaan Terminologie

In de wereld van de kabelbanen is de terminologie over het algemeen in het Duits. Dit omdat de meeste kabelbaanbouwers uit de duitstalige landen komen. Zo komt Doppelmayr uit Oostenrijk, Leitner uit Zuid-Tirol (noord-Italie maar hier speekt men ook Duits) en Garaventa uit Zwitserland. 

Kabelbaan Zwitserland

Zwitserland is een land waar het personenvervoer erg goed geregeld is. Treinen rijden eigenlijk altijd op tijd, weer of geen weer. Kabelbanen zorgen dat ervoor dat je netjes bovenop de berg wordt afgeleverd. Het skitoerisme is in Zwitserland wat minder ontwikkeld dan in Frankrijk en Oostenrijk waardoor er ook wat minder kabelbanen zijn. 

Kabelbaan Oostenrijk

Kabelbanen behoren bij Oostenrijk zoals pasta bij Italië behoort. Het heeft tot 1926 geduurd voordat de allereerste kabelbaan in Oostenrijk werd gebouwd. Je zou verwachten dat eerste kabelbaan in Tirol of Salzburgeland gebouwd zou worden, in verband met de sneeuwgebieden, maar dat is niet het geval. 

Kabelbaan maken

Een ritje met een kabelbaan in het buitenland is natuurlijk leuk maar waarom zou je zelf geen kabelbaan maken? Wil je geen kabelbaan in de tuin maar in de huiskamer dan is een modelbouwkabelbaan misschien wel iets voor jou.

Exotische kabelbanen

We kennen ongetwijfeld de kabelbanen in de Oostenrijkse, Zwitsers of Franse Alpen. Elk bergdal heeft zo zijn eigen gondelbaan, stoeltjeslift of kabelbaan of een combinatie van hiervan. Minder bekend zijn echter de kabelbanen buiten de Alpen, in landen die minder tot de verbeelding staan als wintersportland. Je kunt je voorstellen dat er in Amerika en Japan ook veel gebruik gemaakt wordt van systemen om wintersporters of wandelaars bovenop een berg te krijgen. 

Kabelbaanbouwers - producenten

In de geschiedenis van de kabelbaan zijn er tal van kabelbaanbouwers geweest. Slechts enkele van hen zijn overgebleven. De echte pionieren op kabelbaangebied hebben vaak ergens een slag gemist en zijn afgehaakt. Naast faillissementen zijn er ook die zijn overgenomen of die vrijwillig zijn gestopt.

Omloopkabelbaan

Aan de kabel(s) van een omloopkabelbaan hangen meerdere gondels of stoeltjes. De capaciteit van een individuele gondel is niet zo groot als die van de cabines van een pendelkabelbaan, maar in totaal kunnen er meer passagiers, sneller, meer naar boven en beneden. De gondels die hangen aan een omloopkabelbaan (Umlaufseilbahn) draaien steeds rondjes. Ze gaan dus niet zoals bij een Pendelkabelbaan heen en weer op hetzelfde (kabel)spoor maar draaien boven en beneden rond de kabelschijf en gaan vervolgens weer met de draagkabel mee. Deze draagkabel bestaat uit 1 geheel en loopt helemaal rond via de kabelschuiven. 

Pendelkabelbaan

Een Pendelkabelbaan, Pendelbahn of Pendelseilbahn is een veel voorkomende kabelbaansoort waarbij de cabine of cabines op en neer gaan op hetzelfde spoor. In de meeste gevallen bestaat de pendelkabelbaan uit 2 sporen met op elk spoor 1 cabine. 

Stoeltjeslift Kaiserlift Kufstein

Verscholen aan de rand van de stad Kufstein in de wijk Sparchen ligt de Kaiserlift stoeltjeslift. Als je niet weet dat hier een stoeltjeslift zit dan vind je hem ook niet. De Kaiserlift is een nostalgische lift en zeer de moeite waard om te bezoeken en te gebruiken voor een ritje naar de top. Want eenmaal boven …

Stadskabelbanen

Stadskabelbanen dat zijn kabelbanen die dienen als transportmiddel door de stad. Bewoners van de steden waar deze kabelbanen staan gebruiken de gondels om naar het werk of het centrum van de stad te reizen. Het is niet altijd even duidelijk of de kabelbaan gebouwd is met als doel vervoer van bewoners of als toeristische attractie. 

Luxe kabelbanen

Was het doel vroeger om overal een kabelbaan te plaatsen zodat de bergen in de diverse dalen ontsloten konden worden, tegenwoordig gaat het om comfort, luxe en snelheid. De skiër van vandaag de dag is allang niet meer tevreden met het feit dat er transport de bergen op is. Nee, de huidige skiër wil snel, eenvoudig en comfortabel de berg op kunnen.

Types kabelbanen

Er zijn heel veel verschillende soorten kabelbanen, kabelbanen met 1 kabel, met 2 kabels of met 3 kabels. Kabelbanen die alleen heen en weer gaan en kabelbanen die steeds rondgaan. Daarnaast zijn er varianten met cabines in groepjes en er zijn treintjes die door middel van een kabel de berg worden opgetrokken. Op Bergundbahn vind je een compleet overzicht van de verschillende soorten kabelbanen.

Kabelbanen geschiedenis - personenverkeer

Tot nu toe werden de kabelbanen met name gebruikt voor het vervoer van grondstoffen of andere materialen die een berg op of af getransporteerd moesten worden. Kabelbanen voor personenverkeer waren er nog niet. Men was namelijk over het algemeen van mening dat het onverantwoord was om je leven af te laten hangen van een enkele kabel.

Kabelbanen geschiedenis

2000 jaar geleden maakte men in Zuidoost Azië al gebruik van een kabelbaan. Uiteraard geen kabelbaan met luxe gondels maar een variant waarbij de kabel gemaakt is van gevlochten lianen.