Mountainbiken

  • Auteur: Ronald

Wat dacht je ervan om eens met de mountainbike de bergen in te gaan, lekker tekeer gaan op die pedalen. Voor degenen die dit nog nooit gedaan hebben, het lijkt in niets op fietsen door ons eigen landje. In eerste instantie moet je een  berg opfietsen en ga je compleet stuk. Eenmaal boven aangekomen begint het echte werk.

In volle vaart naar beneden, 100% concentratie vereist aangezien het kleinste stuurfoutje fatale gevolgen kan hebben. Wil je niet direct loodrecht de berg af, dat kan natuurlijk ook. Gewoon op de weg door de bergen fietsen is eveneens een zware opgave. Waar moet je opletten als je met de mountainbike de bergen ingaat? Voordat je de bergen ingaat moet je ervoor zorgen dat het materiaal in orde is.

Vereisten om met de mountainbike de bergen in te gaan

Fiets
Welke fiets je gaat nemen is zeer belangrijk. Ga je voor goed materiaal of neem je genoegen met wat minder. Ga je voor de eerste keer dan lijkt het mij verstandig om een fiets te huren in plaats van er direct een aan te schaffen. Bij deze keuze voor een fiets moet je letten op de vering. Er zijn mountainbikes zonder vering, deze zijn lichter maar je begrijpt het al, met al die rotsen en gaten is dat niet heel comfortabel. Je kunt kiezen voor een fiets met een harde vering. Een harde vering is handig in stugge landschappen. Als laatste je heb de mountainbikes met complete voor- en achtervering. Deze fietsen zijn vrij duur maar zijn erg comfortabel.

Helm
In de bergen rijden heeft een zeker risico. Vooral als je besluit down-hill te tref je meestal pure rotspaadjes. Een valpartij is dan ook niet uit te sluiten. Een helm heb je echt nodig. Ik ken verhalen van mensen die tijdens het afdalen de bocht niet meer konden halen en dus rechtdoor de bocht uitgingen, nou deze mensen zijn blij dat ze een helm droegen. Zorg er daarbij voor dat je een helm neemt die precies op maat is.

Handschoenen
Ga je voor het eerst de bergen in met je mountainbike dan weet je niet precies wat je te wachten staat. Een ongeluk, nogmaals, zit in een klein hoekje dus draag handschoenen. Beter nog, ook al ben je een gevorderde rijder, draag handschoenen.

Pomp en bandenplaksetje
Misschien erg logisch maar toch wil ik het even noemen. Je kunt echt niet op pad gaan zonder een pompje en een reparatiekitje.

Aanraders

Naast deze noodzakelijke onderdelen zijn er nog een aantal aan te raden extra’s om mee te nemen.
– Zonnebril
– Speciale kleding voor het mountainbiken
– Water
– Sokken